Gaziantep Sanayi Odası’nın, Gaziantep’in geleneksel tatlısı baklavanın ‘’Antep Baklavası’’ olarak tescili için 2009 yılında yaptığı başvuru AB Komisyonu’nun incelemesinin ardından ‘’olumlu’’ bulundu.
Antep Baklavasına ilişkin resmi başvuru belgesi, 8 Ağustos 2013 tarihli AB Resmi Gazetesi’nde yayımlandı.
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, yaptığı açıklamada, Gaziantep’in baklava ile özdeşleşen bir kent olduğunu vurgulayarak, kentte baklava imalatının asırlardır dededen toruna geçtiğini, Türkiye’nin en eski ve meşhur baklava ustalarının Gaziantepli olduğunu belirtti.
GSO olarak, ‘’Antep Baklavası” ibaresinin coğrafi işaret olarak tescili için 28 Mart 2005’te Türk Patent Enstitüsüne başvurduklarını, 27 Nisan 2007 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlandığını ve ilan süresi boyunca bir itiraz gelmediği için tescilin kesinleştiğini anımsatan Adil Konukoğlu, üretim metodu, Antep fıstığı, şerbetine kadar tarifi ve kullanılacak tepsisine kadar her şeyiyle tescilini aldıklarına işaret etti.
‘’Baklava, marka şehir Gaziantep’in çok önemli bir değeridir’’ diyen Konukoğlu, GSO olarak, baklavanın uluslararası tescilini de hemen harekete geçtiklerini ve baklavanın ‘’Antep Baklavası’’ olarak tescili için ilk başvuruyu 10 Temmuz 2009’da yaptıklarını, AB Komisyonu’nun tescil ile ilgili incelemesinin dört yıl sürdüğünü ve sonunda ‘’olumlu’’ görüş verdiğini bildirdi.
Konukoğlu, şunları kaydetti.
‘’O günden bugüne uzun ve yorucu bir yolculuğun sonunda 8 Ağustos 2013 tarihinde AB Resmi Gazetesi’nde baklavanın ‘’Antep Baklavası’’ olarak tescili yayınlanmış durumda. 3 aylık itiraz sürecinin tamamlanmasının ardından belgemizi almış olacağız. Başvurumuzun olumlu bulunması, Avrupa’da elde ettiğimiz büyük bir başarıdır. AB’ne girmek için bu kadar uğraşıyoruz, biz Gaziantep olarak gaziliğimizi, farkımızı gösterdik. Tescil sürecinde emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunarım”
AVRUPA’DA ELDE ETTİĞİMİZ BÜYÜK BİR BAŞARI
Baklavanın ABD’den Avrupa ülkelerine, Rusya’dan Asya ülkelerine kadar birçok ülkeye ihraç edildiğine dikkati çeken Konukoğlu, şöyle konuştu:
‘’Baklava, Gaziantep’in ürettiği baklavadır ve Türkiye’nin milli tatlısıdır. Yurt dışında da Gaziantep’in simgesi haline geldi. Baklava söylendiğinde, Gaziantep akla geliyor. Bu şehrin insanları kendi ürünlerini, kendi ellerinde taşıyarak bu noktaya getirdi. Gaziantepli bir yere gittiği zaman eli boş gitmez; baklavasını, fıstığını muhakkak yanında götürür’’ diye konuştu.
Yerel ürünlerin markalaşmasının öneminin altını çizen Konukoğlu, hızla büyüyen Gaziantep’in de markalaşma yoluna girdiğini söyledi.
Markalı ürünlerin ekonomik getirisinin daha fazla olacağına işaret eden Konukoğlu, şunları söyledi:
‘’Dünyada birçok ürünün fiyatlandırmasına, değerlendirmesine baktığımız zaman markların her zaman bir adım önde olduğunu ve çok daha farklı bir yapıya sahip olduğunu görürüz. Ülkelerin gelişmesi, şehirlerin gelişmesi markalar ile olur. Sizin markalarınızı ve değerlerinizi bir başkasına kaptırmamanız gerekir. Yöresel özellik taşıyan ürünlere sahip çıkmamız gerekir. Baklavanın ardından mutlaka, Gaziantep’e özel olan ürünlerimizin de tescillerini zaman içinde gerçekleştirmeye çalışacağız.’’