1. Haberler
  2. Son Dakika
  3. Kadına Şiddet ve Sosyal Medya Adaleti

Kadına Şiddet ve Sosyal Medya Adaleti

featured
Kadına Şiddet ve Sosyal Medya Adaleti
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kadına Şiddet ve Sosyal Medya Adaleti

İstanbul Beyoğlu’nda iki kişi yolda yürüyen kadını duvara sıkıştırıp taciz etti. Çığlıkları duyan çevredekiler olaya müdahale ederken şüpheliler, kendilerini “Amcamın kızı” diyerek savundu. Gözaltına alınan şüpheliler, mağdurun şikâyetçi olmaması nedeniyle serbest bırakıldı. Kamera görüntülerinin çıkmasının ardından sosyal medyada büyüyen tepkiler sonrası, iki şüpheli tekrar gözaltına alındıktan sonra çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Geçmişte birçok şiddet ve taciz olayı sonrası aynı duruma şahitlik ettik. Zanlılar önce serbest kalıyor. Daha sonra sosyal medyadaki baskılar üzerine tekrar tutuklanıyorlar. Öyle ki, sosyal medya yargı üzerindeki en etkili denetim mekanizması haline geldi.

ÇÜRÜMÜŞLÜK 

Aslında sadece ben böyle düşünmüyorum. Birçok  siyasi ve bürokrat isim bu konuyu zaman zaman dillendiriyor. Mesela yıllarca AK Parti’de siyaset yapmış olan Şamil Tayyar’da Beyoğlu’nda yaşanan taciz olayını ardından, “Bir süredir AK Parti’ye baskı yapılıyor, ‘sosyal medyadaki baskılar yargıyı olumsuz etkiliyor’ gerekçesiyle yeni yasa isteniyor. Sosyal medyadaki linç kültürünü kabul etmem mümkün değil, mutlaka yasal denetime tabi tutulmalı, ancak tüm eksik yanlarına rağmen yargı üzerindeki en etkili denetim mekanizması. Yargı da kendi muhasebesini yapsın. Üzülerek söyleyeyim, hani sosyal çürüme diyoruz ya, yargıdaki çürüme ilk sırada yer alır” ifadelerini kullandı. Yargı üzerindeki en etkili silah haline dönüşen sosyal medya olmasa insanlar nerede hak arayacak diye düşünmüyor değilim. Yargı ve hukuk kanunlardan güç alarak yasayı uygulamalı ve adaleti sağlamalıdır. Toplumun yargıya olan güvenini arttırmanın tek yolluda budur. İnsanlar Adaleti Sosyal Medyada aramaya başladıysa, burada çuvaldızın batacağı yer bellidir.

SADECE EYLÜL AYINDA 34 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun bugün yayımlanan raporunda, sadece Eylül ayında Türkiye’de bir ayda 34 kadın öldürüldü, 20 kadının ölümü ise şüpheli bulundu. Bu raporda birde Gaziantepli vardı. Gaziantep’te 32 yaşındaki Hatice Rençber, arkadaşlarıyla buluşmak isteme bahanesiyle ateşli silahla babası İsmail Rençber tarafından öldürüldü. Maalesef cezaların caydırıcı olmaması nedeniyle rakamlar her ay artarak devam ediyor.

2023 yılında 438 kadın cinayeti işlendi; bunların 135’i şüpheli ölüm, 303’ü ise cinayet olarak kaydedildi. 2024’ün ilk altı ayında ise erkekler tarafından 205 kadın öldürüldü, 117 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. Her yıl binlerce kadın tacize, şiddete uğruyor ve suçlular hafif cezalarla serbest bırakılıyor. Böyle bir adalet sistemi içinde kadınlar yalnız bırakılıyor; can güvenlikleri hiçe sayılıyor. Mağdur yakınları ise sosyal medyadan destek istiyor. Çünkü, Şamil Tayyar’ında ifade ettiği gibi, şu an yargı üzerindeki en etkili mecra sosyal medya oldu.

GAZİANTEP’TE İNTİHAR VAKALARI NEDEN ARTIYOR?

İntihar vakalarını da unutmamak gerekir. Son günlerde kentimiz başta olmak üzere Türkiye’de artan intihar vakaları endişe verici boyutlara ulaştı.

Sosyal Medya öyle bir hal aldı ki eline telefonu alan çektiği vakaların görüntülerini sosyal medya hesaplarında paylaşarak toplumsal  travmaya yol açıyor. Özendiricilik boyutu da başka bir konu..

Gaziantep’te intihar vakalarında ciddi bir artış var. Sadece bir haftada 6 intihar olayının yaşanması normal bir durum değil. Bu konu hakkında yetkililer ne yapıyor? Bu insanlar neden intihar ediyor? Konunun tüm yönleriyle ele alınması gerekiyor.

Aslında bu konu sadece Gaziantep’in sorunu değil. Dünya’da her yıl ortalama yaklaşık 700 bin intihar yaşanıyor ve bu intiharların yüzde 77’si düşük ve orta gelir grubundaki ülkelerde gerçekleşiyor. Ülkemizde ise ciddi bir artış görülüyor. 2011-2022 arası TÜİK verilerinde, ölümle sonuçlanan intihar vakalarının sayısının 2011 – 2022 yılları arasında 4146’ya yükseldiği görülüyor.

Özetlersek…

Gerek kadına şiddet ve taciz gerekse intihar vakaları toplum huzurunu ciddi şekilde tehdit eder hale geldi. Gaziantep’te bu konuya ilişkin bir çalıştay yapılması kaçınılmaz olmuştur. Sorunları bilimsel olarak ele alıp, çözüm üretmeye başlamadığımız sürece, toplumun yargıya, adalete olan güvenini sağlamadığımız sürece rakamlar artmaya, cinayete kurban gidenlerin yakınları sosyal medyada adalet aramaya, bitmek bilmeyen intiharlar devam eder. Toplumun şiddete bakış açısını ve suç işleyen kişilerin ruh hallerinin incelenmesi, kandan beslenen canavarları durdurmak için elzemdir. Sebep, sonuç ve çözüm ilişkisi ŞİDDETİ DURDURACAKTIR.

Gaziantep Haberler Gaziantep Sağlık Son Dakika News

Gaziantep Haberler
Son Dakika, Gaziantep haberleri, Gaziantep ile ilgili son haberler, Gaziantep gündem haberleri, Gaziantep son gelişmeler bu sitede…

 

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
2
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kadına Şiddet ve Sosyal Medya Adaleti
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!