Bank Asya ile ilgili sosyal, yazılı ve görsel medyada çok fazla bilgi kirliliği yaşanıyor. Bu durum vatandaş, yatırımcı ve mudileri tedirgin ediyor.
CHP Gaziantep Milletvekili Dr. Mehmet Şeker, Başbakan Yardımcı Ali Babacan tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle verdiği soru önergesi ile konuyu Meclis gündemine taşıdı.
Şeker önergesinin gerekçesinde “5411 sayılı Bankacılık Kanunu’na göre bir bankanın itibarına ya da servetine yönelik kasten açıklamalarda bulunulamaz, görsel ya da yazılı basın yoluyla haber yapılamaz. Ancak yaklaşık 10 aydır, Bank Asya ile ilgili 61. Hükümetin Başbakanı ve danışmanları, 12. Cumhurbaşkanı ve hükümete yakınlığı ile bilinen medya organları tarafından bu kural defaatle çiğnenmiştir” dedi.
Bank Asya’nın itibarını ve servetini zedelemeye dönük söylemleriyle Bankacılık Kanunu’nu açıkça çiğneyenler hakkında bugüne kadar nasıl bir işlem yapıldığını ve herhangi bir işlem yapılmadı ise gerekçesini soran Şeker’in Babacan’a yönelttiği diğer sorular ise şunlar:
- 1. Bank Asya’daki likidite probleminin başlangıç tarihi, nedeni ve boyutu nedir?
- 2. 17 Aralık 2013’de sonra Banka Asya’daki mevduatlarını vadesi dolmadan çeken kamu kurum ve kuruluşları hangileridir? Bu kamu kuruluşlarının mevduatlarını vadesi dolmadan çekmeleri nedeniyle uğradıkları zarar ne kadardır?
- 3. Resmi haber ajansı da dahil olmak üzere, bazı medya organlarında, çeşitli tarihlerde yer alan Bank Asya’nın BDDK tarafından 68., 70. ve 71. madde kapsamına alındığına dair iddialardan hangisi doğrudur?
- 4. Bugün itibarı ile BDDK tarafından 68. veya 70. madde kapsamına alınan kaç banka vardır? Bu bankalar hangileridir ve hangi nedenlerle 68. ve 70. madde kapsamına alınmışlardır?
- 5. Bank Asya ile ilgili bugüne kadar BDDK tarafından alınan karalar, atılan adımlar nelerdir?
- 6. Devletin zirvesindeki hesaplaşma nedeniyle ortaya çıkan Bank Asya krizinin gerçek mağdurlarının sade vatandaş olacağı gerçeğiyle, bu mağduriyeti önlemeye yönelik tedbirler almayı düşünüyor musunuz?