İnternet Haftası dolayısı ile Gaziantep Zirve Üniversitesi’nde İnternet-Basın Özgürlüğü ve sınırları konulu panel düzenlendi.
Zirve Üniversitesinde düzenlenen İnternet-Basın Özgürlüğü ve Sınırları konulu panele İstanbul Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr.. Adem Sözüer, HSYK Üyesi Prof. Dr. Ahmet Gökçen, İpek Medya Grup Başkanı Fatih Karaca, Telekomünikasyon İnternet Daire Başkanı Osman Nihat Şen konuşmacı olarak katıldı.
Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Recep Gülşen ve İletişim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ramazan Cihan’ın ortaklaşa organize ettiği panelde; yazılı, görsel ve internet basınında ifade özgürlüğü kavramı, televizyon yayınları ve RTÜK’ün rolü gibi başlıklar tartışıldı. Gaziantep Barosu’ndan avukatlar, ulusal ve yerel basın temsilcilerinin takip ettikleri panel, öğrenciler ve akademisyenler tarafından ilgiyle izlendi.
Düşünce Özgürlüğü Olmadan İnsan Olunmaz Zirve Üniversitesi Rektörlük Binası Konferans Salonu’nda gerçekleşen panelde konuşmacılar, önemli konular üzerinde durdular. Sahasında uzman kişilerin katıldığı basın özgürlüğü panelinin oturum başkanlığını İstanbul Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Sözüer yaptı. Sözüer, vatandaşın korkmadan, çekinmeden ifade özgürlüğünü tam anlamıyla yaşaması gerektiğinin üzerinde durarak, geçmişte yapılan yasal düzenlemelerin askeri ihtilallerin gölgesinde hayata geçirildiğini ve bunun da halkın “nasıl düşünmesi gerektiği”nin çerçevesini oluşturduğunu söyledi. İnsanın yeri geldiğinde “Hayır” diyebilmesi gerektiğini ifade eden Basın Ceza Profesörü, ifade ve düşünce özgürlüğü olmadan doğru dürüst insan olunamayacağının altını çizdi.
HABERLEŞME VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ
HSYK üyesi Prof. Dr. Ahmet Gökcen ifade ve düşünce özgürlüğü kavramları üzerinde durarak basın özgürlüğü kavramına açıklık getirdi. Anayasa’da insanların hak ve özgürlüklerinin bulunduğunun altını çizen Prof. Dr. Ahmet Gökcen, bunların en önemlisinin yasama, mülkiyet ve haberleşme hakkı olduğunu söyledi. Haber alma ve öğrenme hürriyeti olmadan ifade, kanaat, din ve vicdan hürriyetinin tam tesis edilemeyeceğini söyleyen Gökcen, hava, su ve oksijen gibi bunların da insanın en temel haklarının başında geldiğini sözlerine ekledi.
RTÜK YAYIN ANARŞİSİNİN ÖNÜNE GEÇTİ
1995–2005 yılları arasında 10 yıl süreyle RTÜK üyeliği ve 3 yıl RTÜK başkanlığı yapan Fatih Karaca, Türkiye’de televizyon yayınlarının yasal düzenleme konusundaki gelişmelere ışık tuttu. Halen İpek Medya Grup Başkanlığı görevini yürüten Karaca, RTÜK’ün televizyon yayıncılığı konusunda önemli bir yasal boşluğu doldurduğunu ifade ederek 1994 öncesinde tam bir karmaşa döneminin yaşandığını, 1994’ten sonra yayın tekellerinin önlenmesinde ve yayın karmaşasının önüne geçilmesinde önemli rol oynadığını sözlerine ekledi.
İletişim, Hukuk ve Teknoloji
Oturumda en son söz alan Telekomünikasyon İnternet Daire Başkanı Osman Nihat Şen ise Türkiye’de internetin gelişimi konusunda bir sunum yaparak bu alandaki yasal boşlukların giderilmesi gerektiği üzerinde durdu. 12 Nisan 1993’te Türkiye’de internetin kullanılmaya başlandığını fakat bunun çok önemli bir haber olarak medyada dikkat çekilmediğini, internetle ilgili bu haberin gazetelerde 10 gün sonra yer alabildiğini söyledi. Güvenli internet kullanımı konusunda da bilgiler veren Şen, Türkiye’de RTÜK, BYGEM ve TİB olarak ortak çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.
İletişim Fakültesi öğrencilerinin bundan sonraki dönemde Yeni Medya üzerinde kendilerini geliştirmesini isteyen Osman Nihat Şen teknoloji, hukuk ve iletişim sektörünün artık birbirine çok ihtiyacı olduğunu sözlerine ekledi.
Panelin son bölümünde sorular cevaplandırıldı ve panel bitiminde katılımcılara plaketleri Zirve Üniversitesi akademisyenleri tarafından verildi.
KAYNAK: Kenan Açıkgöz (İletişim Fakültesi 1. Sınıf Öğrencisi)