SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu’na seçildi.
Ekonomi Bakanlığı’nın, Resmi Gazetede yayımlanan yönetmeliğine göre, özel sektörün dış ticaret, uluslararası yatırım, hizmetler, müteahhitlik, lojistik başta olmak üzere tüm dış ekonomik ilişkilerini yürütmek ve iş dünyasının ihracatı artırma ve iş geliştirme çalışmalarına yardımcı olmak amacıyla kurulan DEİK’in ve bu kurula bağlı faaliyet gösteren iş konseylerinin çalışma usul ve esasları düzenlendi.
İŞ TANIMI DEĞİŞMİYOR
DEİK, Türkiye’nin yabancı ülkeler veya uluslararası topluluklarla olan ekonomik, ticari, sınai ve mali ilişkilerini izleyecek, bu tür ilişkilerin kurulmasına ve geliştirilmesine yardımcı olacak.
Türkiye’nin dış ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesi, karşılaşılacak sorun ve engellerin çözümü için ilgili kurum ve kuruluşlara görüş ve öneriler sunacak. Türkiye’nin ihracatının artırılmasına, üretim ve ihracata dönük uluslararası yatırımların özendirilmesine yönelik çalışmalar yapacak.
Yönetim Kurulu, biri başkan olmak üzere toplam 35 üyeden oluşacak. Yönetim Kurulu Başkanı, Ekonomi Bakanı tarafından belirlenecek ve görevden alınacak. Yönetim Kurulu 4 yıl görev yapacak.
LİSTEDE KİMLER VAR
Bu arada, 2015 yılında gerçekleştirilecek genel kurul toplantı tarihine kadar görev yapacak Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyeleri arasında, SANKO Holding Onursal Başkanı’nın yanı sıra, şu isimler bulunuyor:
“Abdullah Tivnikli, Ahmet Çalık, Ahmet Kocabıyık, Ahmet Nazif Zorlu, Ali Kibar, Ali Koç, Başaran Ulusoy, Berna İlter, Çetin Nuhoğlu, Ebru Özdemir, Ender Yorgancılar, Ferit Şahenk, Fuat Tosyalı, Güler Sabancı, Haluk Dinçer, Hasan Sert, İbrahim Burkay, İbrahim Çağlar, İdil Yiğitbaşı, Latif Aral Aliş, Lucien Arkas, Rifat Hisarcıklıoğlu, Mahsum Altunkaya, Mehmet Büyükekşi, Mithat Yenigün, Murat Ülker, Nail Olpak, Ömer Cihat Vardan, Remzi Gür, Rona Yırcalı, Pınar Eczacıbaşı, Tuncay Özilhan, Vahap Küçük, Zeynep Bodur Okyay.”
ADBDULKADİR KONUKOĞLU
Abdulkadir Konukoğlu, Anadolu sanayileşmesinin önderlerinden Sani Konukoğlu’ nun ilk çocuğu olarak 1948 yılında dünyaya geldi. Küçük yaşlardan itibaren çalışmaya büyük ilgi duyan Abdulkadir Konukoğlu, 1963 yılında iş hayatına atıldı, çıraklıktan başlayıp, işletmenin her kademesinde görev yaptı.
Askerlik görevinin ardından 1970 yılında İşletme Müdürlüğü, 1972 yılında Genel Müdür Yardımcılığına getirilen Konukoğlu, 1974 yılında ise Genel Müdürlük görevini üstlendi.
Babası Sani Konukoğlu’nun vefatı sonrasında 1994 yılında Sanko Grubu şirketleri başkanlığına getirilen ve babasının, İşin Hilesi Dürüstlüktür sözünü iş hayatının temel felsefesi yapan Abdulkadir Konukoğlu, vizyoner, yenilikçi ve paylaşımcı yönetim anlayışıyla Sanko’yu Türkiye’de sanayileşmenin sembolü haline getirdi.
Abdulkadir Konukoğlu yönetiminde gelişimini sürdüren Sanko Grubu, 1996 yılında Sanko Holding çatısı altında yapılandırıldı. Türkiye ve dünya ekonomisindeki gelişmeleri doğru analiz eden Konukoğlu, kardeşleri ile birlikte Sanko’yu tekstilin yanı sıra, geleceği olan diğer sektörlere yönlendirdi.
Sanko; günümüzde tekstil, enerji, inşaat, ambalaj, iş ve tarım makinaları, bilişim, AVM, finans, eğitim, sağlık ve gayrimenkul sektörlerinde faaliyet gösteren, Türkiye’nin dört yanında bulunan işletmelerinde yaklaşık 14.000 kişiyi istihdam eden ve küresel iş ilişkileri bulunan bir kuruluş haline geldi.
Yatırımlarında insan odaklı kararlar veren ve büyük bağlılık duyduğu Türkiye’nin çıkarlarını her türlü ticari beklentinin önüne koyan Abdulkadir Konukoğlu, sosyal sorumluluk misyonunu da hiçbir zaman ihmal etmedi.
İş hayatında her zaman girişimci ve katılımcı anlayış sergileyen Konukoğlu, pek çok mesleki örgütü ve sivil toplum kuruluşunda önemli görevler üstlendi.
Başarılı iş hayatının yanı sıra, değişik dönemlerde;
Gaziantepspor Kulübü Başkanlığı,
Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanlığı,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Tekstil Danışma Kurulu Başkanlığı,
Gaziantep Tekstil Sanayi İşverenleri Derneği Başkanlığı,
Gaziantep Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi Anonim Şirketi Başkanlığı,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Serbest Bölgeler Kurulu Kurucu Başkanlığı,
Gaziantep Sanayi Odası Meclis Başkanlığı,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yüksek Koordinasyon Kurulu Üyeliği,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sanayi Konseyi Üyeliği,
TÜBİTAK Bilim Kurulu Üyeliği ve
Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan Abdulkadir Konukoğlu, halen
Gaziantep Sanayi Odası Onursal Başkanlığı,
Pamuklu Tekstil Sanayicileri Birliği Başkanlığı,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Türkiye Tekstil Sanayi Meclisi Başkanlığı ve
Sanko Holding Onursal Başkanlığı görevlerini yürütmektedir.
Üniversite ve meslek kuruluşları başta olmak üzere çeşitli kurumlarca düzenlenen etkinliklerde, yarım asırlık iş hayatındaki birikimini toplumla paylaşan Abdulkadir Konukoğlu, Türkiye’nin ekonomik sorunlarına yönelik çözüm önerileri ve analizleriyle, iş dünyasında önemli bir referans kaynağı haline geldi.
Paylaşmak Mutluluktur anlayışı ile hareket eden ve Rüzgar Durmuşsa Küreklere Asılın sözü ile çalışma azmi ve mücadeleci yönünü ortaya koyan Konukoğlu, şimdiye kadar;
2 kez Milli Prodüktivite Merkezi’nce olmak üzere, ülkemizin önde gelen yayın kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve üniversiteler tarafından;
Yılın En İyi İşadamı,
Yılın En İyi İşletmecisi,
Yılın Girişimcisi,
Yılın Altın Adamı,
Yılın En Başarılı İşadamı,
Stratejik Vizyon Sahibi İşadamı,
Yılın Sanayicisi ve
4 kez Anadolu’nun En Etkili İş İnsanı ödüllerine layık görüldü,
Yaptırdığı okullar ve sağladığı burslar nedeni ile Eğitime Hayat Verenler Onur Listesi’ne alındı. Halkın refahı, eğitimi, mutluğu ve sosyal gelişimi için yararlı hizmetlerde bulunduğundan dolayı;
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’nca Üstün Hizmet Ödülü, Gaziantep Üniversitesi’nce Fahri Doktora Unvanı ve Toplumsal Duyarlılık Ödülü, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce de Vakıf İnsan Ödülü verilen Abdulkadir Konukoğlu, evli ve üç çocuk babasıdır.