“Diğer çocuklara uzattığımız her el kendi çocuklarımıza yaptığımız yatırımdır”
Gaziantep Zeugma Rotary klubü tarafından Gaziantep Grand Otelde düzenlenen “Erken Yaşta Evlilik Sorunu” konulu konferansa Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin katıldı.
Zeugma Rotary Kulübü tarafından organize edilen “Erken Yaşta Evlilik” konulu konferansa Prof. Dr. Bengü Semerci konuşmacı olarak katılırken konferansa ayrıca Zeugma Rotary Kulübü dönem başkanı Mete Akcan, ULS. Rotary Dönem GUVERNÖRÜ İsmail Kahyaoğlu, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Eski Gaziantep CHP Milletvekili Akif Ekici, AK Parti kadın kolları başkanı ve çok sayıda bayan katıldı.
Gaziantep Zeugma Rotary Kulübü dönem başkanı Mete Akcan Dünyada kurulmuş olan 33 bin Rotary kulübünün 1.2 milyon üyesi ile dünyada ve içinde bulundukları ülkelerde gönüllü olarak görev alarak insanların yaşam kalitesi ve eğitim yolunu yükseltmeye, su yönetim projeleri ile gelecekteki olası sıkıntıları önlemek için mücadeleye açlık ve yoksullukla savaşmayı, önleyici aşılarla sağlık alanında çalışmayı, çevre korumada öncü olmayı, çatışmaların önlenmesi ve barış için çalışmayı, sosyal uyuşmazlıkları ve kaybolan etik değerleri tamir için uğraşmayı hedef edindiklerini söyledi. Akcan; erken yaşta yapılan evlilikler özellikle kız çocuklarının toplumdaki eşitlik konusunu pekiştirmekte ve hayata dair tercihlerini azaltmaktadır. Ruhsal ve bedensel gelişimini tamamlamamış kendi yaşamının kontrolünü eline alamamış haklarını bilmeyen yüzlerce genç çocuğumuz kendi istekleri ile veya ailenin zorlaması ile evlenmektedirler. Zorlada olsa kendi rızasıylada olsa küçük yaşta evlilikler hem erkek hem kadın için travmadır. Bu tramvadır. Bu tramvayı çocuklarımıza yaşatmayalım bu konuda anne ve babaların eğitim alması çok önemli. Gaziantep Zeugma Rotary Kulubü olarak eğitim konusunda elimizden ne gelirse yapacağız. Bu konferansla amacımız sizlere yavrularınızın haklarını korumak ve aydınlatmak adına neler yapmanız gerektiğini anlatmaktır. Umarız erken yaşta evlilikler son bulur çocuk yaşta gelin ve damatlar olmaz. Bu konuda mecliste çalışmalar yapan bizlere bilgi ve desteklerini esirgemeyen 23.Dönem Gaziantep Milletvekilimiz Akif Ekiciye, Konferansımıza değerli katkılarından dolayı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız sayın Fatma Şahin’e, Büyük Şehir Belediye Başkanımız sayın Dr. Asım Güzelbeye, Prof. Dr. Bengü Semerciye ve siz değerli halkımıza teşekkür ediyoruz.
2430. Bölge dönem Guvernörü İsmail Kahyaoğlu konuşmasında, Türkiye’de çocuk evliliklerinin çok fazla arttığını işin sonucunu bakıldığında kadına ve çocuğa şiddet dahil bütün sıkıntaların yaşandığını vurguladı.Kahyaoğlu konuşmasında; konuyla ilgili Devletin çalışmalar yaptığını ancak sivil toplum örgütlerinin de üzerine düşen görevi yaparak toplumu aydınlatması gerektiğini vurguladı.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Asım Güzelbey böylesine önemli bir konuyu gündeme getiren Gaziantep Rotary Kulübüne teşekkür etti ve Gaziantepteki değişimden bahsetti. Güzelbey; “ Gaziantep aslında lahmacun ve baklavasıyla ünlü bir şehirdir ancak tarihine baktığınızda 5600 yıl öncesine ev sahipliği yapmış bir şehirdir. Daha sonra Hititlere ev sahipliği yapmış ve özellikle genç Hititler dönemi tarihte bilinmeyen bir dönem ve burası bizim şehrimizde. Burası bildiğiniz gibi mayınlı bir arazi ve iyiki de mayınlıymış eğer mayınlı arazi olmasaydı burayı da hırsızlar talan ederdi tıpkı Zeugma gibi. Bizim geçmişimize baktığımızda hep medeniyeti görüyoruz ve bugün bu medeniyetlerin sahiplenildiği bir dönem yaşıyoruz. İşte Yesemek, belki bilmeyen arkadaşlar vardır geçen hafta yapılan açıklamada Unesco dünya kültür mirası listesine Gaziantep’ten giren iki alandar bir tanesidir. Lahmacun şehrinden dönüşümle artık Unescodayız. Bunun yanında bir değerli hazinemizi de Rum Kale ve burası da bir tarih hazinesi olması ile son derece önemlidir. Zeugma 1997 yılına kadar kimsenin fark etmediği bir medeniyetti ve 19977 yılında Birecik barajı yapılırken buradaki mozaiklerin kurtarılması ile meydana geldi.
23.Dönem Milletvekili Akif Ekici, toplumun kanayan yaralarından bir tanesi olan ve toplumun geleceği denilen çocukların erken yaşta evlendirilmesinin ileride telafisi mümkün olmayan sonuçlara neden olacağını söyledi. Ekici; “ Ben parlementoda görev yaptığım dönemde bununla ilgili çok ciddi gayretlerde bulundum. 2008 yılında Emniyet tarafından verilen istatistiki bilgide sadece evlilik değil tacizinden tutunda üzerine gidilmesi gereken bir sürü vakadan bahsedildi. Yaklaşık 9000 servis şoföründen 350 civarında sabıkalı ve problemli kişilerin olduğu vurgulandı ve bunlardan 37 tanesinin çocuk tacizcisi olduğu söylendi. Yani sabah anne 7 yaşındaki çocuğunu hazırlıyor giydiriyor, çocuk tacizinden hüküm giymiş servis şoförüne çocuğunu teslim ediyor. Böyle bir şey olamazdı ve bunun için parlementoda 15 günlük bir komisyon kurduk ve bu konunun üzerine gittik. İlk yaptığımız çalışma Ankara’nın Haymana ilçesine gittik ve 12 yaşında bir kız çocuğunun kucağında bir çocuk. Daha kız çocuğu kendisi gelişmemiş ve elinde bir bebek. Bu çocuklar yaşları dolmadığı için doğum için hastaneye gidemiyorlar ve bunlar evde ebe marifetiyle doğum yaptırılırken bir çoğu hayatını kaybediyor. Bu nedenle bizim çocuklarımıza sahip çıkmamız gerekiyor.
Konuşmacı olarak katılan Prof.Dr.Bengü Semerci ise çocuk istismarı, çocuk tacizi, erken yaşta evlilik gibi birçok konuda yaklaşık 12 yıldır İstanbul’da çalıştıklarını ve bu çalışmanın yapıldığı yerde Rotary Kulüpleri tarafından desteklenerek faaliyete geçirilen Rotary Çocuk Kulubü nedeniyle emeği geçen tüm rotaryanlara teşekkür etti. Gaziantep’e 2.defa geldiğini beliter Semerci 3.gelişinde belki Gaziantep’te de bir Rotary Çocuk Kulubü görmekten mutlu olacağını söyledi. Semerci; “ Türk Milleti olarak çocukları çok sevdiğimizi zannediyoruz ancak biz sadece çocukları sevdiğimizi zannediyoruz. Bu kadar çok çocuk sevgisinden bahsedilen bir ülkede yine çok sayıda çocuğun evin içinden başlayarak cinsel tacize uğradığı, suça sürüklendiği, sokağa atıldığı bir ülkeyiz. Biz çocuk sevmek ile çocuk şımartmayı ayırt edemiyoruz. Bunun yanında doyumsuz, hedefleri olmayan, anne ve babalarının devamlı peşinde koştuğu sorunlu farklı bir çocuk grubu ve bunun yanında hiçbir şey alamayan yoksulluk çeken ayrı bir grup çocuğumuz var. Nerde kaldı bizim çocuk sevgimiz, demek ki biz artık bazı şeyleri söylemekten vazgeçip çocuk sevgimizi artık eyleme geçirmemiz gerekiyor. Bu da arada sırada gidip o çocukların başını okşamakla olmuyor. Bu çocuklara sahip çıkmak, çocuk merkezleri açmak, bu çocuklara iyi bir aile ortamı sağlayabilmek gerekiyor. Bakın tüm Türkiye’de koruyucu aile sayısı 900 dür. Ben bir anneyim ve çocuğumun düzgün bir toplumda yaşamasını istiyorum, onun sokakta istismara uğramış, tacize uğramış bir toplumda yaşamasını istemiyorum ve bunun için gayret ediyorum. Diğer çocuklara uzattığımız her el kendi çocuklarımıza yatırımdır. Ben çocuk gelin tabirine çok karşıyım ve bu kelimenin kullanılmasını istemiyorum. Eğer biz bu kelimeyi kullanırsak farketmeden sanki bunun doğal bir şeymiş olduğunu vurgulamış oluruz. Burada vurgulanması gereken bir grup ve bunlar zorla ve kendilerinden daha büyük yaştakilerle evlendirilen kız çocukları. Bunun yanında biz çocukların çocuklarla evlenmelerine de müsaade ediyoruz. Ama bunun yanında 18 yaşında veya daha büyük yaştaki çocuğumuzun gece dışarı çıkmasına müsaade etmiyoruz. Kıyafetini kendisinin seçmesine izin vermiyor, ne yiyip ne içmesi gerektiğine karışıyoruz. Ancak 18 yaşın altındaki çocuğumuz ben aşık oldum evlenmek istiyorum dediğinden nasıl oluyorsa, aşık olmuş ne yapalım deyip evlendiriyoruz. Kendi söz hakkı olan şeylerde ona inisiyatif vermezken, müdahil olmamız gereken şeylerde ona karışmıyoruz.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin Gaziantep Rotary Kulubüne ve başkanına böylesine önemli bir toplumsal sorun karşısında göstermiş olduğu ilgiden dolayı teşekkür etti. İnsanoğlunun doğup büyüyüp öldüğünü ve bu evrede en önemli hususun her zaman evlilik olduğunu söyleyen Şahin sözlerine şöyle devam etti: “ bütün kutsal kitaplar evliliğin önemini çok net bir şekilde ifade etmiştir. Evliliğin zamanında olması gerektiği ve her yaşın kendisine ait zorlukları ve güzellikleri olduğu aşikardır. İnsanoğlunun da tıpkı doğa gibi yaşadığı süreçte her şeyi zamanında yapması gerekiyor. Evliliğin de belirli bir süreci var ve bunu öne aldığınızda veya ötelediğinizde yaşamınızdaki dengeyi bozmuş oluyorsunuz. Nasıl doğanın dengesini bozduğumuzda sorunlarla karşılaşıyorsak insanoğlunun da yaşaması gereken süreçleri bozduğumuzda birçok toplumsal sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz. Bu nedenle doğumdan itibaren her yaş grubunda yapılması gereken şeyler var. Öncelikle okul öncesi eğitim ve eğitim var. Eğitimsiz bir kız çocuğu demek eğitimsiz bir aile ve eğitimsiz yetiştirdiği bir çocuk demektir. Kız çocuğunun topluma olan etkisi erkek çocuğundan çok daha etkilidir. Hedeflerimize ulaşmada daha başlangıçta ayaklarımıza prangalar vurmak istemiyoruz ve kız çocuklarımızın eğitimini olmazsa olmazlardan olarak görüyoruz” dedi.