Şahin: Gaziantep, Pandemi Sonrasına Hazır!
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Turizm Medya Grubu ve Gastronomi Turizmi Derneği (GTD) iş birliğinde gerçekleştirilen GastroShow’a konuşmacı olarak katıldı. Başkan Şahin, gastronomi ve kültür çatısı altında Gaziantep’te gerçekleştirilen çalışmalardan bahsetti. Pandeminin ardından oluşacak yeni dünya modeline kentin hazır olduğunu söyledi.
Turizm Medya Grubu ve Gastronomi Turizmi Derneği (GTD) ortaklığında gastronomi endüstrisinin farklı segmentlerinden oluşan geniş̧ yelpazede katılımcı ve ziyaretçi profili, “7 Şehir, 7 Bölge, 7 Ülke” mottosuyla 2021 yılında ilk defa hayata geçirildi. GastroShow’da “Şehirlerin Markalaşmasında Gastronomi Turizm’in Önemi” konusu üzerine Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kültür Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, iş insanı Demet Sabancı Çetindoğan ve eski turizm bakanı Bülent Akarcalı değerlendirmelerini paylaştı.
ŞAHİN: YERELLİK, DENEYİMLEME VE DİJİTALLEŞME YENİ DÜNYA TRENDLERİ
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, konuşmasında pandemiden sonra yeni bir dünyanın başladığını belirterek, “Yerellik, deneyimleme, dijitalleşme yeni dünya trendleri arasında yer alıyor. Artık geleneksel yapıyla devam edemeyiz. Dünya değişiyor. Yeni bir yol oluşturmamız gerekiyor. Kültür Turizm Master Planı çerçevesinde Gaziantep’te gerçekleştirdiğimiz çalışmada belli başlı ana başlıklar ortaya çıktı. Kültür turizmi artık çok önemli. Lezzet de keza öyle. Bütün sorunların çözümü yeni dünya modellerine ayak uydurmaktan geçiyor. UNESCO serüvenimize ilişkin gerçekleştirilen çalışmalarımızda kültür turizmi açısından önemli bir konumda yer alıyor. Salgından sonra doğa ve doğal başlıklarına özellikle dikkat çekmemiz lazım. İnsanlar gelip fıstık ağacı görmek istiyor. Hasat yapmak istiyor. O yüzden Anadolu’nun bu özelliğini avantaja dönüştürüp ekonomi de önemli bir yere koymamız lazım. Artık sağlıklı şehirler konusu güvenli besinlerin tüketilmesi için şart. Lezzetin sağlıklı hale dönüştürülmesi elzem” dedi.
“GAZİANTEP PANDEMİDEN SONRAKİ DÜNYAYA EN HAZIR ŞEHİR OLACAK”
Karavan Turizmi’nin salgın sürecinde talep görmesi nedeniyle hemen network oluşturduklarını dile getiren Başkan Şahin, “Kurumsal kapasitemizi çözüm odaklı işleyişe sokabilmemiz için elimizden gelini yaptık ve yapamaya da devam ediyoruz. Ben her şeyin başında kapasitenin çözümdeki karşılığına önem veriyorum. Pandemiden sonra yeni dünyaya en hazır olan şehirler arasında Gaziantep olacak. Çok ciddi çalışmalarımız var. Seyahat türlerine baktığımız zaman kültür, spor lezzet odaklı bir bakış açısına sahip olması gerekiyor. Bu başlıkları etkinliklere ve festivallere dönüştürmeliyiz. Teknoloji, akıllı şehir, akıllı gıda gibi yeni konseptlerle vatandaşlara dokunmalıyız. Gastronomi Festivalinde bu bahsettiğimiz yeni konsepte başladık. Mottomuz ise ‘Topraktan, güneşten, tarihten gelen lezzet’ idi. Bunların hepsi çalışıldı. Eğer siz bir yemek yapmak istiyorsanız önce, toprağa dönmeniz tohumdan başlamanız lazım. Eğer tohumunuz sağlıklıysa güvenliyse salçanızın lezzeti yemeğinizin tadını doğrudan etkiliyor. O yüzden bu ekosistemde hangi alanda ne yapmanız gerektiğini iyi çalışmanız lazım. Dünya mutfağının Anadolu mutfağının lezzetine ihtiyacı var. İşte tam bu noktada biz, elimizdeki ekosistemde başa döndük. Tek başına gastronomi değil, gelen turistin bir hafta şehirde kalabilmesi için şehrin tarihi yerlerini gezebilmeleri adına restorasyon işlemlerimizi tamamladık. Her ilçenin elinde Gaziantep’te tarihi bir alan var. Dülük’ye Zeugma ve Roma Dönemi, Yesemek’te Hitit dönemi heykel atölyeleri bunların her biri şu anda UNESCO’nun geçici listesinde bulunuyor.Fırat’ın incisi Rumkale için sahil düzenlemesi yaptık. Türkiye’nin en büyük cam terasını yapıyoruz. Hizmete alınması için de geri sayımı başlattık. Çok kısa sürede bitecek. 2 ay sonra cam terasımız bittiğinde michelin yıldızı şefler gelecek ve menengiç kahvesini içecek. Eğer, Eiffel Kulesi’ne 80 milyon insan geliyorsa Gaziantep’e de bu turistlerimiz gelebilir. Bu bizim elimizde” diye konuştu.
“ŞU ANA KADAR GAZİANTEP’TE 58 ÜRÜN COĞRAFİ İŞARET ALDI”
Konuşmasının devamında yeşil ekonominin öneminden bahseden Başkan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tarımda üretim aşamasında kendi ürettiklerimizi doğrudan bölgemizin ürünlerinde kullanmaya başladık. Dünya mutfağında söz sahibi olan şehirlere baktığımızda coğrafi işaretlerde uzun bir süre kavrayamadığımızı görüyoruz. Komşu ülkelerimiz bizim ürünlerimize sahip çıktı. Şu anda Gaziantep’in 58 ürün coğrafi işaret aldı. İlçe bazlı çalışmalarımız hali hazırda sürüyor. Salgına karşı en büyük şifa olan sarımsak tohumu dağıtıyoruz. İslahiye’de biber tohumu, Oğuzeli’ne nar tohumu dağıtıyoruz. Bize ait ata tohumları bunlar. Ürünlerimizin çıkmasıyla birlikte de Mutfak Sanatları Merkezi’mizi oluşturduk. Merkezimize gelen bir turistin istediği ne varsa güvenli ve sağlıklı ürünler salgın çerçevesinde alınan önlemler eşliğinde gerçekleştiriliyor. Daha da önemlisi kendi ata tohumumuzu, organik ürünümüzle vatandaşa sunuyoruz.”
GastroShow’a Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in yanı sıra Kültür Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, eski turizm bakanı Bülent Akarcalı ve iş insanı Demet Sabancı Çetindoğan’ın da bulunduğu etkinliğin ilk günü verimli geçti.
İstanbul Kongre Merkezi’nin açık alanında 3 gün boyunca sürecek olan GastroShow etkinliğinde dome çadır konsepti toplantı odası ile fuara değer katan içerikler üretilecek. Türk mutfağı, peynir, pide, döneri çay, Türk Kahvesi gibi Workshop’lar bir Dome çadırı içinde yapılacak. Diğer Dome konferans alanında ise Türk mutfağının önemi, yıldızlar geçidi (Türkiye ve dünyanın en önemli şefleri), hikayeleri ile 7 gastronomik şehir, coğrafi işaretli ürünler, 7 ülke mutfağı, sokak lezzetleri, modern Türk mutfağı, sağlıklı beslenme, vegan-vejeteryan beslenme, iklim değişikliğinin yemeklere etkisi ile dünya gastronomi trendleri üzerine değerli konuşmacılar eşliğinde bilgilendirici oturumlar yapılacak. Bunun yanı sıra Dünya Gastronomi Derneği Başkanı Erik Wolf, Respond on Demand kurucusu ve Dünya Yemek SanatIarı Derneği Üyesi Bergamo Üniversitesi Profesörü ve Gıda Turizmi Araştırmacısı Roberta Garibaldi gibi değerli konuşmacılar oturumlarda tecrübe ve bilgilerini katılımcılarla paylaşacaklar.