Gaziantep Modeli ile Afetlere Karşı Farkındalık Hedefleniyor
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi desteğiyle, TMMOB Mimarlar Odası ve Gaziantep Kent Konseyi iş birliğinde düzenlenen çalıştayda, 6 ve 20 Şubat 2023 depremlerinden çıkarılan dersler ele alınarak, gelecekte benzer felaketlerin yaşanmaması için çözüm yolları masaya yatırıldı.
Depremin 2. yılında gerçekleştirilen “Türkiye’nin Deprem Gerçeği: Deprem İllerinde Mimarlık, Planlama ve Afet Yönetimi” başlıklı çalıştay, 4 çalışma grubu ve 8 oturumla başladı. Çalıştayın ana başlıkları arasında arama-kurtarma, geçici barınma, hasar tespiti, güçlendirme, imar ve yapı denetim mevzuatı, afet riskli alanlar, kentsel dönüşüm gibi konular yer aldı.
“DOĞAYA SAYGILI OLMALIYIZ”
Gaziantep Valisi Kemal Çeber, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, felaketlerin tekrarlanmaması için bu tür çalışmaların büyük önem taşıdığını söyledi. Vali Çeber, “Aklı, tekniği ve bilimi kullanmamız gerekiyor. Doğal afetlerden söz ediyorsanız, doğaya, doğanın size izin verdiğinden daha fazla ve doğru yöntemlerin dışında müdahale ettiğinizde bu durum afetlere ve can kayıplarına yol açar. Doğaya saygılı olmalıyız. Her türlü afetle mücadele etmemiz gereken bir coğrafyada yaşıyoruz.” diye konuştu.
“BİLGİ EKONOMİSİYLE KARARLI BİR ŞEHİR ZEMİNİ OLUŞTURACAĞIZ”
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise çalıştayın amacının depremden çıkarılan sonuçlarla bir daha benzer acıları yaşamamak olduğunu vurguladı. Şahin, “Bilgi ekonomisini doğru okuyarak, kararlı ve erdemli bir şehir zeminini oluşturmak istiyoruz. Gaziantep Modeli ile ilerliyoruz.” dedi.
“AFETLERE KARŞI KORUYUCU TEDBİRLER HAYAT KURTARIR”
Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Mesut Doğan, çalıştayda yaptığı konuşmada deprem gerçeğine dikkat çekti. Prof. Dr. Doğan, Türkiye’nin deprem kuşağında yer aldığını hatırlatarak, “Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde büyük afetler yaşandı. 1999 Depremi’ni İstanbul’da bizzat tecrübe ettim. Bu felaketler bize önleyici tedbirlerin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Tıpkı hekimlikte olduğu gibi, nasıl koruyucu hekimlik hastalıkları önleyerek büyük krizleri engelliyorsa afetlere karşı alınacak önlemler de hayat kurtarıcı olacaktır.” şeklinde konuştu.
Rektör Doğan, afetler meydana gelmeden önce gerekli planlamaların ve yatırımların yapılmasının önemine vurgu yaparak, “Bu şekilde hem çok daha az maliyetle hem de
can kaybı yaşamadan bu olayların üstesinden gelebiliriz. Bu nedenle bu toplantıyı çok kıymetli buluyorum. Farkındalık, bu sürecin en önemli adımı. Gaziantep Üniversitesi olarak şehrimizin ve ülkemizin her zaman hizmetinde olduğumuzu belirtmek isterim.” ifadelerini kullandı.
İki gün sürecek çalıştay, sempozyum ve kapsamlı bir rapor hazırlanmasıyla sona erecek. Bu rapor, depreme hazırlık konusunda Gaziantep Modeli’nin temel taşlarını oluşturacak.
Gaziantep Haberler Gaziantep Sağlık Son Dakika News
Gaziantep Haberler, Narkoz Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep haberleri, Gaziantep ile ilgili son haberler, Gaziantep gündem haberleri, Gaziantep son gelişmeler bu sitede…