Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürü Fahreddin Uslusoy, suyun yaşamsal öneminin yanı sıra ekonomik ve stratejik önemine vurgu yaparak, suyun günümüzde altından daha kıymetli olduğunu söyledi.
Uslusoy, Dünya Su Günü nedeniyle yayınladığı mesajda su kaynaklarının geliştirilmesinin ekonomik üretkenlik ve sosyal refaha doğrudan katkı yaptığını da belirtti.
İnsanların en temel ihtiyacı olan su, dünyada canlı hayatına kaynaklık etmesi açısından çok büyük bir önem arz ettiğini dile getiren Fahreddin Uslusoy, “Su, bireylerin temel gereksinimi olması, başlıca ekonomik faaliyetlere kaynaklık etmesi ve ulusların devamlılığı için yaşamsal bir kaynaktır. Bu yüzden ekonomik ve sosyal faaliyetlerin gelişimi için temiz ve yeterli su arzına ihtiyaç duyulmaktadır. Dolayısıyla, su kaynaklarının geliştirilmesi ekonomik üretkenlik ve sosyal refaha doğrudan katkı yapmaktadır. Dünya nüfusunun hızla artması nedeniyle birçok ülke su sıkıntısı çekmeye başlamıştır. Su sıkıntısı çeken yerlerin ekonomik gelişmeleri de kısıtlanmaktadır. Sürdürülebilir kalkınma politikası doğrultusunda, su kaynaklarını tasarruflu kullanma bilinci yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde geliştirilmelidir” ifadelerini kullandı.
Gaziantep halkının su ihtiyacını karşılamak üzere geliştirdikleri projeler sonucunda Gaziantep’te su sıkıntısı yaşanmadığını altını çizen GASKİ Genel Müdürü Uslusoy, “Halkımıza içilebilir kalitede ve en ucuz suyu kullandıran iller arasında yer alıyoruz. Kaliteli, sağlıklı, ucuz ve sürekli su temini için yeni projeleri hayata geçiriyoruz. Bir damla suyun bile büyük önem arz ettiği günümüzde kaynak yaratmak kadar mevcut suya sahip çıkmak da çok önemlidir. Önümüzdeki 50 yıllık projeksiyonu planladığımız çalışmalarla kentimize alternatif içme suyu kaynakları temin etme çalışmalarımızın büyük bölümünü hayat geçirdik. Büyükşehir Belediyesi GASKİ Genel Müdürlüğü olarak, halkımıza kaliteli hizmeti sunmak için projeler üretmeye ve uygulamaya devam ediyoruz.” diye konuştu.
Ülke kaynaklarına sahip çıkmak için 2004 yılında işe kayıp ve kaçakların önlenmesi için yürüttükleri çalışmalarla başladıklarını hatırlatan Uslusoy, alternatif içme suyu kaynakları oluşturulması, suyun tek merkezden elektronik ortamda takip edilmesi gerektiğini belirtti. Arıtma tesisleri, vatandaşın faturasına yansıyan enerji maliyetlerini minimize etmek için yaptıkları 100 bin tonluk su deposunun büyük bir kazan olduğunu vurgulayan Uslusoy, yağmur kanal çalışmaları, kanalizasyon alt yapısı gibi birçok projeye 600 milyon TL’den daha fazla yatırım yaptıklarını anlattı.
Gaziantep halkına da çağrıda bulunan Uslusoy, “Yaşamın vazgeçilmez unsuru, temel kaynağı olan suyumuza sahip çıkmak sizlerin elinde. Dünyada su kaynaklarının azalmaya başladığı bu dönemde halkımızın da su tüketimi konusunda dikkatli olması ve gerekli hassasiyeti göstermesi gerekli. Unutmamak gerekir ki; insanların ihtiyaçları sınırsız fakat kaynaklar sınırlıdır. Dünya Su Günü’nde suyun ve suya bağlı hizmetlerin öneminin anlaşılmasını diliyorum” diyerek 22 Mart Dünya Su Günü’nü kutladı.