GASKİ Genel Kurulu sıfatı ile toplanan Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi, Gaziantep 1. İdare Mahkemesi’nin 2009 yılında suya yapılan zam hakkındaki kararını ele aldı.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey’in başkanlığında gerçekleşen genel kurulda, GASKİ Genel Müdürü Fahreddin Uslusoy yapılan zammı ve gerekçelerini meclis üyelerine detaylı bir şekilde anlattı.
Gaziantep Su ve Kanalizasyon İşleri (GASKİ) Genel Müdürü Fahreddin Uslusoy, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren GASKİ’nin 1989 yılından 2004 yılına kadar TEDAŞ’a sadece iki fatura ödediğini söyledi.
Yine aynı tarihlerde yurt dışından kullanılmış 400 milyon dolarlık kredi borcunun bulunduğunu belirten Uslusoy, elektrik borcu ile kredi borcunun toplanması durumunda bugünkü parayla 1 milyon TL gibi bir rakama ulaştığını belirtti.
Diğer borçları da ilave edince sadece GASKİ Genel Müdürlüğü’nün 1 milyar 226 milyon dolar borcu olduğunu anımsatan Uslusoy, “2004 yılının Aralık ayında merkezi iktidar bir uzlaşma yasası çıkardı. Biz de 2005 yılında bu uzlaşma yasası çerçevesinde çalışmalara başladık. Bizim bugüne kadar uzlaşma yasası ile ödediğimiz rakamlar kısaca şöyle gerçekleşti: TEDAŞ’a 2004 yılından bugüne kadar toplamda 226 milyon TL. 238 milyon TL’de kredi borcumuz vardı. Aynı şekilde hem Büyükşehir Belediyesi’nden hem de GASKİ’den 170 milyon TL kesilmekteydi. Yani toplamda bugüne kadar ödeme yaptığımız rakam 400 trilyon civarında.” diye konuştu.
2009 yılının Temmuz ayında elektriğe, personel ücretlerine ve yedek parçaya gelen zamların dışında geçmiş dönemin borçlarından dolayı bu zammı yapmaya mecbur kaldıklarını dile getiren Uslusoy, burada daha farklı bir konunun olduğunu söyledi. Bu zammın iptal edilmesinden sonra ödeme ve uzlaşma takvimine imza atan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey ile GASKİ Genel Müdürü olarak kendisinin, değişik bir uygulama yapılmaması durumunda bu borçları ödeyememe ile karşı karşıya kalabileceklerini kaydetti.
Bu durumun 2006 yılında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı mahsuplaşmanın, silinen faizlerin iptali anlamına geleceğini ifade eden Uslusoy, “Bizim TEDAŞ borcumuz 300 trilyondan 170 trilyona düşmüştü, bu taksitleri ödeyemezsek bu rakam tekrar 300 trilyona yükselecek ve aradan geçen zaman farkını da faiz olarak alacaklar. Yapmış olduğumuz mahsuplaşma ve uzlaşmada bozulmuş olacak. Bizim TEDAŞ ve hazineye toplamda borcumuz (eski parayla) 630 trilyona düşmüş. Yani 1 katrilyonluk borcumuz 400 trilyon ödedikten sonra 600 trilyon civarına düştü.” şeklinde konuştu.
Uslusoy, “15.07.2009 tarih ve 2009/10 sayılı GASKİ Genel Kurulunun kararının iptaline ilişkin olarak GASKİ Genel Müdürlüğü aleyhine Gaziantep 1. İdare Mahkemesi’nde açılan davanın 14.02.2013 tarih ve 2010/56 Esas, 2013/196 Karar sayılı kararı ile ilgi tarih sayılı Genel Kurul Kararı’nın iptal edilmesi üzerine, hem mahkeme kararının yasal süresi içerisinde uygulanması ve hem de kararda öngörülen gerekçeler doğrultusunda yeni tarifeler oluşturulması ve tarife grupları arasında eşitlik ilkesi gözetilerek, konut tarifesi yanında işyeri tarifelerinde de kademe uygulamasına geçilmesi gerekmiştir.
Buna göre 5216 Sayılı Kanun uyarınca GASKİ Genel Müdürlüğü hizmet alanına dahil olan 1 ilçe, 5 belde ve 84 köyün su ve atıksu hizmetlerinin karşılanması için ilave yatırımlar yapılması, mevcut şebeke ve tesislerin işletme, bakım ve onarım maliyetlerinin bütçeye ek yükler getirmesi, Türkiye’nin en fazla göç alan 2.şehri olan Gaziantep’in büyüme hızına paralel olarak yatırım programları dahilinde yeni tesisler yapılması ve yenileme çalışmaları, geçmiş dönemden kalan elektrik borçlarının ödenme mecburiyeti ile elektrik tarifelerindeki artışlar su ve atıksu tarifelerinde yeni bir düzenleme ihtiyacını doğurmuştur. Gaziantep’in su kaynaklarına olan mesafesi nedeniyle su temininin tamamen enerji kullanmak suretiyle yapılabilmesi nedeniyle su maliyeti içerisinde enerji giderlerinin yaklaşık % 40 civarında olduğu dikkate alındığında, sırf bu kalemin dahi ilave zammı gerektirdiği aşikardır. Ayrıca yapılan 2.Arıtma Tesislerinin yapım ve işletme giderleri ile su kaynaklarının korunmasına yönelik tedbirler ile yeni su kaynakları elde etme yolunda yapılan proje çalışmaları da bütçeye maliyet artışı getirmektedir. Yukarıda açıklanan bilgiler ışığında su ve atıksu tarifelerinde değişikliğe gidilmesi zarureti doğmuştur” dedi.
GASKİ Genel Müdürü Fahreddin Uslusoy açıklamasını şöyle sürdürdü; “Bu itibarla sunulan belgeler, yukarıda açıklanan gerekçeler ve bahse konu mahkeme kararı doğrultusunda 01.08.2009 tarihinden geçerli olmak üzere tüm tarife gruplarına yapılan % 25 oranındaki zam kararının iptal edilmesi gerekmiştir. GASKİ Genel Müdürlüğünce hazırlanan maliyet-fiyat kıyaslaması sonucu % 23,97’lik zam oranının gelir-gider dengesini sağlayacağı anlaşılmıştır. Bu sebeple; Aynı tarihten geçerli olmak üzere, Mahkemenin “İdare takdir yetkisinin üzerinde artış yapmıştır” hükmüne uygun olarak % 25 olan artış oranı yerine % 23,97 oranında artış yapılması uygun bulunmuştur. Bu husustaki uygulama esaslarını belirleme hususunda Yönetim Kurulu’na yetki verilmesi uygun görülmüştür.
Daha önceki tarifelerde yer almayan işyeri abonelerine de mahkeme kararında ve karara gerekçe olan bilirkişi raporunda açıkça belirtildiği üzere eşitlik ilkesi gözetilerek, işyeri abonelerini tasarrufa yöneltmek amacıyla 300 m³ üzerindeki tüketimler için kademe uygulamasına geçilmesi, 2.kademe fiyatının 1.kademe fiyatının % 10 fazlası olarak belirlenmesi, işyeri aboneleri ile ilgili kademe uygulamasının ise 25.03.2013 tarihinden itibaren başlatılması Hukuk Komisyonunca uygun bulunmuştur.”