TBMM Genel Kurulu’nda dokunulmazlık teklifine ilişkin birinci maddeye 373 kabul oyu çıkarken 138 milletvekili ret oyu kullandı. Teklifin 2. Maddesi oylamasında ise 374 kabul, 136 ret,4 çekimser,11 boş,1 geçersiz oy kullanıldı.
TBMM Genel Kurulunda 2. Maddenin kabul edilmesinin ardından teklifin tümü üzerindeki oylamaya geçildi. 376 kabul, 140 ret, 5 çekimser,7 geçersiz,3 boş oy ile teklif referanduma kalmadan kabul edildi.
Meclis’te bulunan ve Adalet Bakanlığı’nda bekleyenlerle birlikte toplam 787 fezleke bulunuyor.
KABUL EDİLEN ANAYASA DÜZENLEMESİ CUMHURBAŞKANI’NIN ONAYINA ÇIKACAK
Meclis Başkanı İsmail Kahraman, oylama sonrası yaptığı konuşmada;“Böylece Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında değişiklik yapılması hakkındaki kanun teklifi kabul edilmiştir. Hayırlı olmasını temenni ediyorum”. Oylama sonucuna göre Genel Kurul’da kabul edilen Anayasa düzenlemesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulacak. Düzenleme, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onaylaması halinde, Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek” dedi.
MADDE NE İÇERİYOR
Birinci madde yürürlüğe girdiği tarihten itibaren idari mercilerden, başsavcılıklardan ve mahkemelerden Adalet Bakanlığına intikal ettirilerek, dokunulmazlığın kaldırılması talep edilen dosyalardan başlamak üzere, Adalet Bakanlığı, Başbakanlık, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon’da bulunan tüm dokunulmazlık dosyaları ile İçtüzük’te öngörülen usul uygulanmaksızın ve herhangi bir ayırım yapılmaksızın bütün milletvekillerinin dokunulmazlıkların kaldırılmasını içeriyor.
2. MADDE
Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen kanun, anayasaya geçici madde eklenmesini öngörüyor.
TBMM’de kabul edildiği tarihte; soruşturmaya, soruşturma ya da kovuşturma izni vermeyen yetkili mercilerden, Cumhuriyet Başsavcılıklarından ve mahkemelerden Adalet Bakanlığına, Başbakanlığa, Meclis Başkanlığına veya Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu karma komisyon başkanlığına intikal etmiş, yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyaları bulunan milletvekilleri hakkında, “seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili Meclis’in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz” hükmü uygulanmayacak.
Hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasının yolunu açan Anayasa değişikliği, siyasette yeni bir süreci başlatacak.
Cumhurbaşkanı, Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları, bir daha görüşülmek üzere TBMM’ye geri gönderebiliyor. Doğrudan veya Cumhurbaşkanı’nın iadesi üzerine, Meclis üye tamsayısının üçte iki çoğunluğuyla (367) kabul edilen Anayasa değişikliğine ilişkin kanun, Cumhurbaşkanı tarafından halkoyuna sunulabiliyor.
Halkoylamasına sunulmayan Anayasa değişikliğine ilişkin kanun veya ilgili maddeler Resmi Gazete’de yayımlandığında süreç de başlamış olacak.
KİMLERİ KAPSIYOR?
Anayasa değişikliği, hakkında dosya bulunan milletvekillerini ilgilendiriyor. TBMM’de 682, Adalet Bakanlığında ise 105 olmak üzere toplam 787 dosya bulunuyor.
TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonunda halen 138 milletvekili hakkında 667 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. Dosyası bulunan 138 milletvekilinin 27’si AK Parti, 51’i CHP, 50’si HDP, 9’u MHP milletvekili ve Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka.