1. Haberler
  2. Hareketli Manşet
  3. İPEK YOLU’NUN USTALARI İŞ BAŞINDA

İPEK YOLU’NUN USTALARI İŞ BAŞINDA

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İPEK YOLU’NUN USTALARI İŞ BAŞINDAGTO tarafından yürütülen ”İpekyolu’nun Ustaları Projesi” kapsamında el sanatlarının üreticilerine yönelik uzman tasarımcı ve akademisyenleri katımıyla ”El Sanatları Çalıştayı” gerçekleştirildi.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Mehmet Aslan, ”Eğer sanatı yaşatmazsanız onun üzerinde şekillenmiş sanayi ve ticareti yaşatma şansınız olmaz” dedi.GTO Başkanı Mehmet Aslan, GTO konferans salonunda gerçekleştirilen çalıştayda yaptığı konuşmada, ”İpekyolu’nun Ustaları Projesi”nin altında yatan çok önemli bir neden olduğunu söyledi.
Gaziantep’te sanayiyi doğuran esas nedenin el sanatları olduğuna dikkat çeken Aslan, şöyle konuştu: ”Eğer sanatı yaşatmazsanız onun üzerinde şekillenmiş sanayi ve ticareti yaşatma şansınız olmaz. Bugün yemenicilikten kutnuculuğa, bakırcılıktan, sedefçiliğe, gümüşçülüğe kadar çok el sanatımız var. Bu el sanatlarının o kadar uzun bir geçmişi var ki bu konuda toplumu bilgilendirmek ve bu konuda çalışan insanları, istihdam eden insanları destekleyebilmek, onların ürünlerini kalıcı hale getirebilmek, modern çağın gerekleri doğrultusunda o işletmeleri daha geliştirmek sanıyorum hepimizin el ele vererek gerçekleştirmesi gereken görevlerin başında geliyor. Gaziantep, Kilis ve Adıyaman’ın tarihine baktığımızda özellikle Gaziantep’in çok uzun yüzyıllar ipek yolu üzerinde çok önemli bir ticaret ve sanat merkezi olduğu gerçeğini görürsünüz. Doğu’dan batıya, kuzeyden, güneye tüm yolların merkezinde olan kentimiz özellikle iklim şartlarının zorluğundan kaynaklanan üretme ve ticaret etme hayatiyetlerini devam ettirebilmeleri için insanların üretme ve ticaret yapma gibi bir karakter oluşuma yönlendirmesini de beraber getirmiştir. Dolayısıyla bugün Türkiye’nin önde gelen sanayi şehirlerinden birisiysek önde gelen üretim ve ticaret merkezlerinden birisiysek bunun altında yatan esas yaşam tarihiyle işte bu el sanatları ve bulunduğumuz konumdur.”
İPEK YOLU’NUN USTALARI İŞ BAŞINDAEL SANATLARININ YAŞATILMASI

1400 ve 1500’lü yıllardaki arşivlerde Gaziantep, Adıyaman ve Kilis’te üretilen bir çok el sanatının ipek yolu üzerindeki en ünlü ürünlerden bazıları olduğunu vurgulayan Aslan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
”Bu perspektifte baktığımız zaman bu avantajı, bu yüzyılların emeğini hem kaybettirmeden yeni nesillere aktarmak, hem özellikle bu konuda istihdam eden insanların gelir elde etmesini sağlamak veya aydınlaştırma istihdamı ve tanıtımlarını sağlamakta bizim görevimizdir. Bu çerçevede 10 el sanatıyla ilgili kitapçıklar, filmler, stantlar, çeşitli dokümanlar ve eğitimler hazırladık. Bu proje süresince esnaf, sanatkarlar odamızla birlikte Adıyaman ve Kilis Odaları’nın da desteğiyle bazı şeylere imza attık. 10 el sanatında hazırladığımız stantlar bundan sonraki yıllarda ve bu yıl çok çeşitli paraflarda sergilenecek. Biz Gaziantep Ticaret Odası olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz. Çünkü el sanatlarını yaşatmanın, el sanatlarını bir istihdam ve gelir kapısı olarak yaşatmanın son derece önemli getirileri olacağını düşünüyoruz. Onun için bu projede emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”

İPEK YOLU’NUN USTALARI İŞ BAŞINDAGaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (GESOB) Başkanı Ömer Küsbeoğlu da, Gaziantep’te bu gibi çalışmalarda desteğini eksik etmeyen Mehmet Aslan’a teşekkür etti.
Projede başarının sağlanmasını, birlik ve beraberliğe bağlayan Küsbeoğlu, şunları kaydetti: ”Biz Gaziantep olarak bugüne kadar yaptığımız tüm projeleri aşmış durumdayız. Türkiye’de Gaziantep bunları şuanda aşmış durumda. Bu da bizim birlik ve beraberliğimizden gelen bir çalışmadır. 2002 yılına kadar bu projelerde çalışmalarımız hep pasifti. Bizde her şey vardı. Tasarım ve üretim vardı. Ama maalesef tanıtımımız, çalıştayımız yoktu. Şuanda bunun gerçek sahibi Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan’dır. Tekrardan kendisine çok teşekkür ediyorum. Çünkü bu işler özveriyle başarıya ulaşır.”
Projede emeği geçen herkese teşekkür eden Küsbeoğlu, ”Ahi Evran’nın dediği gibi ‘hak ile sabır ile bize gelen bizdendir. Akıl ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir” nasıl güzel bir sözdür” dedi.
Çalıştayda, Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu (MYO) El Sanatları Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Neslihan Yazıcı, Naci Topçuoğlu MYO Öğretim Görevlisi Tuğba Tölek ve Tasarımcı Ömer Türk tarafından katılımcılara sunum eşliğinde el sanatları hakkında bilgi verildi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
İPEK YOLU’NUN USTALARI İŞ BAŞINDA
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!