Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, merkez ve ilçelerde ilaçlama yapıyor.
Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından 9 İlçede 44 araç-makine ve 115 personel ile halk sağlığını korumak için sivrisinek, karasinek ve fare mücadelesi yapılıyor.
Durgun sular, foseptikler, gübrelikler, rögarlar gibi sineklerin üreme ve konaklama noktalarının yıl boyunca ilaçlandığı belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
“Kullanılan ilaçlar Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiye ettiği Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış çevre ve halk sağlığını korumaya yönelik ilaçlardır. Ayrıca tüm çalışanlarımız Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından eğitim almış sertifikalı uzman personeldir. Uzman ekiplerimiz tüm ilçelerde sokak sokak yaptığı kontroller sonucu 11 bin 100 noktada karasinek ve sivrisinek üreme noktası tespit etmiştir. Tespit edilen bu noktalar her 15 günde bir ilaçlanmaktadır. Kamuya açık ve sit alanlarında üreme noktaları belirlenip, müdahale edilmektedir. Özellikle sivrisineklerin ürediği durgun suların ilaçlanmasında; özel mülkiyetlerin bodrumları ve etrafındaki lastik, varil, kova gibi su tutan malzemelerin tespiti maalesef mümkün olmamaktadır. Bu da istenilen hizmetin tam anlamıyla uygulanmasına engel olmaktadır. Halkımızdan rahat ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri için özel mülklerindeki su tutan eşyaları su tutmayacak şekilde bırakması, bu mümkün değilse ilaçlanması amacıyla bizi haberdar etmelerini istiyoruz.”
SİVRİSİNEK, KARASİNEK VE FARE İÇİN İLAÇLAMA YAPILIYOR
Her mahallenin haftada 2 kere ilaçlandığı ifade edilen açıklamada, gece ilaçlamalarının rüzgarsız havada yapıldığı ve bu yüzden rüzgarlı günlerde bazı mahallelerde aksamalar yaşandığı belirtildi.
İletilen şikayetlerin 24 saat içerisinde değerlendirilerek müdahele edildiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Ancak birçok şikayet özel mülkiyet içi haşere ve yeşil alan ilaçlama talebi olmaktadır. Mücadelemiz açık alanda sivrisinek, karasinek ve fare olduğunu, bunun dışındaki taleplere müdahale edemediğimizi belirtmek isteriz. Kent içindeki tüm üreme noktaları ve gelen şikayetler çeşitlerine göre coğrafi bilgi sistemi üzerinde işaretlenmekte ve böylece şehrin sinek ve şikayetler açısından risk haritası çıkarılmaktadır. Yapılacak müdahalelerde harita üzerine işlenen veriler üzerinden programlanmaktadır.”
İlaçlamayla ilgisi şikayeti olan vatandaşlar, 153 hattını ve 329 00 05 nolu telefonu arayarak yardım isteyebilirler.