1. Haberler
  2. Hareketli Manşet
  3. SKOLYOZ daha çok genç kızları vuruyor

SKOLYOZ daha çok genç kızları vuruyor

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

skolyoz-omurga-Nedeni kesin olarak bilinmeyen skolyozun (omurga eğriliği) en kuvvetli teorisi genetik olmasıdır. Kızlarda görülme oranı erkeklere oranla 10 kat daha fazladır. Skolyozun ergenlik çağına girmiş genç kızlarda daha sık görüldüğüne dikkat çeken Liv Hospital İstanbul Omurga Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk “Başlangıçta sadece kozmetik açıdan sıkıntı verip, ilerleyen dönemlerde ise akciğer ve bağırsaklara baskı yapabiliyor. Bu nedenle erken teşhis önlemlerinin alınması oldukça büyük bir önem teşkil ediyor “diyor. Doç. Dr, Çağatay Öztürk skolyozla ilgili merak edilenleri anlattı.

Ortodontik problemi olanlarda da görülüyor

Skolyozun fark edilebilmesi için omurga eğriliğinin belli bir açının üzerinde olması gerekiyor. Aksi halde omurga eğriliğini fark etmek güç. Bel bölgesindeki skolyoz, 30-35 derecelik eğriliğe kadar fark edilemeyebilir. Eğer çocuk kiloluysa, skolyoz ilk fark edildiğinde hasta çoktan ameliyat olacak döneme girmiş olabilir. Çocuk zayıfsa ve skolyoz sırt bölgesindeyse, durum daha erken yaşta fark edilebilir. Ayrıca ortodontik problemleri olan hastalarda skolyozun daha fazla görüldüğünü de söylemek mümkün.

skolyoz-hastalıgıKorseye rağmen ilerleyebilir

0 ila 25 derece arası olan skolyozlarda, hasta ergenlik dönemi gibi hastalığın ilerleme potansiyelinin arttığı bir dönemde özellikle takip ediliyor. 35 dereceye kadar olan skolyozlarda korse tedavisi yapılabiliyor. Korse, başlangıçta günde 23 saat takılıyor ve skolyozun başladığı yaşa göre uzun süre kullanmak gerekebiliyor. Ancak skolyozun korseye rağmen yalnızca yüzde 60’lık bir ilerleme potansiyeli var.

Kronik bir hastalık değil
Mevcut tedavi yöntemleriyle skolyoz, kronik bir rahatsızlık olmaktan çıkmış durumda. Skolyozu olanlarda omurga eğimi 40 derecelik bir açıdan fazla ise hastaya cerrahi müdahale yapılabiliyor. Zamanında ve uygun hasta seçimiyle yapılan cerrahi uygulama sonucu hastaların omurgaları dümdüz olmakla beraber, herhangi bir estetik problem yaşamıyorlar ve profesyonel anlamda yapılan spor hariç, yaşıtlarının yaptığı her türlü spor faaliyetini yapabiliyor, ileride evlenebiliyor ve çocuk sahibi olabiliyorlar.

Ameliyat yaz tatillerinde yapılmalı

Hasta ameliyattan bir ay sonra okuluna devam edebiliyor. Altıncı aydan sonra ise spor yapmalarında bir mahsur yok. Bu nedenle genellikle skolyoz ameliyatlarını yaz tatillerine denk getiriyoruz. Ameliyattan sonra hastalara, ilk üç ay hiçbir sportif aktivite önermemekle birlikte daha sonra ise hastaya yüzme tavsiye ediyoruz. Zaten altıncı aydan sonra hasta eski sağlıklı yaşamına geri dönmüş oluyor.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
SKOLYOZ daha çok genç kızları vuruyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!