32. GAPSHOES Fuarı’nın Açılışı Bakan Gül’ün Katılımıyla Gerçekleştirildi
32. GAPSHOES Uluslararası Ayakkabı, Terlik ve Yan Sanayi Yaz Fuarı, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün katılımıyla düzenlenen törenle kapılarını ziyaretçilerine açtı.
Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Gaziantep Kunduracılar Odası, KOSGEB, Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu, Gaziantep Ayakkabıcılar Odası ve Sayacılar Odası’nın destekleriyle, Akort Fuarcılık tarafından düzenlenen 32. GAPSHOES Fuarı’nın açılış törenine Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Milletvekilleri Nejat Koçer, Mehmet Erdoğan, Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Önder Kemal Sekücü, Dışişleri Bakanlığı Gaziantep Temsilcisi Adnan Keçeci, Irak Başkonsolosu Hasan Abdulwahid Majeed, KKTC Gaziantep Başkonsolosu Fahri Yönlüer, GSO Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu, Türkiye Ayakakbı Sanayicileri Derneği Başkanı Berke İçten, Gaziantep Ayakkabıcılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, siyasi partilerin il başkanları, oda, borsa ve STK başkanları, farklı illerden sektör temsilcileri, iş insanları, firma yetkilileri ve davetliler katıldı.
Gaziantepli firmaların yanı sıra Adana, Bursa, Çankırı, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Mersin, Osmaniye, Samsun, Şanlıurfa ve Diyarbakır’dan 300 firma ve 1000 markanın temsil edildiği fuar, Suriye, Irak, İran, Fas, Sudan, Azerbaycan, Rusya, Özbekistan, Filistin ve Uganda’dan da ziyaretçileri ağırlıyor.
“GAZİANTEP ÜRETİM VE İHRACAT YILDIZI BİR ŞEHİR”
32. GAPSHOES Uluslararası Ayakkabı, Terlik ve Yan Sanayi Yaz Fuarı’nın açılış konuşmasını gerçekleştiren Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Gaziantep’in üretim ve ihracat yıldızı olan bir şehir olduğunu söyledi. Gaziantep’in üretkenliği, azmi ve gayreti ile öne çıktığını, işçisinden iş adamına, gencinden yaşlısına kadar ülkesi ve şehri için katma değer üretme anlayışına sahip bir şehir olduğunu kaydeden Bakan Gül, “Gaziantep hem ülkemiz hem bölgemiz hem de dünyada model olan bir şehir. 32. GAPSHOES Uluslararası Ayakkabı, Terlik ve Yan Sanayi Yaz Fuarı’na yurt dışından da yoğun bir katılımın olması bizleri gururlandırdı ve memnun etti” dedi.
Türkiye’nin hem ekonomik hem de hukuki anlamda reformlarını sürdürmeye devam ettiğini ifade eden Gül, “Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde temel hedefimiz ve temel yaklaşımımız bu reformları 19 yıldır olduğu gibi çıtasını yükselterek devam ettirmektir. Bu konuda milletimizin ve vatandaşlarımızın beklentilerini karşılamayı hedefliyoruz. Önümüzdeki hafta yeni ihtisas mahkemelerini başlatacağız. Bu mahkemeler finansal konulara özel olarak bakacak. Bu davalarla ilgili özel eğitim almış, yetişmiş ve ihtisaslı olanlar görevlendirilecek. Türkiye Cumhurbaşkanımızın önderliğinde büyümeye devam etmektedir. Türkiye üretiyor, ihraç ediyor ve gücüne güç katmaya devam ediyor. Fuarın bereketli geçmesini ve hayırlı olmasını diliyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“SANAYİCİLERİN EN ÖNEMLİ SORUNU KALİFİYE İŞ GÜCÜ”
Gaziantepli sanayicilerin en önemli sorununun kalifiye iş gücü olduğunu söyleyen Gaziantep Valisi Davut Gül de bu sorunu meslek liseleri ve mesleki eğitim merkezileri ile aşmaya gayret gösterdiklerini kaydetti. Bu amaç doğrultusunda meslek liselerinin yanında mesleki eğitim merkezlerinin de sayısının arttığına dikkati çeken Gül, “3 yıl önce 5 tane olan mesleki eğitim merkezimizin sayısı 56’a çıktı. Öğrenci sayımız 10 bin 100. Bu konuda Türkiye ikincisiyiz. Bu konudaki bir başka önemli husus ise mesleki eğitim merkezilerinin içinin doldurulması ile alakalı. Milli Eğitim Bakanlığımız mesleki eğitimde hem insanlarımıza hem de işletmelere önemli avantajlar sunuyor. Bize her konuda önderlik eden Sayın Bakanımız Abdulhamit Gül’e, milletvekillerimize, belediye başkanlarımıza ve bu organizasyonu düzenleyen başta Gaziantep Sanayi Odamız olmak üzere tüm kurumlarımıza teşekkür ediyor, hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
“GAZİANTEP TÜRKİYE’NİN KALKINMA SÜRECİNE BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR”
Fuara katılımın çok yüksek olmasından dolayı memnuniyet duyduklarını kaydeden AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer Gaziantep’in Türkiye’nin en büyük ayakkabı, terlik ve saraciye üreticisi olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini söyledi. “Sadece ayakkabı sektörü ile değil diğer sektörlerimizle, Türkiye’nin kalkınma sürecine en fazla katkıyı koyan illerden birisi olma özelliğimizi de artırıyoruz” diyen Koçer, şunları kaydetti:
“İnşallah bu yılı 10 milyar dolar ihracat hedefini geçerek bitireceğiz. Hem üretimin, hem istihdamın devamı hem de yeni istihdamları kazandırmanın çabası ve gayreti içerisinde olacağız. Gaziantep’imizi her gün her alanda inceleyerek, milletvekili arkadaşlarımızla bir araya gelerek her alandan her kesimden gelen talepleri değerlendiriyoruz. Bunları ilgili bakanlıklarımıza taşıyoruz. Sorunları en asgari seviyeye indirme noktasında elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz. Gaziantep’in ayakkabı sektörü şu anda Türkiye’nin ihracatında yüzde 15 paya sahip. Önümüzdeki 3 yıl içinde Gaziantep ayakkabı ihracatında ülkemizin ihtiyacının yüzde 50 kapasitesini sağlayacak kapasiteye sahip olacak. Biz sektörün her zaman yanındayız. Sizlere her zaman destek olacağız.”
“FUARLAR İSTİHDAMIN, ÜRETİMİN, TİCARETİN VE İHRACATIN KÜLTÜRÜDÜR”
Dünya genelinde yaşanan ekonomik sorunlardan dolayı ülkelerin bir belirsizlik içerisinde olduklarını dile getiren AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, 32. GAPSHOES Uluslararası Ayakkabı, Terlik ve Yan Sanayi Yaz Fuarı’ndaki doluluğun mutluluk verici olduğunu ifade etti. Gaziantepli sanayicilerin kriz döneminde krizi yöneterek büyüdüğünü kaydeden Erdoğan, “Fuarlar istihdamın, üretimin, ticaretin ve ihracatın kültürüdür. Gaziantep özellikle ayakkabı fuarında ikinci sıradadır. Biz her zaman sanayicimizin yanındayız. Çünkü sizler istihdam yapıyorsunuz. Biz sizin hizmetkarınız olarak yanındayız ve bundan sonra daima yanında olacağız. Fuarımızın hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
“GAZİANTEP MODELİ, HER SORUNUN ÜSTESİNDEN GELEBİLİR”
Gaziantep’in 100 yıl önce Antep Savunmasında aldığı ilhamla şartlar değişse bile bu coğrafyada güçlü olmaya gayret gösterdiğini söyleyen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin Gaziantep’in birlik ve beraberlik içerisinde ortaya koyduğu iradenin her sorunun üstesinden gelebileceğini kaydetti. “Diğer sektörlerimizin sorunları, talepleri gibi ayakkabı sektörümüzün de taleplerini çözecek olan bu iradedir” diye Şahin, “Bu şehirde doğmak en büyük şereftir. Şehrimiz, işçimiz ve işverenimiz için Ayakkabı ve Yan Sanayi İhtisas OSB Projesi’ni hızlandırmamız lazım. Çünkü bu şehrin her noktada katma değer üretmesi lazım. Bu şehir bu güce ve kudrete sahiptir. 32. GAPSHOES Uluslararası Ayakkabı, Terlik ve Yan Sanayi Yaz Fuarı’nın ülkemiz ve şehrimiz için hayırlı olmasını diliyor, emeği olan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“SEKTÖR OLARAK YENİLİKLERE HIZLA ADAPTE OLMAK DURUMUNDAYIZ”
Ayakkabı ve terlik üretiminde Türkiye’nin en önemli merkezlerinden birisi olan Gaziantep’in sektördeki payını her geçen yıl artırdığını ifade eden GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, bu yılın ocak – ekim döneminde Gaziantep’ten 139 milyon 421 bin dolar ayakkabı ihracatı gerçekleştirildiğini söyledi. Gaziantep’te tüm güçlüklere rağmen ayakkabı sektörünün büyümeye devam ettiğine dikkati çeken Ünverdi, “Böylesi kritik bir dönemde, ülkemize döviz girdisi sağlayan ayakkabı ve terlik sektörünü yapılacak yeni çalışmalarla daha da ileriye taşıyabiliriz. Ancak işin emeğini, yükünü biz çekiyoruz, katma değerini başkalarına bırakıyoruz. Beraber hareket edebilir, Ar-Ge ve marka konusuna odaklanırsak kendi markalarımızı çıkarabiliriz. Bu noktada, mesleki eğitim ve kalifiye elaman yetişmesi konusuna gereken önem vermeli ve gerekli adımları birlikte atmalıyız. E-ticaret, e-ihracat, dijitalleşme gibi yeniliklere de sektör olarak hızla adapte olmak durumundayız” ifadelerini kullandı.
ÜNVERDİ: 825.000 METREKARE ALANIN AYAKKABI İHTİSAS OSB İÇİN TAHSİS EDİLMESİ UYGUN GÖRÜLMÜŞTÜR
Ayakkabı İhtisas OSB ile ilgili de konuşan Ünverdi, bu konuda önemli mesafeler kat ettiklerini ve gelinen noktada kuruluş çalışmalarının başlaması için bürokratik süreci nerdeyse tamamladıklarını söyledi. Ayakkabı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kuruluş çalışmaları noktasında ÇED aşamasının tamamlandığını ifade eden Ünverdi, “ÇED olumlu kararı ile birlikte meradan vasıf değişikliği yapılması için Tarım Ve Orman Bakanlığına müracaatta bulunulmuş; Tarım Ve Orman Bakanlığı’nca başvurumuz değerlendirilmiş ve mera alanından 825.000 metrekare alanın OSB için tahsis edilmesi uygun görülmüştür. OSB kuruluşunun ardından imar, parselizasyon ve altyapı planları onaylanarak yer tahsisine başlanacaktır. Bu bölge hem üretim koşullarına, hem üretimlerimize nitelik kazandıracak. Faaliyete geçtiğinde inanıyorum ki kısa zamanda da kendi markalarımızın çıkmasına imkan sağlayacak” dedi.
“ŞEHRİMİZE GELEN İNSANLAR BURADAN AYAKKABI ALMAYI DA DÜŞÜNÜR HALE GELMELİ”
Hammade konusunda yaşanan sorunlara, girdi maliyetlerindeki artışlara ve bunların sektör üzerinde oluşturduğu baskılara da değinen Ünverdi, şunları kaydetti:
“Hammade konusu, girdi maliyetlerindeki artışlar, kayıt dışılığın getirdiği haksız rekabet, yetişmiş eleman bulmakta yaşanan güçlükler, ucuza yapılan üretimlerin sektör algısına olumsuz yansımaları gibi tüm sektörlerimizde olduğu gibi benzer problemler ayakkabı sektöründe de maalesef yaşanıyor. Bu noktada da sektörel bağların güçlenmesi, ortak hareket edebilme kültürünün geliştirilmesi, kurumsallaşma ve gerektiğinde lobi faaliyetlerinin yürütülmesi gibi çalışmalar yapmalıyız. Ayrıca Gaziantep denilince insanların aklına sanayimiz, halı, baklava ile birlikte ayakkabı da gelmeli. Şehrimize gelen insanlar buradan sadece baklava alıp gitmesinler, ayakkabı almayı da düşünsünler. Bugün teşrifleriyle bizleri onurlandıran ve her zaman yanımızda olan Adalet Bakanımız Sayın Abdulhamit Gül’e, fuarımıza katılım sağlayan milletvekillerimize ve il protokolümüze teşekkür ediyorum. Fuarın sektörümüze, kentimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”
İNCE: TALEP VAR AMA HAMMADDE YOK. FİYATLARDA GÜNLÜK OLARAK ARTIŞLAR OLDUĞU İÇİN SIKINTILAR YAŞIYORUZ
32. GAPSHOES Fuarı’nın Anadolu’daki ayakkabı sektörünün en büyük buluşmasına ev sahipliği yaptığını kaydeden Gaziantep Ayakkabıcılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, yaptıkları çalışmalar ve fuarlar ile sektör temsilcilerinin her daim yanında yer aldıklarını söyledi.
Meslek ile ilgisi olan ya da olmayan kişilerin özellikle hammadde konusunda stokçuluk yaptığını, bu durumun sektöre olumsuzluklar oluşturduğunu ifade eden İnce, “Bunların önünü kesmek için çalışmalar yürüyoruz. Talep var ama hammadde yok. Fiyatlarda günlük olarak artışlar olduğu için sıkıntılar yaşıyoruz. Bir süre için yurt dışından gelen hammaddelerde ek vergilerin kaldırılmasını özellikle talep ediyoruz” dedi.
Çobanbey’deki üretimin sektörde haksız rekabete neden olduğu ve krom deri üretimi nedeniyle ayakkabı derisi bulmakta güçlük yaşadıklarını ifade eden İnce, Gaziantep firmalarının sektörde bütün dünya pazarlarına ulaşabilmesini sağlamayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Değişen ve dönüşen dünya ticaretinde yarıştan kopmamak adına nitelikli üretim ve güçlü lojistiğin öne çıktığı bu dönemde Gaziantep’in ayakkabı ve terlik sektöründeki gücünü ve potansiyelini Uluslararası ve marka fuar olan GAPSHOES ile bir kez daha dünyaya ispatlamayı hedeflediklerini kaydeden AKORT Fuarcılık Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Akkaya da, “Fuarda dünyanın her tarafından ve yurt içinden gelecek ziyaretçiler dört gün süresince yeni sezona yönelik hazırlanan sayısız ürünü ve birbirinden özel kreasyonları görme ve inceleme şansına sahip olacaklar. GAPSHOES sektöre sağladığı önemli katkıların yanı sıra şehrimizin ve bölgemizin turizmine ve tanıtımına da değer katmaktadır. Gaziantepli üreticilerimize ve firmalarımıza bol kazançlı bir fuar diliyorum” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından fuarın açılışını gerçekleştiren Bakan Gül ve protokol üyeleri, firmaların stantlarını ziyaret ederek hayırlı olsun dileklerini ilettiler. Gaziantep Sağlık