Dikkat! Kırık Kalp Sendromu Ölüme Kadar Götürüyor
Göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntınız varsa yaşadığınız sorun kalp krizi değil kırık kalp sendromu olabilir. Uzmanlara göre en çok kadınlar bu sendroma yakalanıyor. Aşk acısı da bu sendromu tetikliyor.
Uzmanlar, genel anlamda 55 yaş üzerinde kadınların bu sendroma yakalandığını söylüyor. Hastalığın yüzde seksenini kadınlar oluşturuyor. Ağır stres, boşanma, ağır hastalıklar sonucunda oluşabilen bir hastalık. Stresin ardından kalp kasının zayıflaması ile ortaya çıkan kalp kırıklığı sendromunu tetikleyen hususlar arasında aşk acısı bulunuyor.
Uzmanlar son yıllarda adından sıkça söz edilen kırık kalp sendromu, diğer adıyla Takotsubo sendromunun vücut tarafından yoğun strese karşı verilen bir yanıt olduğunu, %80 kadınlarda görülen bir sendrom olduğunu belirtiyor.
KIRIK KALP SENDROMU NEDİR?
Kırık kalp sendromu sevilen birinin ölümü, terk edilme veya ayrılık gibi ağır stres oluşturan durumların sonucunda ortaya çıkan geçici bir kalp hastalığıdır. Geçirilen şiddetli travmalar, ameliyatlar veya fiziksel hastalıklar da kırık kalp sendromunun ortaya çıkma ihtimalini artırabilir. Bu sendromun ortaya çıktığı kişilerde ani başlayan bir göğüs ağrısı ortaya çıkar ve hasta adeta kalp krizi geçiriyormuş gibi görünür.
Kırık kalp sendromu ayrıca stres kardiyomiyopatisi ve apikal balon sendromu olarak da adlandırılır. Hastalık tıpkı bir kalp krizi gibi gelişir ve hasta kendini kriz geçiriyormuş gibi hisseder. Bu esnada hastaya ait EKG ölçümleri ve kan değerlerine ilişkin parametreler de kalp krizi bulgularına benzer. Aşırı stres altındaki bireylerde görülme olasılığı daha yüksek olan bu hastalık kalp durmasına kadar gidebilen ciddi sonuçlar doğurabilir.
KIRIK KALP SENDROMU BELİRTİLERİ NEDİR?
Kırık kalp sendromunda belirtiler kalp krizi ile hemen hemen aynıdır. Bu nedenle hastaneye başvurulduğu andan kişiye ait tetkiklerin incelenmesine kadar geçen süreçte kırık kalp sendromu kalp krizi ile karıştırılabilir. Hastalığın en önemli iki belirtisi göğüs ağrısı ve nefes darlığıdır. Göğüste hafif veya şiddetli uzun süreli bir ağrı, kalp krizi veya kırık kalp sendromunun belirtisi olabilir. Bu nedenle ciddiye alınmalı ve mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Çok hızlı ya da düzensiz kalp atışları, kişiyi derinden etkileyen ve ağır stres oluşturan bir olayın ardından yaşanan nefes darlığı gibi durumlarda vakit kaybedilmeksizin hastaneye gidilmelidir. Bunların haricinde kırık kalp sendromunu işaret eden diğer belirtiler şu şekilde sıralanabilir. Sol kolda ve alt bölgesinde ağrı, terleme, kalpte sürekli sıkışma hissi, yorgunluk, huzursuzluk ve stres, vücut hareketlerinde kontrolsüzlük ve dengesizlik, yalnızlık korkusu, baş ağrısı, konsantrasyon güçlüğü.
KIRIK KALP SENDROMU NEDEN OLUR?
Kırık kalp sendromunun nedeni kesin olarak bilinmese de hastalığın gelişimini tetikleyen faktörler kalbin çalışma düzenine geçici de olsa zarar verebileceği bilinmektedir. Bu hormonun kalbe ne şekilde zarar verdiğine ilişkin mekanizma tam olarak aydınlatılamamış olsa da adrenalin hormonu seviyesini yükselten üzüntü, stres, kötü haber, heyecan gibi durumların kırık kalp sendromunun gelişiminde birincil neden olduğu bilinir. Bunun haricinde kırık kalp sendromunun ortaya çıkmasını tetikleyen diğer potansiyel nedenler şu şekilde sıralanabilir. Sevilen bir kişinin beklenmeyen ölüm haberini alma, Korkutucu bir hastalık tanısı alma, bir anda fazla miktarda para kazanmak veya kaybetme, aile içi şiddet, ayrılık, boşanma, aldatılma veya terk edilme, geniş bir kitleye açıklama yapmak durumunda olma, işin kaybedilmesi, beklenmeyen sürprizler, şiddetli bir tartışmanın içinde olma, astım krizi, hırsızlık olayları, kaza ve travmalar, geçirilen ciddi ameliyatlar, depresyon ve diğer psikolojik hastalıklar, ileri yaş ve epilepsi hastalığı.
KIRIK KALP SENDROMU NASIL GEÇER?
Kırık kalp sendromu genellikle stresle tetiklenir ve bu nedenle stres yönetimi ve psikolojik destek bu durumun tedavisinde önemlidir. Hastalar genellikle hastaneye yatırılır ve kalp fonksiyonlarını izlemek için gözlem altına alınırlar. İlaçlar, kalp işlevini desteklemek ve semptomları hafifletmek için kullanılabilir. Genellikle birkaç hafta içinde, kalp işlevi normale döner ve semptomlar kaybolur. Ancak, kırık kalp sendromunun temel nedeni olan stres faktörlerinin ele alınması ve yönetilmesi uzun vadeli bir önem taşır. Bu nedenle, bu sendromun tekrarını önlemek için stres azaltma teknikleri, psikolojik destek ve yaşam tarzı değişiklikleri önerilir.
Kaynak : https://www.medicalpark.com.tr/
Gaziantep Haberler Gaziantep Sağlık Son Dakika News
Gaziantep Haberler, Narkoz Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep haberleri, Gaziantep ile ilgili son haberler, Gaziantep gündem haberleri, Gaziantep son gelişmeler bu sitesi.