CHP Gaziantep Milletvekili Dr. Mehmet Şeker, ÖSYS’de puan türü değişiklik kararının, üniversite sınav sonucunu ve gençlerin geleceğini negatif anlamda doğrudan etkilediğini belirterek, “binlerce öğrenci mağdur olmuştur” dedi.
YÖK’ün üniversiteye giriş sınavına sadece iki ay kala puan türünde yaptığı değişiklik kararı TBMM gündemine taşındı. Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren CHP’li Şeker, TM-2 puan türüyle öğrenci alan hukuk lisans programının puan türünü, TM-3 olarak değiştiren kararın gerekçesini sordu.
Önergesinde, “Hukuk okumayı hedefleyen binlerce gencimiz, çalışmalarını TM-2 puan türünü oluşturan derslere ve bunların hesaplamadaki ağırlıklarına göre şekillendirmiştir” diyen Şeker, Ancak YÖK’ün 2015 Ocak ayında açıkladığı kararla, öğrencilerin yaklaşık altı ay süren çalışmalarını heba ettiğini söyledi.
PUAN TÜRÜ SINAVA İKİ AY KALA NEDEN DEĞİŞİR?
TM-2 puan türünün hesaplanmasında ağırlığı matematik oluştururken, TM-3 puan türünün hesaplamasında ise edebiyatın önem arz ettiğini ifade eden Şeker, “Dolayısıyla YÖK’ün sınava iki ay kala aldığı bu karar öğrencilerin çalışma motivasyonlarının düşmesine, yaşadıkları stres dozunun yükselmesine neden olmuştur. Tüm bunlar üniversite sınav sonucunu, gençlerimizin geleceğini negatif anlamda doğrudan etkileyen faktörlerdir” dedi.
“Öğrenciler üniversiteye giriş sınavları için minimum bir yıllık yoğun bir çalışma döneminden geçiyor. Herhangi bir lisans programının puan türünü değiştirme kararının da en az bir yıl öncesinden alınması/duyurulması gerekmez mi” diye soran Şeker, Başbakan Davutoğluna şu soruları da yöneltti:
1. Hukuk lisans programı puan türünü değiştiren YÖK’ün, bu değişikliği sınava giriş tarihinden sadece 2 ay önce yapmasının gerekçesi nedir? YÖK zamansız yaptığı bu değişiklik ile öğrencilerin mağduriyetine neden olacağı gerçeğini göz önünde bulundurmuş mudur?
2. 2015 ÖSYS sonuçlarına göre TM-2 puanıyla hukuk lisans programına girebilecek başarı sırasında olup da, TM-3 puanıyla bu lisans programına giremeyecek durumda olan kaç öğrenci vardır?
3. YÖK’ün hukuk lisans programının puan türünü değiştiren ve baraj uygulaması getiren kararı ile mağdur olduğu için dava açan kişi sayısı nedir? Bu davaların YÖK’ün aleyhine sonuçlanması durumunda ne yapılacaktır?
4. Hukuk lisans programı puan türünün TM-3 olarak değiştirilmesi, TM-3 puan türünü esas alan diğer lisans programlarında nasıl bir değişime yol açacaktır?