Gaziantep’te otopark sorunu giderek büyüyor
Gaziantep’in son yıllarda en hızlı büyüyen ve göç alan şehirler arasında olması birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Son yıllarda Gaziantep’te imara açılan bölgelerde henüz yerleşim alanları tam dolmamasına rağmen çoğu site ve binanın kendine yetecek otoparkı bulunmuyor.
Göç nedeniyle son yıllarda önemli bir nüfus artışına ev sahipliği yapan Gaziantep’te en önemli sorunlardan bir tanesi de otopark sorunu. Çok katlı devasa apartmanların dikildiği yerleşim alanlarında otoparkların yeterli olmaması çeşitli sorunları da beraberinde getirmeye başladı. Otopark alanı yeterli olmayan binalarda araç sahipleri yol kenarlarını otopark olarak kullanırken bu durum trafikte düzensizliği de beraberinde getirmeye başladı.
Gaziantep genelinde otopark sorunu artarken park edilen otomobiller yüzünden daralan yollar trafikte ilerleyen sürücülere de zor anlar yaşatıyor.
Otopark Yönetmeliği Neden Uygulanmıyor?
Otopark Yönetmeliği 1. Maddesi (1) 10/7/2004 tarihli ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamında kalan belediyelerde, son nüfus sayımına göre nüfusu 10000 ve daha fazla olan yerleşmelerde, nüfusu 10000’den az olmakla birlikte imar planı onaylanmış yerleşmelerde ve alanlarda ve imar planı bulunmamakla beraber bu Yönetmeliğin uygulanacağına dair idarelerce karar alınan bütün yerleşmelerde, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten sonra yapı ruhsatı düzenlenecek binalarda araçların yol açtığı parklanma ve trafik sorunlarının çözümü için otopark yapılmasını gerektiren bina ve tesislerde otopark ihtiyacının miktar, ölçü ve diğer şartlarının tespit ve giderilme esaslarını düzenlemekte.
Otopark Yönetmeliği 4. madde (1) numaralı fıkrası a bendinde ise; Binayı kullananların otopark ihtiyacının bina içinde veya parselinde karşılanması, bu fıkranın (e) bendinde belirtilen durumlar haricinde zorunludur” demesine rağmen Gaziantep’te binaların yeterli otoparkı bulunmuyor.
Gaziantep’te binaların bir çoğunda yeterli park alanı veya otopark planlaması yapılmaması nedeniyle bina sahiplerinin bina önünde bulunan yolları otopark olarak tercih etmek zorunda kalması karmaşık bir görüntünün oluşmasına sebebiyet verirken, trafik yönünden de aksamaların meydana gelmesine sebep oluyor.
Otopark Planlaması Neden Yapılmıyor?
Otopark planlama ve hesaplamalarında genel olarak; şehir büyüklüğü, merkezin yoğunluğu, arazi kullanımı, otomobil sahipliği gibi hususların dikkate alınması gerekiyor. Araç sahiplenme oranının arttığı günümüzde imar planları yapılırken ve ruhsat işlemleri esnasında otopark konusunun dikkate alınmamasının önümüzdeki günlerde daha büyük sorunları beraberinde getirmesi bekleniyor.
Otopark planlaması yapılıyorsa yol üzerinde neden bu kadar çok düzensiz araç parkı var? Yeni yapılan sitelere otopark planlaması konut sayısının yüzde kaçına göre yapılıyor?
Her evde en az iki araç olduğu göz önüne alınırsa 38 dairelik bir sitede kaç otopark olması gerekiyor?
Gaziantep Haberler Gaziantep Sağlık Son Dakika News Narkoz haber