Antep Fıstığı Problemine Gıda Bakanlığı El Koydu
Türkiye’deki baklavacılar Antep Fıstığı sorunu için Gıda Bakanlığı’na çıktı
Baklava ve tatlı imalatçılarının temel girdilerinden olan Antep Fıstığı fiyatlarında yaşanan aşırı ve spekülatif artışı BAKTAD Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerine aktardı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu ve Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil’e sorunu aktaran Gaziantep, İzmir, Adana, Bursa, Ankara bölgesinden BAKTAD üyeleri, İthalatın serbest bırakılmasını ve ithalat fonunun kaldırılmasını talep ettiler. Bakanlık yetkilileri ise spekülatörlerin denetleneceğini, Gaziantep’te sıkı bir denetime başlanacağını belirttiler.
Baklava ve tatlı imalatçılarının temel girdilerinden olan Antep Fıstığı fiyatlarında uzun süredir süren dalgalanma sektörün en önemli aktörü BAKTAD tarafından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerine ulaştırıldı. 2010 yılında da böyle bir sıkıntı yaşayan sektörde, denetim mekanizmaları işletilerek sorun çözüme kavuşturulmuştu. Fakat, bu sene yaşayan sıkıntıların hala devam etmesi BAKTAD yetkililerini daha kapsamlı bir çözüm bulunması yönünde harekete geçirdi. BAKTAD Genel Başkanı Mehmet Yıldırım’ın başkanlığında İzmir, Adana, Ankara, Bursa bölgesinden BAKTAD üyeleri ve sektör temsilcileri, Ankara’ya giderek Gıda Tarım ve Hayvancılıke Bakanlığı yetkilileri ile bir araya geldi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu ve Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil’e sorunu ve çözüm önerilerini aktaran BAKTAD Heyeti, sundukları raporda “Günlük ortalama 500 ton baklava satışının gerçekleştiği ülkemizde, yaptığımız araştırmalar neticesinde, baklava satışlarının yüksek oranda arttığı Ramazan ayında, baklava satışlarında diğer Ramazan aylarına göre %25-30 oranında düşüş olduğu görülmüştür. Bu düşüş günümüzde de devam etmektedir. Tüm bunlarla birlikte sektörümüz, baklavanın en önemli hammaddesi olmasının yanında, maliyet açısından da yüksek değeri olan Antep Fıstığında’ki rekor fiyat artışları ile daha çok sıkıntı çekmektedir.Geçtiğimiz yıl ortalama 30-35 TL’den alınan iç antep fıstığı fiyatı bugün itibari ile 73TL’yi geçmektedir” dediler.
BAKTAD Heyeti, bir sene boyunca ithalatın serbest bırakılmasını talep ederek, aynı zamanda ithalattaki fonun da kaldırılması gerektiğini bakanlık yetkililerine aktardılar.
Antep fıstığında son günlerde iç piyasa fiyatlarındaki aşırı ve spekülatüf artışın baklava üreticileri kadar, çikolata, helva ve dondurma vb. tüm diğer gıda sektörlerini de etkilediğini ifade eden BAKTAD Heyeti, “Bu fiyat artışları ayrıca tüm kuruyemiş piyasasında spekülatif artışlarında yaşanmasına neden olmaktadır. Örneğin; Ocak ayında 35 TL’ye alınan fıstık, bugün itibariyle 73 TL’yigeçmiş durumdadır.(Tablo 1 ) Yeni beklenti 80 TL ve üzeri olmasıdır ve maalesef mevcut piyasada fiyatı belirleyen arz-talep dengesi değil yalnızca stokçulardır.Sektör olarak biz, yaşanan bu fiyat artışları sonucunda tüketicileri kalitesiz, sağlıksız ürünlere yönlendirmemek adına maliyetlerimizin arttığı oranda ve yeterli derecede ürünlerimize zam yapamıyoruz. Antep fıstığında bu oranlarda fiyat artışını gerektirecek hiçbir faktörün mevcut olmamasına karşın, ithalat yasağını fırsat bilerek, stoklarında hâlâ geçen senenin ürünleri bulunmasına rağmen stok yapmaya devam eden ve suni fiyat artışına neden olan spekülatörler sadece bizlere değil ülke ekonomisine zarar vermektedirler. Fıstık fiyatlarının artışı sebebiyle zorunlu olarak zam yapma yolunu seçtiği için satışları düşen üreticiler, emek yoğun çalışılan bu sektörde; öncelikli olarak personel çıkartmayı,son çare olarak ise, iş yerlerini kapatmaya kadar birçok tedbir düşünmektedirler” ifadelerini kullandılar.
Bakanlık yetkilileri Kutbettin Arzu ve Nihat Pakdil, sorunun çözümü noktasında anında tedbir alacaklarını belirterek, “Kısa ve uzun vadeli çözümlerimizi önerilerinizi de dikkate alarak acil şekilde devreye sokacağız.Antep Fıstığı üzerinden spekülasyon yapan ve rant devşirmeye kalkışanları deşifre ederek sektörün rahatlamasını sağlayacağız. Yaşanan bu sıkıntıların kaynağına inerek, köklü çözümler üretilmesi noktasında da daha aktif çalışmalar gerçekleştireceğiz. Türkiye’nin milli tatlısı olan baklavanın üretilmesi ve baklavayı üreten sektör temsilcilerimizin daha rahat bir şekilde çalışması, sektörün huzur içinde olması bizim en önemli görevlerimiz arasındadır. ” açıklamasını yaptılar.
Bakanlık yetkilileri spekülasyonun önlenmesi için sıkı bir şekilde spekülatörlerin üzerine gidileceğini belirterek, “Gaziantep’te sıkı bir şekilde denetime başlanacak” dediler.