1. Haberler
  2. Hareketli Manşet
  3. ABBAS GÜÇLÜ İLE GENÇ BAKIŞ GAZİKENT ÜNİVERSİTESİNDE

ABBAS GÜÇLÜ İLE GENÇ BAKIŞ GAZİKENT ÜNİVERSİTESİNDE

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABBAS GÜÇLÜ İLE GENÇ BAKIŞ GAZİKENT ÜNİVERSİTESİNDEAile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, çekimleri Gazikent Üniversitesi’nde yapılan “Abbas Güçlü ile Genç Bakış” programına konuk oldu.
“Abbas Güçlü ile Genç Bakış” programının düzenlendiği Gazikent Üniversitesine konuk olarak katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin Türkiye’de kadının toplumdaki yeri hakkında çeşitli bilgiler verirken aynı zamanda konuyla ilgili öğrencilerin sorularını yanıtladı. Ayrıca Gazikent Üniversitesi Hukuk Fakültesi birinci sınıf öğrencileri hazırladıkları model anayasayı, Anayasa Komisyonuna iletilmek üzere Bakan Şahin’e teslim ettiler.


KADINA YÖNELİK ŞİDDET TOPLUMSAL BİR SORUNDUR

Bakan Şahin bölgenin ill kadın milletvekili olarak parlementoya gittiğinde şiddetin hiç kimse tarafından konuşulmayan ve kurumsal bir sorun olmaktan ziyade bireysel olarak görüldüğü bir ortamın olduğunu, bunun zamanla yapılan çalışmalar ile aşıldığını belirtti. Şahin;  Bugün kadın hakkı, kadının birey olma hakkı güçlendikçe ve kurumlar burada kendini yeniden revize ettikçe ve özellikle 2008 yılında çıkan Başbakanlık genelgesi ile Kadına Yönelik Şiddetin Toplumsal Bir Sorun olarak ele alınması ile kurumlar sistemlerini revize etmeye başladı. Toplumsal sorun olarak gördüğümüz ve bunu çözme iradesi göstermemiz gereken bir sorunla karşı karşıya olduğumuz zaman içerisinde daha iyi anlaşıldı.


KARAR ALMA MEKANİZMASINDA KADINLAR GÜÇLENMELİDİR

Toplumda kadınların yüzdesi konusunda herhangi bir sorun yok, sorun karar alma mekanizmasında kadınları daha güçlü hale getirmektir. Bu nedenle Kadınlara yönelik örgütlü hareketleri güçlendirmemiz lazım. Kadın sivil toplum kuruluşlarını güçlendirmemiz, güçlü durumda bulunan erkek sivil toplum kuruluşlarında kadınların sayılarını arttırmamız lazım. Ticaret odasında, Sanayi Odasında, siyasette, yerel yönetimlerde kadınları ön plana çıkarmamız gerekiyor. Avrupa Birliğ standartlarına baktığınızda yerel yöneticilerin %40’ı kadın, %60’ı erkektir. Geçtiğimiz yerel yönetimlere ilişkin seçimlerde ilk kez büyük bir mücadele ile %5’i ancak yakalayabildik.


ABBAS GÜÇLÜ İLE GENÇ BAKIŞ GAZİKENT ÜNİVERSİTESİNDEGAZİKENT ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ MODEL ANAYASA HAZIRLADI

Abbas Güçlü’nün üniversite öğrencileri tarafından ilk defa hazırlanan, model anayasanın hazırlanış nedenlerini, böyle bir modelin ortaya koyulmasının hangi ihtiyaçlardan ortaya çıktığını ve hazırlanan taslağın içeriğini Gazikent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Emrah Kırıt’a sordu. Yrd.Doç.Dr. Emrah Kırıt “Biz bu çalışmayı öğrencilerimiz ile birlikte yaparken milli ve insani vazifemizi yerine getirdik. Meselenin özü budur. Bakış açımızın temeli bu ilkedir. Elbette, bu çalışma sadece Türkiye’ye katkı sağlayacak bir çalışma değildir. Bizler bu çalışma ile aynı zamanda ve belki en çok kendimize yani öğrencilerimize, yani Fakültemize, yani kurumumuza da katkı sağlamaktayız” diye konuştu.
Yrd.Doç.Dr Kırıt, ”Üniversitemiz Türkiye’nin dört bir yanından öğrenci alan bir üniversitedir. Bu çalışma ile Türkiye’nin her bölgesinden gelen değişik fikirleri savunan, değişik düşünceleri olan öğrenciler ile kavga etmeden, ayrımcılık yapmadan, sadece sevgi ve demokratik bir tartışma ve uzlaşma kültürü içerisinde; düşünceleri, kendilerini ait hissettikleri sosyal kimlik ne olursa olsun, her kesimin buluşabileceği, kabul edebileceği bir sivil anayasa hazırlama platformu oluşturduk. Tartışıp ortak bir metin kabul edebilmek çok önemli bir şey, her düşüncenin birlikte çalışabileceği bir platformu oluşturmak Türkiye’ye yeni ve genç düşünceleri kazandırdı… Belki de ülkemize vereceğimiz en önemli mesaj bu olmuştur… Bizler uzlaşılmaz denilen, tartışılmaz denilen her maddeyi ele alabildik ve sonunda üzerinde uzlaşabildik de… Bu sayede yaptığımız anayasa taslağında daha önceden bu tür hiçbir çalışmada gündeme gelmeyen, düşünülmeyen örnekler bu taslağa girdi… Bu pırıl pırıl öğrencilerimizle biz iftihar ediyoruz”, sözleriyle model anayasalarının genel çerçevesini ortaya koydu.


UZLAŞIYA DAYANAN BİR ANAYASA HAZIRLANABİLİR

Yrd.Doç.Dr Kırıt, öğrencilerin yaptığı anayasa taslağında daha bir çok yeni maddeler eklendiğini örneğin çocuklar ile ilgili, kadınlar ile ilgili ve genel olarak özgürlükler alanında birçok değişiklik önerdiklerini vurguladı. Yrd.Doç.Dr.Kırıt, sonuç olarak hangi fikirde, hangi düşüncede, hangi kimlikte olursak olalım biz üniversite olarak yepyeni ve demokratik uzlaşıya dayanan bir anayasa yapılabileceğini ortaya koyduk dedi.
Abbas Güçlü de, “Meclis Başkanımız Cemil Çiçek’in, üniversitelerimiz anayasa çalışmalarında sessiz kalıyorlar, taslak anayasa metinleri üniversitelerden gelmiyor diye birçok defa sitem ettiğini haberlerden duydum, biz programımızda Gazikent Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri ve öğretim üyelerinin hazırladığı anayasa taslağını Bakan Şahin’e Meclis Başkanımıza iletilmek üzere teslim edildiğini belgeledik.Yapılan çalışmalarda bu metinden faydalanılıp faydalanılmadığını da takip edeceğiz”, dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
ABBAS GÜÇLÜ İLE GENÇ BAKIŞ GAZİKENT ÜNİVERSİTESİNDE
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!