Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, düzenlediği kahvaltılı basın toplantısında basın mensuplarına Gaziantep’in geleceğini şekillendirecek projelerini anlattı.
Yıldırım, göreve geldiği 4 aylık gibi kısa bir sürede yönetimle birlikte uyum içerisinde çalıştıklarının altını çizerek, Gaziantep Ticaret Odası’nın 120 yıllık kültürüne, gelenek ve göreneklerine göre hareket edeceğini, yeni projelerle ve yeni bakış açıları ile üyelere hizmet edeceklerini belirtti.
Gaziantep’in geleceğini şekillendirecek, yenilikçi bir bakış açısı kazandıracak projelerimizden bahsetmek istiyorum diyerek sözlerine başlayan Yıldırım, “Teslim aldığımız bayrağı daha ileriye taşımak için, şehrimizin geleceğine yön verebilmek için, Gaziantep’in bugünkü başarısının mimarları üyelerimiz başta olmak üzere Gaziantep ve bölge iş dünyasının hizmetine sunmak üzere de GTO’nun uzman kadrosu ile birlikte yeni projeleri başlattık” dedi.
İşte o projeler;
İhracat Koçluğu Projesi
Üyelerimize profesyonel ihracat danışmanlığı vereceğimiz bir projeyi bir kez daha hayata geçireceğiz. 2014 ve 2017 yılında da gerçekleştirilen ve katılımcı firmalardan olumlu dönüşler aldığımız İhracat Koçluğu projesini yeniden başlattık. İhracat yapmak isteyen veya ihracat hacmini arttırmak isteyen GTO üyelerinin İHRACAT KOÇU oluyoruz. Başvuru yapan üyelerimize 2 gün sürecek uygulamalı bir eğitim verilecek. Hedef pazar belirleme, Müşteri bulma ve satış konularında aktif bir danışmanlık hizmeti verilecek.
Antep Fıstığı Ve Kuruyemiş Sektörü Dış Pazarlara Açılıyor Projesi
Son dönemde sıklıkla fiyatı ile gündeme gelen alamet-i farikamız, yeşil altınımız Antep fıstığımız için bir projeye başlıyoruz. Özellikle sektörün dışa açılmasına odaklandık bu projede. Ticaret Bakanlığımızın destekleri ile Antep Fıstığı ve Kuruyemiş Sektöründe faaliyet gösteren firmalarımızın dış pazarlara açılımına destek olmaya çalışacağız. Bunun için proje kapsamında eğitim, danışmanlık, hedef pazarlara yönelik yurt dışı heyet programları ve alım heyeti organizasyonları düzenleyeceğiz.
Hazır Giyim Sektörü Alım Heyeti Organizasyonu
Gaziantep ekonomisi için büyük önem arz eden bir başka sektör de biliyorsunuz ki hazır giyim. Yine Ticaret Bakanlığımızın destekleriyle bu kez Triko ve Konfeksiyon Sektörlerinde faaliyet gösteren üyelerimizi destekleyecek olan bir projeyi başlatıyoruz.
Gaziantep bu sektörlerde ciddi bir üretim payına sahip. Ancak ihracatı İstanbul’daki firmalar aracılığıyla dolaylı olarak yapıyor. İşte asıl amacımız bu dolaylı ihracatı azaltmak ve firmalarımızı direkt ihracatçılara dönüştürmek. Nisan ayında Polonya, Ukrayna ve Rusya’dan triko alım yapan firmaları Gaziantep’e getirerek, firmalarımızla görüşmelerde bulanacakları bir organizasyon düzenleyeceğiz.
Sektörel Fuar Ziyaretleri
Oda olarak üyelerimizin sektörleri ile ilgili gelişmeleri küresel düzeyde takip edebilmeleri için gerçekleştirdiği temel faaliyetlerden biri de yurtdışı fuar ve inceleme gezileridir.
KOSGEB desteğiyle düzenlediğimiz organizasyonlar ile firmalarımızın yurtdışı pazarlara ulaşımını kolaylaştırmaya çalışıyoruz.
İşletmelerde Dijital Dönüşümü Ve İhracatı Geliştirme Merkezi
Artık Endüstri 4.0 dönemindeyiz. Bunun temelinde de dijital dönüşüm var. Daha sağlam adımlarla ilerleyebilmek ve rekabet gücümüzü artırabilmenin tek yolu, çağa ayak uydurmaktır.Gaziantep’te mevcut hizmet ve üretim süreçlerini geleneksel üretim modellerinden kurtarıp teknoloji ve inovasyon ile buluşturmazsak, döviz kurlarının dalgalanmaları karşısında alacağımız pozisyonları düşünmeye mahkûm oluruz.
Ülke ekonomisinde önemli bir güç haline gelmiş olan Gaziantep sanayi altyapısının geleneksel üretim modellerinden teknolojik üretim modellerine geçişini hızlandırmamız lazım. GTO olarak KOBİ’lere dijital dönüşüm ve ihracat danışmanlığı hizmetleri vereceğimiz bir “Dijital Dönüşüm Merkezi” kuruyoruz. 14 milyon TL bütçeli projemiz için Kalkınma Bakanlığından 5 milyon TL destek almaya hak kazandık. Merkezimizde işletmelerimize ve girişimcilere, dijital dönüşüm ile ihracat danışmanlığı konularında eğitim ve danışmanlık hizmeti sunacağız.
Gaziantep Girişimcilik Ekosistemi Geliştirilmesi Projesi
İpekyolu Kalkınma Ajansı ile girişimcilik ile ilgili bir proje için protokol imzaladık. “Girişimcilik Ekosistemi Stratejisinin Geliştirilmesine Yönelik Fizibilite Çalışması Projesi” işbirliği protokolü. Proje kapsamında öncelikle girişimciliğin artması ve yaygınlaştırılması için mevcut potansiyeli görmeyi ve geliştirmeyi hedefliyoruz. İlimizin yeni yatırımlara ve yeni iş alanlarına ihtiyacı var. Oda olarak girişimcilik fikirlerinin hayata geçmesinde nasıl bir rol oynayabiliriz, nasıl bir mekanizma kurabiliriz, bu çalışma bize bunları gösterecek.
GTO Los Angeles Türkiye Ticaret Merkezi Projesi
Amerika’nın Los Angeles kentindeki gıda firmalarına hizmet verecek bir merkez kurma çalışmalarına başladık. Bu merkezler özellikle yurtdışı pazarlara açılmakta zorluk çeken orta ve küçük ölçekli firmaların uluslararası pazarlara erişimini kolaylaştırmayı amaçlıyor. Bu merkezler, yurtdışında tek başına şube açma imkânı olmayan şirketlerimize ofis/depo/teşhir salonu alanlarıyla, şirketlerimizin yurtdışı pazarlara girişine yardımcı oluyor. Ofisleri ve teşhir salonlarıyla ülkemizin, ihracatçı firmalarımızın ve Türk ürünlerinin adeta tanıtım üssü.
Yıl boyunca sürekli fuar merkezi mantığında işleyen Türk Ticaret Merkezleri vasıtasıyla firmalar ürünlerini sergileme imkânı bulabiliyor. Hukuk ve mali danışmanlık hizmetleri de veriliyor. Aynı zamanda bu merkezlerin kira, istihdam, dekorasyon/kurulum ve tanıtım harcamaları için Ekonomi Bakanlığı Hedef ve Öncelikli ülkelerde %75, diğer ülkelerde %60 oranında destek veriyor.
Gaziantep Lojistik Köy Projesi
Odamızın Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde hayata geçirmeye çalıştığı bu proje ile bölgede iç ve dış ticarette tedarik zinciri yönetiminde verimliliği sağlayacak, Gaziantep bölgesini tercih edilir bölgesel bir lojistik üs haline getirmeyi hedefliyoruz.
Bu hedef ile hazırlanan sürdürülebilir Lojistik Köy konsepti ayrıca, il genelinde ve bölgede sürekli artmakta olan lojistik faaliyetlerin şehrin ve bölgenin istihdamına, yaşam şartlarının iyileştirilmesine ve artan lojistik faaliyetlerin şehir yaşamına ve sosyal yaşama olan olumsuz etkisinin azaltılmasını sağlayacaktır.
Odamız bu doğrultuda, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve İpekyolu Kalkınma Ajansı işbirliği ile 2016 yılında Gaziantep Lojistik Köy Projesi fizibilite çalışmalarını tamamlamıştır.
Lojistik Köy arazisinin mera vasfından çıkarılması talebimiz, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylandı.
Artık Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa projenin hayata geçirilmesi kapsamında ulusal ve uluslararası kaynaklardan faydalanılmaya çalışılmakta, yatırım finansmanı vb. konularda hazırlıklarımız devam ediyor.”