Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi küreselleşen dünyanın en büyük sorunu olan çevre kirliliği sorununu kökünden çözmek için sürdürülebilir politikalar yürütüyor.
Ülkemizdeki sanayileşme faaliyetlerinin hızının artması ile birlikte planlı bir gelişimin sağlanması için bu organize sanayi bölgeleri kurulmuştur. Bu kapsamda Türkiye’de ki OSB’lerin en önemlilerinden ve en büyüklerinden olan Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi; sanayi üretimi ile birlikte su arıtmadan, doğalgaza, kimyasal atıktan, ağaçlandırma ve peyzaja kadar çevresel faktörleri ve dengeleri korumaya büyük özen gösteriyor.
DOĞAYA KİRLİ SU BIRAKMIYORUZ
Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakıboğlu, 2003 yılında devreye alınan günlük 90 bin m3 kimyasal ve biyolojik arıtma kapasitesine sahip Su Arıtma Tesisinin 1 milyon nüfusun su ihtiyacına eşdeğer potansiyele sahip olduğunu belirterek, “Şu anda fiili durum da 55 bin m3 günlük arıtma gerçekleştiriyoruz. Arıtma tesisimizden deşarj edilen arıtılmış sanayi suları yönetmeliklerce şart koşulan bütün standart değerleri sağlıyor.” Dedi.
10 MİLYON TL’LİK YATIRIM
Deşarj standartlarında su bırakmamıza rağmen Adaklı-Salkım güzergâhında yaklaşık 11 km’lik dere yatağına 1600 mm. çapında koruge boru döşediklerini vurgulayan Başkan Nakıboğlu, “ Sosyal sorumluluk projesi olarak ilgili köylerdeki insanların şikayetleri üzerine Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin projelendirdiği ve yapımının üstlendiği, 10 milyon TL’lik finansmanın da OSB’miz tarafından karşılandığı bu çalışma sayesinde bölgedeki atık su, dere yatağından baypas edilmiştir. Projenin 1 km lik kısmı dışında tamamı bitmiş olup Eylül ayında tamamlanacaktır. Bu proje ile atık sular çaya karışmayacak ve buradaki pınarlardan çıkan sular çaya akacaktır” dedi.
SUYUMUZDA KOKU YOK
Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi olarak Atık Su Arıtma tesisi ilgili mevzuat çerçevesinde bütün sorumluluklarını yerine getirildiğine dikkat çeken Başkan Nakıboğlu, “Türkiye’ de çok az uygulaması olan koku giderme ünitelerini de devreye sokarak sistemi ileri arıtma tesisi haline getirdik.” dedi.
AKREDİTE KURUMLAR DENETLİYOR
Başkan Nakıboğlu açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:
“Gaziantep OSB Atık Su Arıtma Tesisi deşarj suları, yetkili mercilerin kontrolünde hem online olarak hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yetkilendirilmiş olan Akredite Laboratuvarlar marifetiyle periyodik olarak izleniyor. Atık Su Arıtma Tesisi üniversitelerin konunun uzmanı öğretim üyeleri ve bilim adamları tarafından incelenmiş ve Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Atıksu Arıtma Tesisinin ülke çapında benzer arıtma tesisleri arasında örnek gösterilebilecek en iyilerinden biri olduğu bilimsel açıdan da kanıtlanmıştır.” ifadelerini kullandı.
ÇEVREYE SAYGILI ENERJİ KULLANIYORUZ
Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi sadece atık su arıtması ile yetinmeyip sanayi üretimde doğalgazı şehirden 2 yıl önce kullanmaya başladığını hatırlatan Nakıboğlu, “OSB ’nin enerji konusundaki bir diğer büyük yatırımı doğalgaz altyapısıdır. Yıllık 360 milyon m3 doğalgaz tüketimini olanaklı kılan bu modern ve son derece güvenilir sistemi 500’ün üzerinde firmamız kullanarak hava kirliliğinin önlenmesine büyük katkı sağlamaktadırlar.“ dedi.
YILLIK 15 MİLYON KG EVSEL ATIK TOPLANIYOR
Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde çevre dostu araçlarla yıllık 15 milyon kg evsel atık toplandığını vurgulayan Nakıboğlu, “Bunun yanı sıra peyzaj çalışmaları titizlikle yürütülüyor. Çevreci bir anlayışla çalışan ekiplerimiz yılda 350 bin adet çiçek dikerken 15 bin m2 çim ekimi yaptı. Doğaya her yıl binlerce ağaç dikerek Türkiye’nin en büyük ve en çevreci OSB’si olarak anılmaktan dolayı gurur duyuyoruz. OSB’nin genişleme hızına göre çevresel hassasiyetimiz artarak devam edecek.” şeklinde konuştu.