Avrupa Birliği Bakanı ve Baş müzakereci Egemen Bağış, Avrupa’nın kablosuz enerji transferini sağlayan bir teknoloji geliştirmediği sürece enerji kaynaklarına erişebilmek için Türkiye ile işbirliği yapmasının zorunluğu olduğunu söyledi.
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Finlandiya merkezli Baltic Rim Economies’de yayınlanan “Avrupa’nın Enerji Çeşitliliğinde Anahtar Türkiye” başlıklı makalesinde Türkiye’nin hem Doğu-Batı hem de Kuzey-Güney arasında doğal bir köprü olduğunu, başta Balkanlar, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da ki büyük pazarlar olmak üzere küresel pazarlara, doğal kaynaklara ve enerji kaynaklarına kolay erişebilen bir noktada olduğunu söyledi. Enerji kaynaklarının yaklaşık %70’inin Türkiye’nin güneyinde ve doğusunda yer aldığını, en büyük enerji tüketicilerinden olan Avrupa’nın ise Türkiye’nin batısında yer aldığını belirten Bağış; “ Avrupa kablosuz enerji transferini sağlayan bir teknoloji geliştirmediği sürece enerji kaynaklarına erişebilmek için Türkiye ile işbirliği yapmak zorundadır. Türkiye AB’ye aday ülkedir. Katılım müzakereleri 2005 yılında başlamıştır. Bu süreçte Türkiye önemli reformlar gerçekleştirmiş ve güçlü bir ivme göstermiştir. Ancak bazı üye devletlerin siyasi koşulları ve Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin olumsuz tavrı nedeniyle, müzakere süreci son zamanlarda hız kaybetmiştir. 35 müzakere faslından biri olan Enerji faslı müzakereye açılmamıştır. Türkiye bu fasılda teknik bakımdan hazır durumdadır ve iyi bir uyum seviyesine sahiptir. Tarama sürecinin ardından bu faslın açılış kriteri getirilmeden müzakerelere açılması beklenmişti. Konsey’de görüşülen ve üye devletlerin tamamı tarafından onaylanması gereken tarama sonu raporu, Güney Rum yönetimi tarafından veto edildi. Bu nedenle enerji faslında müzakerelerde ilerleme kaydedilemedi.
Türkiye’ye üyelik için kesin bir tarih verilmiş olsaydı ve katılım müzakereleri olması gerektiği gibi yürüseydi, uyum süreci kolaylaşır ve hızlanır sonuç olarak Türkiye, AB enerji iç pazarının ayrılmaz bir parçası haline gelirdi. Türkiye ile AB arasında gelişmiş bir enerji işbirliği, Güney Gaz Koridorunun hayata geçirilmesi yönündeki gelişmelere katkı sağlayacaktır. Zira AB’nin Güney Gaz Koridorunu kurma çabaları, genel olarak Türkiye’nin enerji politikası ve bölgesel bir enerji merkezi olma yönündeki hedefi ile örtüşmektedir” dedi.