Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, düzenlediği basın toplantısında bir gazetecinin Baklava ve fıstık fiyatlarına ilişkin sorduğu soruya, Baklava’yı Fıstığa, Fıstığı ise Maşuk’a benzeterek cevap verdi.
Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, Gaziantep Ticaret Odası’nda düzenlenen kahvaltılı basın toplantısında bir gazetecinin sorusu üzerine Baklava ve Fıstık fiyatlarına ilişkin açıklama yaptı.
Yıldırım, “Baklava, geçmişi çok eskilere dayanan geleneksel bir Türk tatlısıdır. Osmanlı İmparatorluğu’nda saraylarda açılmış, payitahtta sultanların sofralarında yer almış, tatlıların sultanı olmuştur. Gazi şehrimiz de zaman içerisinde yörede yetişen lezzetli Antep fıstığı, hakiki sadeyağ ve ustalarının maharetini kullanarak bu geleneksel tatlıya adeta sınıf atlatmış ve dünyanın en lezzetli baklavası uzun yıllardır Gaziantep’te yapılagelmiştir.
Şehrimiz bu özelliğini zamanla ticari bir avantaja çevirmiş ve Antep baklavasının ünü ülke sınırlarını hatta kıtaları aşarak dünyanın dört bir yanına ulaşmıştır. 2005 yılında Gaziantep Sanayi Odası, o zamanki adıyla Türk Patent Enstitüsü’ne coğrafi işaret başvurusu yapmış ve 2007 yılında “Antep baklavası” “Coğrafi İşaret Tescil Belgesi” alarak resmen Gaziantep’e has bir ürün olmuştur.
“BAKLAVA TAMAMEN YERLİ ÜRÜNLERLE YAPILIYOR”
Bunun en doğal sebebi, Antep baklavasının tamamen yerli ürünlerle yapılıyor olmasıdır. Zira tescil belgesinde Antep baklavasının, “Gaziantep’te babadan oğula, ustadan çırağa öğretilerek üretim şekli ve lezzeti ile ev yapımı baklavalardan farklı olduğu yazılıdır.” Antep baklavasında kullanılan sadeyağ, keçi sütünden elde edilmiş, %99,9 yağ içeren, tuzdan ve diğer katkılardan arındırılmış halis tereyağıdır. Fıstık, Gaziantep ile Nizip ilçesi arasında yer alan Barak bölgesinde yetişen, rayiha ve lezzet bakımından birinci kalite boz iç Antep fıstığıdır.
Gaziantep’te gayet sıhhi üretim ortamlarında, geleneksel usullerle ve tamamen el emeğiyle yapılan baklavanın bu nitelikleri göz önüne alındığında, bunlara bir de tazeliğini koruması ve uzun yolculuklara dayanabilmesi için özel olarak tasarlanan ambalajların maliyeti de eklenince baklavanın fiyatı artmaktadır.
“FISTIK, BAKLAVANIN FİYATINI BELİRLEYEN TEK UNSUR DEĞİLDİR”
Baklavanın ana malzemelerinden biri olan Antep fıstığı fiyatları yıl içinde dalgalanıp değişkenlik gösterebilmektedir. Ancak baklavanın maliyetini, fiyatını belirleyen tek unsur içine konulan fıstık değildir. Sadeyağ, kaymak, baklavalık un, şeker, işçilik maliyetleri fiyatı belirleyen bileşenlerdir.
Antep fıstığı bu şehrin yüz akı, dünyanın her tarafını gezen kültür ve gastronomi elçisidir. Fıstığımız hem taze kabuğuyla hem de kurutulup kavrulmuş haliyle damak çatlatan bir meyvedir. Öyle ki Antep fıstığı dünyanın dört bir yanında gıda endüstrisinde de sıkça kullanılan, çikolatalara, pastalara, kek ve kurabiyelere renk ve lezzet katan önemli bir üründür.
Ancak unutulmamalıdır ki fıstığın değerini arttıran en önemli ürün Antep baklavasıdır. Deyim yerindeyse baklava ve fıstık Gaziantep’te âşık ile maşuk gibidir. Birbirinden ayrılamaz, biri olmazsa öbürü de olmaz. Antep baklavasını Antep fıstığı dışında bir malzeme ile (fındık, ceviz) yapmak, onun coğrafi işaret tesciline aykırıdır, kabul edilemez.
“BAKLAVA FİYATI TARTIŞMASI İKİ SEKTÖREDE ZARAR VERİYOR”
Son günlerde şehrimizde baklava fiyatının hâlâ tartışılıyor olması her iki sektöre de zarar vermektedir. Şehrimizin ekonomik ve ticari hayatına yön veren, binlerce ailenin geçim kaynağı olan bu iki güçlü sektör bu konularla gündeme gelmemelidir. Şehrimizin adını dünyaya duyuran baklavamız ile fıstığımızı nasıl daha iyi tanıtabiliriz diye düşünmek ve hareket etmek meselenin çözümü için atılacak ilk adım olacaktır. Gaziantep Ticaret Odası olarak bu iki değerli ürünümüzün satış fiyatları ile ilgili bilgi kirliliğinin önüne geçmek, iki ürünün de piyasa değerlerinin korunması, üretilmesi, pazarlanması ve satılması konusunda ilgili komitelerimizle tam uyum ve iletişim hâlinde olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyurur, bütün üyelerimize bol kazançlı ve hayırlı işler dileriz” dedi.
Haber MERKEZİ: Kardelen Büşra ERDURAK