Dünya üzerinde 110 ülke, 1 milyardan fazla insan çölleşmeden etkileniyor. Peki, en önemli kaynağımız olan toprağı her geçen gün tükettiğimizin farkında mıyız? Türkiye Toprak Bilimi Derneği Başkanı ve A.Ü. Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayten Namlı, “Toprak okuryazarlığını geliştirerek sinsi tehlike çölleşmeyle mücadele edebiliriz” dedi.
Kırdan kente göçle birlikte, kentlerdeki sınırlı kaynaklar, nüfusun ihtiyaçlarını karşılamamaya başladı. Bunun sonucunda çarpık kentleşme, doğal kaynakların aşırıya kaçan kullanımları ve çevre kirliliği gibi nedenlerle topraklarımız çölleşiyor. Türkiye Toprak Bilimi Derneği Başkanı ve A.Ü. Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayten Namlı, toprağın kırılgan ve yenilenemez olmadığına dikkat çekerek, sinsi tehlike çölleşmeye karşı uyardı.
Okullarda toprak eğitimi verilmeli
Prof. Dr. Ayten Namlı, toprağı sahiplenmek ve en iyi şekilde değerlendirmek için halk nezdinde toprak okuryazarlığının artırılması gerektiğine dikkat çekti. Binlerce yılda oluşan toprağın insanlar tarafından çıkarlar uğruna yok edildiğine dikkati çeken Prof. Dr. Namlı, yaşanabilir bir geleceğin ancak toprağın korunmasından geçtiğini, toprağı korumanın en öncelikli yolunun da bilinç oluşturulması amacıyla eğitim kurumlarında toprağın önemini vurgulayan eğitimler vermek ve öğretmek olduğunu belirtti.
Toprak eğitimleriyle arazi bozulumunun yani çölleşmenin nedenleri, toprağı kirleten unsurlar, çölleşmeye karşı alınması gereken tedbirlerin küçük yaşlardan öğretilebileceğini belirten Prof. Dr. Namlı, milyonlarca yıldır varlık nedenimiz olan toprağı gelecek nesillerin de yaşam hakkını gözeterek, kayıtsız şartsız korumak zorunda olduğumuzu ifade etti.
Çölleşmeyle mücadele için İstanbul’da toplanıyorlar
Çölleşmeyle mücadelede neler yapılması gerektiğine dair uzmanlar, Avrupa Toprak Bilimleri Kongresi kapsamında İstanbul’da buluşacak. Avrupa Toprak Bilimi Toplulukları Konfederasyonu bünyesinde dört yılda bir düzenlenen Avrupa Toprak Bilimleri Kongresi, 17-22 Temmuz 2016 tarihlerinde İstanbul’da WOW Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek. Uzmanlar, iklim değişiminin toprağa etkisi, çölleşme, erozyona karşı yapılması gerekenler, geri dönüşüm politikaları, doğru enerji kaynakları ve karbon yönetimi gibi toprağın sürdürülebilirliğine dair konuları masaya yatıracak.