1. Haberler
  2. Hareketli Manşet
  3. Kazasız bir Kurban Bayramı için bunlara dikkat!

Kazasız bir Kurban Bayramı için bunlara dikkat!

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kurban Bayramı’nda özellikle büyükbaş hayvan kesiminin işin uzmanı kasaplar tarafından yapılması uyarısında bulunan iş sağlığı ve güvenliği uzmanı Yrd. Doç Dr. Rüştü Uçan, istenmeyen olayların yaşanmaması için kesimlerin profesyonel kasaplar tarafından yapılması gerektiğini söyledi. Uçan, kazasız ve sağlıklı bir Kurban Bayramı için çok önemli uyarılarda bulunuyor.

Üsküdar Üniversitesi ÜSGÜMER (İş Güvenliği, İş Sağlığı ve Çevre Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi) ve İş Sağlığı ve Güvenliği Programları Koordinatörü Yrd. Doç Dr. Rüştü Uçan, kurban kesimi sırasında yaşanacak olası kazaların önüne geçmek için işin uzmanlarından yardım alınması gerektiğini söyledi.

Kurban kesiminde bu tavsiyelere kulak verin!

Yrd. Doç Dr. Rüştü Uçan, kesim işinin uzmanlar tarafından yapılması gerektiğini hatırlatarak kesim sırasında alınacak önlemleri sıraladı:

“İş güvenliğinin en önemli unsurlarından biri işi, işinde uzman olan kişiye yaptırmaktır. Özellikle büyükbaş hayvan kesimini kasaplara yaptırmak kaza sayısını önemli oranda azaltacaktır.

Aletler keskin ve temiz olmalı!

Kesim sırasında kullanacağınız kesici aletler tam olmalıdır. Bunları her sene bilemelisiniz. Bunun yanı sıra hijyenin önemine binaen bu bıçakların ve tüm kesici aletlerin antiseptikle yıkanması ve temizlenmesi gerekir. En azından alkol veya kolonya ile silinmelidir. Aletler ne fazla aşırı keskin ne de fazla kör olmalıdır. Çok keskin olduğunda yaralanmalar daha ağır sonuçlanmaktadır. Aletler keskin olmaması sebebiyle kurban eziyet çekmektedir.

Kesim sırasında 1 metreye dikkat!

Kurban keserken 1 metre etrafınızda başka kimse olmamalıdır. Böylece tecrübesizlik dolayısıyla en azından başka kişilere zarar vermemiş olursunuz. Kurbanın can havli ile sıçramaları da başka bir risk olup, kurban çok iyi bağlanmalıdır.

Kontrolden geçmiş kurbanlık alın!

Veteriner kontrolünden geçmiş kurbanlık alınız. Çünkü hayvanlardan direk kişilere geçen bulaşıcı hastalıklar bulunmaktadır. Kontrollü hayvan alarak bunu önlemiş olursunuz. Kulaklarındaki kontrol işaretleri bunu sağlar.

İzinli bölgelerde kesim yapın!

Belediyelerce belirlenen alanları kullanın. Belediyeler hijyen kurallarına azami özen göstermektedir. Gerek kesim sırasında, gerekse kesim sonrası hijyen kurallarına uyulmalıdır.

Kurban derilerine zarar vermeyin!

Kurban derisini yaralamadan çıkarınız ve aldığınız kaya tuzuyla ovalayarak saklayınız. Ekonomiye katkı sağlamak adına bu işlem önem arz etmektedir. Dolayısı ile hem ekonomik, hem de güvenlik nedeniyle bu iş için de uzman kişilerin bulunması faydalı olacaktır.

Plastik kap kullanmayın!

Plastiklerin içinde bulunan kimyasallar, gıda ile temas ettiğinde maalesef gıdaya geçerler. Bu durum sıcaklığa bağlıdır. Sıcaklık arttıkça, zararlı maddelerin yiyeceğe geçişi daha kolay olur. Bu yüzden yağlı ve sıcak gıdaların, plastik kaplarda saklanması daha zararlıdır. Plastiklerin içinde bulunan karsinojen kimyasalların, yiyecekle teması, insan sağlığı açısından oldukça tehlikelidir. Özellikle de plastik poşetler, en sık kullandığımız ürünler arasındadır. Marketlerden aldığımız poşetler, pazar torbaları, buzdolabı poşetleri, çöp poşetleri, genelde hep plastiktendir. Geri dönüşümü olmayan plastikler, çok ciddi çevre sorunlarına yol açıyor. Bu plastik atıklar, sadece çevreye ve bize değil, hayvanlara bile zarar veriyor.

Kurban etinin soğumasını bekleyin!

Kurban Bayramı’nda kesilen kurbanlar, dışarıda hiç dinlendirilmeden sıcak sıcak plastik poşetlere konularak paylaşılmaktadır. Bu durumda, plastiğin yapısında bulunan zehirli kimyasallar, sıcağın etkisiyle kurban etine bulaşmakta buradan da insanlara geçmektedir. Plastik kullanımını azaltarak ya da bu konuda biraz daha bilinçli davranarak, daha kaliteli yaşama fırsatı elde edebiliriz. Dolayısıyla kurban etlerini belirli bir süre soğumaya bıraktıktan sonra poşetler ile taşıyınız. Sızıntı yapmayacak, kalın poşetler kullanınız. Poşete koymadan tepsiler vasıtası ile taşınması daha uygundur. Bu süre zarfında etler soğur ve bakteri üretmesi durumu azalır. Soğuduktan sonra dağıtılacak etler poşetlenmelidir.”

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kazasız bir Kurban Bayramı için bunlara dikkat!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!