GSO ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), GSO toplantı salonunda ortak Meclis Toplantısı düzenledi.
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Egeli işadamları ile iş bağlarını geliştirmek istediklerini belirterek, ‘’Sizlerle aramızdaki iş köprülerini güçlendirirsek, Türkiye’nin 2023 ve 2071 vizyonuna birer temel taşı, birer tuğla koymuş oluruz’’ dedi.
Konukoğlu, GSO ve Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın (EBSO), GSO’da düzenlenen ortak Meclis Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, şehrin sanayi tarihçesinden bahsetti. Sanayiciliğin, ihracatçılığın Gazianteplilerin genlerinden geldiğini kaydeden Konukoğlu, ‘’Bunun artık DNA’larımızın şifrelerinde olduğu aşikar şekilde gözüküyor’’ diye konuştu.
Gaziantep’in en fazla ihraçta yapan iller arasında aylık bazda Ankara’yı geçerek 5. sıraya yükseldiğine ve Ocak-Ekim 2012 döneminde ihracatın 4 milyar 781 milyon dolara ulaştığına dikkati çeken Konukoğlu, 173 ülkeye ihracat yaptıklarını, ihracatın ithalatı karşılaması açısından artı veren ender şehirlerden birisi olduklarını ve toplam ihracatın içinde sanayi ürünlerinin payının yüzde 93 olduğunu söyledi.
Yılsonunda ihracatta 6 milyar dolara ulaşmayı hedeflediklerini vurgulayan Konukoğlu, şöyle devam etti:
“İlk 1000 ihracatçı firma sıralamasında İzmir’in arkasından 3. sıradayız. İSO’nun açıkladığı 1000 büyük kuruluş arasında ilk 10 il arasında Gaziantep 6. sırada bulunuyor. Marka ve patent başvurularımız sürekli artıyor. Sigortalı sayımız sürekli artarak, Ağustos 2012’de 211 bin 278 kişiye ulaştı.
Toplam sanayide elektrik tüketimimiz yükselen bir trend içinde. Gaziantep olarak genel olarak Türkiye’nin büyümesinin minimum 2 katı büyüyoruz. Son 30 yıl içinde Gaziantep’te küçülme hiçbir zaman olmadı. Son 10 yılda da büyümemizin ortalaması yüzde 8’in altına düşmedi.”
Şehrin etrafının sanayi bölgeleriyle çevrili olduğunu ifade eden Konukoğlu, 5 bin 89 firmada üretim yapıldığını bildirdi.
Gaziantep sanayisinin 2023 yılında ‘’30 milyar dolarlık ihracat yapmayı, 350 bin kişiye istihdam sağlamayı, bütün ülkelere ihracat yapmayı, katma değeri yüksek teknoloji ürünlerin üretim üssü olmayı, en az 20 yeni ulusal ve uluslar arası marka yaratmayı, üniversite-sanayi işbirliğinde model olmayı’’ hedeflediğini anlatan Konukoğlu, Egeli sanayicilere GSO’ya geldikleri için teşekkür etti.
Konukoğlu, ‘’Sizlerle Gaziantepli sanayiciler arasındaki iş köprülerini güçlendirirsek, bağlarımızı artık köprüden çok bağlar şeklinde birleştirirsek Türkiye’nin 2023 ve 2071 vizyonlarına birer temel taşı, birer tuğla koymuş olacağız. İleride torunlarımıza anlatabileceğimiz birer hikayemiz olur’’ diye konuştu.
‘’TÜRKİYE’NİN HER ŞEHRİ ORTAK AKILLA YÖNETİLİRSE…’’
GSO Meclis Başkanı Abdulkadir Konukoğlu da konuşmasında, EBSO ile ilk kez ortak toplantı yaptıklarını ifade ederek, ‘’Birbirimizin dertlerini dinlersek çözüm için daha çok enerji elde ederiz’’ dedi.
Gaziantep’in iş ortaklıklarına açık olduğunu belirten Konukoğlu, ‘’Gaziantep’i ortak akılla yönetiyoruz. Böylelikle Gaziantep her gün biraz daha süratli gitmeye başladı. Türkiye’nin her şehrinin ortak akılla yönetilerek bütün dünyaya Türklerin, Türkiye’nin ne olduğunu ortaya koymamız lazım. Sizlere de bunu tavsiye ederim. Her konuda İzmir’in yanında ve destekçisiyiz’’ diye konuştu.
‘’TÜRKİYE SEVDALISIYIZ’’
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise konuşmasında, Gaziantep’te kendilerini evlerinde gibi hissetmelerini sağlayan GSO’ya teşekkür eti.
‘’Türkiye sevdalısıyız. Esas işimiz üretmek’’ diyen Yorgancılar, Gaziantep’e gelmelerinin esas amacının ‘’birliktelik mesajını vermek, işbirliklerini geliştirmek’’ olduğunu söyledi. Yorgancılar, şunları kaydetti:
‘’Ancak bütün bunların ötesinde gelmemizin bir sebebi vardı; Biz ülke olarak teröre ne alışığınız ne de boyun eğeriz. Cumhuriyet kolay kazanılmadı. Gaziantep’te yaşadığınız terör olaylarını biz İzmir’de yaşadık. Bizim burada olma sebebimizin başında ‘söz konusu vatansa gerisi teferruattır’, bunun altını çizmek için buradayız. Terör belasını kınamak ve Cumhuriyet’e sahip çıktığımız için buradayız. Zaman birlikte hareket etme zamanı ve birlikte olmak için son derece önemli bir süreçten geçmekteyiz.’’
Gaziantep ekonomide ve sanayide çok önemli işler başardığını anlatan Yorgancılar, dünyada güç dengelerinin farklı bir boyuta geldiğini, artık ‘’yükselen ve geride kalan ülkeler’’ olarak ikiye ayrıldığını, Türkiye’nin önünün açık olduğunu, ancak yılda 700 bin kişinin üniversiten mezun olduğu ortamda ülkemizin sürekli yüzde 7’nin üzerinde büyümesi gerektiğini kaydetti.
Türk ihracatçısının sorunlarından bahseden Yorgancılar, döviz kurunun Merkez Bankası tarafından mutlaka gerçek kur olarak uygulanması gerektiğini, gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşabilmemiz için ülkede tasarruf oranının artması gerektiğini belirtti.
Sanayicinin büyüyen enerji ihtiyacına işaret eden Yorgancılar, Türkiye’nin nükleer enerji santrali yatırımından korkmaması gerektiğini savundu.
‘’GAZİANTEP ÜLKEMİZİN GÖZDE KENTLERİNDEN BİRİSİ’’
EBSO Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki de konuşmasına başlarken, Ağustos ayında Gaziantep’te yaşanan terör saldırısını kınadı, birlik beraberlik içinde olmanın terörü bitireceğini söyledi.
Gaziantep’in başarılarından övgüyle bahseden Tiryaki, ‘’Dünyanın hala yaşanılan en eski kentlerinden ve Kurtuluş Savaşımızın Gazi unvanlı tek kenti Gaziantep’in hem ticaret ve sanayide hem de turizmde son yıllarda yaptığı hamlelerle, ülkemizin ve bölgemizin gözde kentlerinden birisi haline gelmesini memnuniyetle takip etmekteyiz’’ şeklinde konuştu.
Bölgede ve Suriye’de yaşanan olayların kısa ve orta vadede Türkiye’nin ekonomisini tehdit ettiğini belirten Tiryaki, ‘’Gaziantep ihracatı bu durumdan olumsuz etkileniyor. Ortaya çıkan yeni imkanların da bu olumsuzlukların giderilmesine katkıda bulunacaktır. Ortak kültürlerle birbirine bağlanan bu iki coğrafyanın normale dönmesini gönülden diliyoruz’’ sözlerine yer verdi.
Gaziantepli sanayicileri de İzmir’e davet eden Tiryaki’nin konuşmasının ardından, GSO ve EBSO arasında işbirliği anlaşması imzalandı.