Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şûra-yı Devlet’ten Danıştay’a Uluslararası Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada, “Hukuk devletinin mütemmim cüzü; etkin ve hızlı işleyen, milletin vicdanını rahatlatan kararlara imza atan bir yargı sisteminin mevcudiyetidir. Hukukun üstünlüğünü esas alan bir devlette yargı ‘hakem’ vasfındadır.
Yargının bu görevini yerine getirebilmesi ise önüne gelen sorunları, objektif, adil, Anayasanın ve yasaların çizdiği sınırlar içerisinde kalarak çözmesine bağlıdır” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “150. Yılında Şûrayı Devlet’ten Danıştay’a Uluslararası Sempozyumu”na katıldı. Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen sempozyumun açılışında, Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir konuşma yaptı.
“CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÛMET SİSTEMİ, TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ REFORMLARINDAN BİRİDİR”
Konuşmasında, 24 Haziran seçimleri itibariyle Türkiye’nin yönetim modeli olarak parlamenter sistemi bırakarak yepyeni bir kulvara girdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “16 Nisan halk oylamasıyla ilk adımını attığımız, 24 Haziran seçimleriyle de uygulamaya koyduğumuz bu yeni modelin adı Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’dir. Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi, esasında Danıştay’ın 150 yıllık tarihi boyunca bizzat şahitlik ettiği, Türkiye’nin yönetim sistemi tartışmalarında hayata geçirdiği en önemli reformlardan biridir” şeklinde konuştu.
Milletin özgür iradesiyle mührünü vurduğu bu değişimin, Türkiye’nin demokrasi yolcuğunda yeni bir aşamanın ifadesi olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin uzun yıllar millî iradeyi esir alan vesayetçi yapıdan kurtulduğunu ve gerçek demokrasiye geçiş yolunda tarihî bir adım attığını söyledi.
“YASAYI UYGULAMAK YERİNE YASA KOYUCU GİBİ HAREKET ETMEK DOĞRU DEĞİLDİR”
Hukuk devletinin mütemmim cüzünün; etkin ve hızlı işleyen, milletin vicdanını rahatlatan kararlara imza atan bir yargı sisteminin mevcudiyeti olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Hukukun üstünlüğünü esas alan bir devlette yargı ‘hakem” vasfındadır. Yargının bu görevini yerine getirebilmesi ise önüne gelen sorunları, objektif, adil, Anayasanın ve yasaların çizdiği sınırlar içerisinde kalarak çözmesine bağlıdır.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı nasıl demokrasinin olmazsa olmaz şartı ise ‘Jüristokrasi’ de aynı derecede büyük bir tehdittir. Yargının, öncelikle kendi itibarını tehlikeye atan ‘Jüristokrasi’ tuzağına düşmesini engelleyecek en önemli unsur, kararlarını verirken yetkilerini aşmamaya göstereceği özendir. Yasayı uygulamak yerine yasa koyucu gibi hareket etmek, hukuka “uygunluk denetiminin” sınırlarını “yerindelik denetimini” de içine alacak şekilde genişletmek, asla doğru değildir” dedi.
“TÜRKİYE’NİN TÜM ÇABASI, ADALETİN TECELLİ ETMESİ İÇİNDİR”
Konuşmasında, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi olayı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Ülke olarak cinayetin üstünün örtülmesine, emri verenden uygulayana kadar tüm sorumluların adaletten kaçırılmasına müsaade etmemekte kararlıyız. Bu, sadece ülkemiz sınırları içerisinde vahşi bir cinayete kurban giden merhum Cemal Kaşıkçı’ya değil; aynı zamanda uluslararası topluma, hukuka ve adalete karşı sorumluğumuzun da bir gereğidir.”
Türkiye’nin, adaletin tecelli etmesi için çaba gösterdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, cinayetin karanlık taraflarını aydınlatacak yeni delillere ulaştıkça, bunu şeffaf bir şekilde muhataplarla paylaşmaya devam edeceklerini de söyledi.
https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/99339/-hukukun-ustunlugunu-esas-alan-bir-devlette-yargi-hakem-vasfindadir-