1. Haberler
  2. Hareketli Manşet
  3. ANJİYO ARTIK ÇOK KOLAY

ANJİYO ARTIK ÇOK KOLAY

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ANJİYO ARTIK ÇOK KOLAYTıp dünyasındaki teknolojik gelişmeler hem gelecekte insan hayatını etkileyecek hastalıkların teşhisini kolaylaştırıyor hem de alınabilecek önlemler noktasında hastaya avantaj sağlıyor. Yıllardır kasıktan girilerek yapılan anjiyografi işlemi Medical Park Gaziantep Hastanesi’nde el bileğine birkaç iğne ucu kadar bir delikten girilerek de yapılabiliyor.

El bileğinden yapılan Anjiyo, oluşabilecek komplikasyon riskini en aza indirirken hastaya da konfor sağlıyor. İşlem sonrası hasta aynı gün evine dönebiliyor. El bileğinden yapılan Anjiyo ile ilgili sorularımızı Medical Park Gaziantep Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan TURHAN yanıtladı.

Doç.Dr. Turhan, Kalp damar hastalığının tanı ve tedavisinde; ağrı, kanama gibi riskleri en aza indirmesi ve hastanın günlük yaşamına hızla dönüşünü sağlayan işlem konforu nedeniyle son yıllarda el bileğinden (radial) anjiyografi yoğun olarak kullanılmaya başlandığını söyledi.

Doç.Dr. Turhan, “Kalp damar hastalıklarının teşhisinde koroner anjiyografi hala altın standart olarak kullanılan bir yöntemdir. Bu tanı yöntemi genellikle ‘ femoral arter’ olarak adlandırılan kasık bölgesindeki bir atar damardan gerçekleştirilmektedir. Radiyalanjiyografi ise el bileğinde bulunan radial arter olarak adlandırılan ince bir atar damardan gerçekleştirilmektedir. Bu yolun üstünlükleri popülaritesini artırmış ve dünyada her geçen gün artan sıklıkta kullanılmaya başlanmıştır.” şeklinde konuştu.

El bileğinden anjiyografinin avantajları nelerdir?

El bileğinden koroner anjiyografi çok daha ince bir damardan gerçekleştirilmesi nedeniyle işlem sonrası kasıktan yapılan işleme göre, işlem yerinde kanama,  damarda oluşabilecek balonlaşma gibi giriş yerine bağlı komplikasyonlar çok daha nadir gözlenmektedir. Sözü edilen giriş yerine bağlı komplikasyonlar balon ve stent işlemleri sonrası tanısal koroner anjiyografiye kıyasla çok daha sık gözlenmektedir. Bu nedenle el bileğinden balon ve stent uygulamaları son yıllarda sık olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Hastaya ne gibi kolaylıklar sağlıyor?

El bileğinden (radial) anjiyografinin diğer önemli bir avantajı da hasta konforunu artırmasıdır. Kasıktan yapılan koroner anjiyografi işleminden sonra hastanın 6 saat sırt üstü yatması, tuvalet ve yemek gibi ihtiyaçlarını yatar pozisyonda gidermesi gerekmektedir. El bileğinden yapılan anjiyografide ise işlemden hemen sonra el bileğine yerleştirilen kanamayı durduran bir sistem ile hasta rahatlıkla kalkıp dolaşabilmekte tuvalet ve yemek gibi tüm ihtiyaçlarını yardımsız olarak gerçekleştirebilmektedir. Bahsedilen bu avantajlar, özellikle prostat problemi olanlarda, obezlerde, bel fıtığı, romatizmal kemik ve eklem rahatsızlığı olanlar ve uzun süre sırt üstü yatmakta zorlanan hastalar için daha önemli hale gelmektedir.

Anjiyo sırasında balon ve stent takma işlemi de yapılıyor mu?

El bileğinden yapılan koroner anjiyografi sonucunda ciddi darlık ya da tıkanıklık tespit edilerek balon veya stent kararı alınan hastalara aynı seansta, el bileğinden anjiyografi yapılan yoldan balon veya stent ile damar açma işlemi başarılı bir şekilde yapılabilmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
ANJİYO ARTIK ÇOK KOLAY
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!