Zirve Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Sinema ve Televizyon Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ramazan Cihan, “Radyonun geleceği internet üzerinden yayın yapmada yatıyor. Bu vesile ile radyo yayınlarının zamandan, mekandan ve cihazdan bağımsız hale gelecek. Radyo’nun geleceği internetin elinde diyebiliriz.” dedi.
Gelişen teknolojinin klasik anlamda radyoculuğu bitirmeyeceğini belirten Cihan, “Klasik anlamda radyoculuk bitmez. Klasik, tematik radyolar var şimdi. Haber radyoları, spor radyoları, müzik radyoları… Bu anlamda bir prodüksiyon alt yapının olması gerekiyor. Bunlar için her zaman profesyonel bir ekip gerekiyor.” şeklinde konuştu.
İnternet, Radyo Yayıncılığını Olumlu Yönde Etkiliyor
Podcast, öneminden bahseden Cihan, “Podcast bildiğimiz radyo programlarının MP3 çalarımıza ya da benzer bir cihaza aktarılabilen ve dilediğimiz zaman dinleyebileceğimiz versiyonunu oluşturuyor. Böylece sevdiğimiz radyo programlarını internetten indirip arşiv yapabiliriz ya da kaçırdığımız özel programları istediğimiz zaman dinleyebiliriz.” diye konuştu.
Podcastlerin radyo yayıncılığını olumlu yönde etkileyeceğini söyleyen Cihan, sözlerine şöyle devam etti: “Nasıl internet üzerinden yapılan yayınlar, videolar televizyonun önemini azaltmadıysa, Podcastler de radyonun ehemmiyetini azaltmaz aksine fayda sağlar. Teknolojinin gelişmesiyle radyo dinleme kültürü de gelişiyor. Klasik anlamda radyonun başına geçip dinlemek yerine teknolojik gelişmeler bize internetten, cep telefonlarından, müzik çalarlardan vb. araçlardan dinleme imkanı sunuyor.”
Reklam pastasında radyo reklamlarının önemine değinen Cihan “Radyodaki reklamların önemi çok fazla. Televizyonda gördüğünüz reklamı anında unutursunuz.
Radyo işitsel olarak kulağa hitap ettiği için o reklamı unutmak zorlaşıyor. Çünkü bir kaç tekrardan sonra o reklamı siz müzik gibi tekrarlamaya başlıyorsunuz böylece reklam beyninize işliyor.” diye konuştu.