1. Haberler
  2. Hareketli Manşet
  3. Gaziantep Sağlık Turizmi ve Irak

Gaziantep Sağlık Turizmi ve Irak

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gaziantep, Irak arasında “Sağlık Turizmi” 

Gaziantep Sağlık Turizmi ve IRAK

Gaziantep tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden birisi haline gelen Gaziantep son yıllarda bölgede ve Türkiye’de Sağlık Turizmi merkezi olma yolunda büyük adımlar atıyor.

Komşu ülkelerle sınır ticaretini geliştiren Gaziantep’in Sağlık Turizminde komşusu olan Irak ile Sağlık Turizminin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi için Narkoz Sağlık Dergisi bir adım atarak Irak Gaziantep Başkonsolosu HASAN ABDULWAHID MAJEED ile röportaj yaptı.

Gaziantep Sağlık Turizmi ve Irak

Irak’tan Gaziantep’e Sağlık Turizmi için gelen misafirlerin beklentileri, görüşleri ve iki komşu ülke arasındaki Sağlık Turizminin geliştirilmesine ilişkin değerlendirme yapan HASAN ABDULWAHID MAJEED Narkoz Sağlık Dergisi imtiyaz sahibi Mezine Sırakaya’nın sorularını yanıtladı.

Sizi tanıyabilir miyiz? Gaziantep Sağlık Turizmi ve IRAK

HASAN ABDULWAHID MAJEED, 1970 Bağdat’ta Doğdum, evliyim ve dört kızım var, eğitimin tamamını Bağdat’ta gördüm ve 1994-1995 yılı Bağdat Iktisat Bilimleri fakültesi/ Elrafideyin Üniversitesi’nden mezun oldum. Irak asıllı Anne ve babadan dünyaya geldim. Sadece Irak vatandaşlığı taşıyorum.

Irak Dışişleri Bakanlığında görev yapıyor ve 18 yıllık Diplomatik kariyere sahibim. Bunlar;

Irak Cumhuriyeti Kuvveyt Büyükelçiliğinde (2005-2009) Dört yıldan fazla (konsoslos naibi) olarak görev yaptım,

Irak Cumhuriyeti Maskat Büyükelçiliğinde (2012-2016) Dört yıl boyunca (konsoslos) olarak görev yaptım.

Irak Dışişleri Bakanlığı merkezinde (2016-2020) Dört yıldan fazla süre boyunca Irak dışında bulunan tüm dış misyonlardan sorumlu müdür olarak görev yaptım.

Şimdi ise ikinci ülkem olan ve şanlı bir tarih ile derin bir geçmişe sahip Türkiye Cumhuriyeti devletinde Başkonsolos olarak göreve başladım ve bu nedenle büyük bir mutluluk ve kıvanç duymaktayım.

Gaziantep gibi bir ilde görev yapmaktan dolayı mutluluk ve kıvanç duyduğumu ayrıca belirtmek isterim, özelliklede Emniyet, Güvenlik ve Belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra eğlence ve Turizm hizmetleri olmak üzere tüm alanlarda özel itina ve iyi yaşam koşullarının bulunması dolaysıyla hoşnutluğumu ifade etmek isterim.

Gaziantep Sağlık Turizmi ve Irak

Türkiye sağlık sektöründe yaptığı atılımlarla adından söz ettiriyor. Gaziantep’te bölgede Turizm Merkezi olma yönünde ilerliyor. Irak Sağlık Turizminde Gaziantep’e katkısı sizce nasıl?

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin, Bilim, Sağlık ve bilişsel gelişimi başta olmak üzere diğer alanlarda geliştiğini görmek şahsımı mutlu ediyor. Derginizin sormuş olduğu soruya yanıt olarak: Gaziantep ilinin akıllı yönetimi sayesinde sağlam bir altyapıya ve ayrıcalıklı şehircilik ve hizmetlere sahip olduğunu ve dolaysıyla bir çok Sanayi ve Ticari Yatırımlara ev sahipliği yapmaya elverişli atmosfer ve ortamı sağladığını görüyoruz, sağlık açısından şehirde tam donanımlı ve barındırdığı yetenekli sağlık ekipleriyle, Sağlık Turizminde ilerleme kaydeden diğer ülkelerde sunulan hizmetler seviyesinde hizmet sunan tam teşekküllü hastane zincirlerine sahiptir. Ayrıca Gaziantep ilinin sahip olduğu bu imkanlarla iki Ülke arasında iş birliğini arttıracağını ve Sağlık Turizmi açısından Gaziantep’e tedavi amaçlı gelmek isteyen Iraklı vatandaşların karşılanmasında etkin bir rol üstleneceğinden emin olduğumu bildirmek isterim.

Sağlık için Gaziantep’e gelen Iraklı vatandaşlar hizmetten memnun mu? Irak’tan Gaziantep’e gelen hastalar en çok hangi branşları tercih ediyor? Bu konuda bilginiz var mı?

 Evet, açıkçası her gün Belediye ve Diğer Kurumların çalışma kalitelerini görmekteyiz.  Bu da Dünyaca bilinen “Doğru kişi doğru yerde” sözünü aklımıza getiriyor.  Zaten Belediye tüm birimleriyle nasıl bir işi ortaya koyduğunu ve bunu büyük bir profesyonellikle yerine getirdiğine şahit oluyoruz. Bu nedenle kendi şahsım adına buradan Gaziantep Vilayeti Valisine ve Büyükşehir Belediyesi başkanına şükranlarımı sunmaktan şeref duyarım.

Irak’tan az sayıda hasta geliyor olmasına rağmen, şu ana kadar hastane hizmetlerinden dolayı şikâyet ya da memnuniyetsizlikle karşılaşmadık.

Misyonumuzca tespit edilen resmi bir anket yok, ancak Irak vatandaşlarının genel olarak Irak’ta bulunmayan ihtisaslara yöneldiğini tahmin ediyorum. Cerrahi uzmanlık gerektiren ihtisaslarla başlayıp estetiğe kadar uzayan bir ihtisas yelpazesi olabilir.

Gaziantep, Irak arasında “Sağlık Turizmi” 

Gaziantep Irak’ta bu konuda yeterince sesini duyurabiliyor mu?

Sağlık Hizmetleri açısından Gaziantep’te bulunan Hastanelerin fiyatları Çevre ülkeler veya Sağlık Turizmi konusunda uzmanlaşmış Ülkelerde sunulan fiyatlara kıyasen uygun ve rekabetçi olması gerekiyor. Tabi Iraklı hastaların durumları göz ardı edilmemelidir.

Hastane ve hasta arasında koordinasyonu sağlayacak (24) saat Arapça konuşan danışma hizmeti verilmesi önemli bir husustur.

Faaliyet gösteren tüm hastaneler sosyal medya mecrasında hastane hizmet ve imkanlarını tanıtmalıdır.

İlk adım olarak Hastaneler kendi bünyesinde uzmanlık alanlarını, Türkiye Cumhuriyeti ilgili denetim Kurumlarınca verilen sertifikaları, Doktor ve taşıdıkları uzmanlık belgelerini tanıtması Irak içerisinde gerekli güvenin tesisi için önem taşıyor.

Evet, sürekli, yoğun, sık ve akıllıca adımları uygulayarak mümkün olur, konuyla ilgili cevabımı 9. soruda vereceğim.

Konsolosluk olarak Gaziantep Sağlık hizmeti sunan kuruluşlara öneriniz var mı?

Narkoz Sağlık Dergisine bana sağlık turizmi konusunda konuşma fırsatı verdiği için teşekkür ediyorum, nitekim bana göre (Sağlık Turizmi terimi) yalın ve soyut bir terim olmaktan çok içerisinde insani değerler taşıyan geniş anlamlı bir terim olduğuna inanıyorum. Sizin çağırınıza icabet etmek benim için çok önemli, çünkü (Iraklı olsun ya da olmasın tüm hastaların ihtiyacını görmek) ve kolaylaştırmak önemli bir husustur. Sağlık başımızın tacıdır ve biz hepimiz hasta olan vatandaşların acılarının dinmesini sağlamak ve paylaşmak adına yardımlarımızı esirgememiz gerekiyor, bu doğrultuda Irak’a yönelik sağlık Turizmine ilişkin Derginin sorularına cevaben, Gaziantep’te Sağlık Turizminin gelişmesi ve iyileşmesi için aşağıda belirteceğim başlıklarla bazı önerilerim olacaktır; bunlar:

-Irak’ın çoğu illeri ile Gaziantep ili arasında (doğrudan) aktarmasız uçuşlar olmadığından Iraklı vatandaşların yolcu araçlarıyla Kara yoluyla gelmek zorunda kalıyor ve bu süre diğer Güney illerde daha fazla olmak üzere Bağdat Gaziantep arasında yaklaşık (17 saat) bir yolculuğa neden oluyor, tabi bu durum Türkiye Sınırına yakın kuzey iller içinde geçerli bir husustur.

-Bu nedenle (Bağdat – Gaziantep arası doğrudan uçuş seferleri açılmasını) öneriyorum, özelliklede hastanın sağılık durumunun uzun ve meşakkatli yolculuğa uygun olmaması nedeniyle uçuşların bulunması elzem bir durumdur, nitekim hastanın kritik kalp damar veya kırık yada kronik rahatsızlıklardan mustarip olması uzun kara yolculuklar yapmasına engel olabilir.

-Kuzey Irak Halkının hizmetine sunulan (Gaziantep- Erbil) uçak seferlernin yeniden başlatılması hususundaki misyonumuzun çağırısına icabet ederek ve uçuş hattını yeniden faaliyete geçiren Gaziantep Vilayeti Valisi Sayın Davut GÜL beyefendiye teşekkürlerimi sunmaktan şeref duyarım,

-Vize konusunda bir önerim olacaktır, o’da (Iraklı hasatalara vizelerin verilmesinin hızlı bir şekilde gerçekleşmesidir), yani gerekli tıbbi raporların incelenmesinden sonra hayatların kurtulması ve gerekli tıbbi müdahalelerin yapılması için (48) saat içerisinde vizelerin verilmesi gerektiği görüşündeyim.

– Hastaneler kendi bünyelerinde Arapça -Türkçe dillerine hakim tercümanlar bulundurmalıdırlar, dolaysıyla Irakli ve diğer uyruktan olan Hastalar ve hasta aileleriyle görüşmeler yapıp, gerekli tıbbı hizmet, tedavi süresi ve fiyatlar hakkında bilgi verilmesi ve Türkiye’de tedavi edilmeleri hususunda kanaat oluşturmalarında yardımcı olunmasıda gerekli bu tür birimlerin oluşturulmasını öneririm.

– Keza buna bağlı olarak, tercümanlar Iraklı hastalarla Sosyal medya aracılığıyla iletişim kurup anlaşmaya vardığı taktirde, ilgili Hastane yönetiminin Hastaların Türkiye’ye gelişlerini sağlamak adına (Irakta bulunan Büyükelçilik veya konsolosluklarla irtibata geçerek vize bildiriminde bulunmasınıda) öneririm.

– Ayrıca Hastaneler kendi bünyelerinde çalışan Hekim kadrosuna güven duyulmasını sağlamak için uzaman hekimlere ait sertifika ve diplomaları Tercüme ettirip, Gaziantep Valiliğine Apostil yaptırıp ve nihayet Başkonsolosluğumuzca onaylattırarak, Irak’ta bulunan yetkili mercilere verilmesini öneririm.

Sonuç olarak Yukarıda arz ettiğim hususların tamamımı kendi görüşüm ve önerilerimdir. Bu çabalarımı Iraklı olsun ya da olmasın tüm hastalara armağan ediyor kendilerine şifalar diliyorum ve dolaysıyla bu çabalarımın iki komşu ülke devletlerinin yararına olması dileğimden kaynaklandığı vurgulamak istiyorum.

Bu vesileyle başta saygıdeğer Mezine Sırakaya hanımefendi olmak üzere Gaziantep ile diğer illerde Sağlık turizminin gelişmesini ve ilerlemesine vesile olan Narkoz Sağlık Dergisi yönetimine saygılarımı sunar ve başarıların devamını dilerim.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Gaziantep Sağlık Turizmi ve Irak
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!