1. Haberler
  2. Sabit Manşet
  3. HASTALARIN UMUDU GÖZ NURU HASTANESİ

HASTALARIN UMUDU GÖZ NURU HASTANESİ

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HASTALARIN UMUDU GÖZ NURU HASTANESİGöznuru Göz Hastanesinde başarılı ameliyatlara imza atan Peykan Türkçüoğlu, bölgede daha önce yapılmayan “Plana Vitrektomi” ameliyatları ile hastaların umudu olmaya devam ediyor.
Göznuru Göz Hastanesi hizmete geçtiğinden bu yana göz ile ilgili başarılı ameliyatlara imza atan Peykan Türkçüoğlu bölgede daha önce yapılmayan Pars Plana Vitrektomi ameliyatları ile hastaların umudu oldu. Kariyeri başarılarla dolu olan  Göznuru Göz Hastanesinin önemli doktorlarından Peykan Türkçüoğlu doktorların ameliyat sonrası görme tahmini yapmanın en zor olduğu ameliyat olarak nitelendirdikleri vitrektomi ameliyatında bölge halkının tercihi haline geldi. Dç.Dr. Peykan TÜRKÇÜOĞLU  Göznuru Göz Hastanesinin hizmete geçtiği günden bu yana   540 adet Pars Plana Vitrektomi ameliyatı gerçekleştirdiğini ve bunların çoğunda istenilen başarının  elde edildiğini söyledi.
VİTREKTOMİ NEDİR?
Göz  ile ilgili hastalıklar anlatılırken göz ana olarak ön ve arka kısımlara ayrılabilinir. Ön kısım (kornea ve lens),  fotograf makinasındaki mercek sistemine; arka kısım (vitreous ve retina) makinanın içine ve fotograf filmine benzetilebilir. Ön kısmın görevi görüntünün arka kısma ulaşmasını sağlamaktır. Ancak asıl görme işlevini yerine getiren ve sinirsel iletileri beyine gönderilmesini saglayan kısım gözün arka kısmıdır. Ön kısmında yapılan ve halk arasında en çok bilinen ameliyat katarakt ameliyatıdır. Vitrektomi ya da diğer ismi ile pars plana vitrektomi ameliyatı, gözünüzün arka kısmında yer alan vitre jeli ve retina üzerinde özel aletler yardımı ile, 1 mm den küçük kesilerle girilerek yapılan ameliyatın adıdır.
HASTALARIN UMUDU GÖZ NURU HASTANESİVİTREKTOMİ AMELİYATI NASIL VE KİMLERE YAPILIR?
Vitrektomi ameliyatı lokal ya da genel anestezi altında yapılabilir. Kesici ve emici aletler gözün içine gözün beyaz kısmında yapılan 1mm den küçük kesiler yapılarak sokulur ve, Gözün arka boşluğundaki kanamaların temizlenmesi, Retina yırtık ve ayrılmalarının tedavisi, Retina üzerinde gelişen zarların temizlenmesi, Sarı nokta hastalıklarının ve  Göz içine kaçan yabancı cisimlerin çıkartılması gibi çok sayıda hastalığın tedavisinde uygulanır. 1 mm den küçük kesilere, ameliyatın sonunda hastanın ve gözdeki hastalığın durumuna göre dikiş konulabilir veya dikiş konmadan (dikişsiz vitrektomi) ameliyata son verilir.
Ameliyat, gözünüzdeki hastalığın tipine yada ciddiyetine göre gözünüzün içinde sıvı, hava veya silikon vererek sonlandırılabilinir. Hava veya silikon, ameliyat sonrası gözünüzdeki hastalığın tedavisini, göz içinde kaldığı sürece sürdürür. Gözünüzün içinde hava bırakılmış ise havanın emilmesi 7-21 günü bulabilir. Bu sürede basınç değişikliklerine sebep olabilecek, uçağa binmek, yaylalar gibi deniz seviyesinde çok yüksek bölgelere seyahat etmek kesinlikle yasaktır. Silikon verilmiş ise böyle bir tehlike yoktur. Ancak hava kendiliğinden emilirken, silikon göz içinden ikinci bir ameliyat ile alınmadığı sürece kalır ve ancak ikinci bir ameliyat ile alınır.
AMELİYAT SONRASI YATIŞ POZİSYONU ÖNEMLİDİR
Silikonun uzun süre göz içinde kalmasının avantajları vardır. Ancak 6 aydan uzun süre kalan silikonlarda sütleşme dediğimiz olay başlar ve artık silikonun avantajları yerine dezavantajları çıkmaya başlar. Bu dezavantajlarda en önemlisi göz tansiyonudur ve silikona bağlı göz tansiyonunun kontrolu ilaçlar ile çok zordur. Bu nedenle silikon sütleşmeye başlamadan, göz içinden ikinci bir ameliyat ile mutlaka alınmalıdır. Eğer gözünün içine ameliyat ile hava yada silikon verilmiş ise, mutlaka belirli yatış pozisyonunu, doktorunuzun belirlediği sürece korumanız istenecektir. Bu pozisyonu korumanız ameliyat başarısı kadar önemlidir. Başarılı bir ameliyat, yatış pozisyonun korunmaması ile bozulabilir ve erken dönmede ikinci bir ameliyata sebep olabilir.  Vitrektomi ameliyatından hemen sonra, özellikle göz içerisine hava yada silikon verilen hastaların o geceyi klinikte geçirmeleri doktorları tarafından istenebilir. Doktorunuz tarafından eve dönmenize müsade edilirse, ameliyat sonrası ilk geceyi evde geçirmenizde hiz bir sorun yoktur. Ancak yatış pozisyonu tarif edildi ise mutlaka evdede o pozisyonu korumanız gereklidir.
AMELİYAT SONRA BATMA VE KAŞINMA NORMALDİR
Gözünüz, ameliyat sonrasında kızarmış, kanlanmış ve hassas olacaktır. Bu şikayetleriniz, elinizin kesilmesi sonrası iyileşmesi gibi,  1 hafta içinde her geçen gün azalarak geçektir. Bu süre içinde doktorunuz tarafından verilen ilaçları tarif edildiği şekilde kullanmanız gereklidir. Gözünüzdeki batma, kaşınma tamamen normaldir, ameliyat için açılan 1 mm’den küçük deliklerin iyileşmesine bağlıdır. Ancak görmenin kötüye doğru gitmesi, kızarıklığın azalmazı yerine artması, gözde ağrı oluşması, dayanılmaz baş ağrısı ve kusma iyileşmeye ait normal bulgular değildir. Bu şikayetlerin olması durumunda hastane ile temasa geçilmelidir. Doktorlar tarafından, ameliyat sonrası görme tahmini yapmanın en zor olduğu ameliyat vitrektomi ameliyatıdır. Halk arasında göz ameliyatları arasında en çok bilinen katarakt ameliyatı ile vitrektomi ameliyatı arasında hiçbir benzerlik yoktur. Katarakt aslında hastalık değildir. Yaşlanma sürecinin sonunda, insanın saçları nasıl beyazlıyor ise, göz içerisindeki doğal mercek saydamlığını yitirir ve beyazlaşır. Yani yeteri kadar uzun yaşayan her insan bir gün katarakt geliştirecek ve katarakt ameliyatı olacaktır. Kataraktta, gözün tüm dokuları sağlamdır ve beyazlaşmış doğal lens, suni lens ile değiştirilir ve hasta görmesine tekrar kavuşur. Yani katarakt ameliyatı arızalı parçanın yenisi ile değiştirilmesidir. Ancak vitrektomi ameliyatı gerektiren hastalarda retinayı etkileyen ya sistemik (şeker ve hipertansiyon gibi) yada göze ait hastalık mevcuttur. Bu hastalığın tedavisi için ilaç veya lazer tedavi uygulanmış ve hastalık ilerlemesi durdurulamadığı için vitrektomi ameliyatına ihtiyaç duyulmuştur. Ayrıca şu anki tıp biliminin ulaştığı teknoloji ile suni göz içi lensi gibi suni göz içi retina üretilmemiştir ve önümüzdeki 10 lu yıllar içinde de üretilemeycektir. Sonuç olarak ameliyat sırasında hasarlı, daha önce lazer, iğneler yapılmış retina dokusu tamir edilmeye çalışılır. Yani anlaşılacağı üzere vitrektomi ameliyatı ile parça değişimi değil, parça tamiri yapılır. Vitrektomi ameliyatı, yanmış bir evin tekrar tamir edilip, restore edilmesidir. Yangın az hasar vermiş ise kurtarılacak şey o kadar fazladır. Ameliyat sonrası görme düzeyiniz, ameliyat öncesi retina tabakanızdaki hasar oranı belirler. Daha önceki hasar az ise ameliyat sonrası görmenizdeki artış çok, hasar çok ise görmenizdeki  artış az olur.
AMELİYAT OLMAZSANIZ NE OLUR?
Vitrektomi ameliyatı gerekli ancak olmaz iseniz ne olur. Mevcut hastalık ilerleyerek görmenizin tamamen kapanmasına, ışık hissinin kaybına, hatta gözünüzün sönmesine neden olur.   Yukarıda anlatamaya çalıştığım olayı örnekleyerek daha anlaşılır hale getirmeye çalışalım. 63 yaşında erkek hasta, daha önce sağ gözünden katarakt ameliyatı olmuş. 16 yıllık şeker hastası, haftada 2 gün dialize giriyor. Daha önce, doktor veya doktorları tarafından retina kanamaları nedeni ile her iki göze 10 kere lazer yapılmış. Hastalık durmamış ve 2 seferde her iki göze iğne yapılmış. Hastalık sağ gözde ilerlemiş ve kanama göz içerisine yayılmış ve şimdi sağ gözü sadece 10 cm den el hareketlerini fark ediyor. Sağ göz arkasını kan tamamen doldurduğu için retina tabakasını görmek ve değerlendirmek mümkün değil. Bu durumu havuzun zemininde patlak oluşması ve havuz suyunun camur ile dolmasına benzetilebilinir. Çamurun nereden geldiğini ve havuzun zeminini görmeye çalışmak için kafamızı suya soksak dahi çamurlu su görüşümüzü engeller ve sadece çamurlu suyu görürüz. Yapılacak şey çamurlu suyu boşaltıp havuz zeminindeki problemi tespit edip tamirat yapmaktır. Zemindeki problem ne kadar büyükse sıkıntı o kadar fazladır. Bizde bu hastalarda retina tabakasını göremedigimiz için ultrason ile göz arkasını kabaca değerlendiririz. Ama kesin sonuç, ameliyat sırasında kanlı göz içi sıvısının boşaltılması sonrası retina tabakasının görülmesi ile olur. Daha sonra retina tabakasındaki kanmaya sebep olan hastalık ve hasarlar tamir edilir. Bu hastada kan boşaltılmış ve kanamanın retinadaki bir damarın yırtılması sonucu olduğu görülmüş ve bu bölgede kanama kontolu sağlanmıştır. Hastanın sarı noktası sağlam olduğu için görmesi %40 düzeyine çıkmıştır. Retinanın genel sağlığı iyi olduğu için silikon veya hava verilmeden cerrahi sonlandırılmıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
HASTALARIN UMUDU GÖZ NURU HASTANESİ
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!