Özel Gaziantep Anka Hastanesi Uzman Psikoloğu Zeynep Pelin Özdemir, son zamanlarda giderek artan ve toplumun büyük bir çoğunluğunun tanımlayamadığı karmaşık bir nöro-gelişimsel bozukluk olan otizmde, erken teşhisin büyük önem taşıdığını belirtti.
Özel Gaziantep Anka Hastanesi Uzman Psikoloğu Zeynep Pelin Özdemir,”Dünya Otizm Farkındalık Günü’”nedeniyle yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:
“Otizm, yaşamın ilk üç yılında fark edilebilen ve bu süre içerisinde konuşamama, duygularını ifade etmekte güçlük çekme, sosyal etkileşimi başlatmada zorlanma, sözel olmayan alt mesajları anlamada güçlük ve bunlarla birlikte takıntılı davranışlarda bulunma gibi işlev bozuklukları olan ve yaşam boyu süren nöro gelişimsel bir bozukluktur. Sebebi tam olarak belirlenemeyen otizmin nedenleri üzerine farklı tahminler yapılmaktadır. Yapılan araştırmalara göre otizme, geçmiş yıllarda çok sık rastlanmıyordu. Ancak son yıllarda otizmin toplumda görülme sıklığında artış meydana gelmiştir. Otizmde nörolojik ve genetik sebepler üzerinde durulurken, genetiği oynanmış besinler, çocuğa bakan kişi ve çocuk arasındaki iletişimin herhangi bir şekilde kopması ya da zayıflaması gibi nedenlerle otizmde artış olduğu düşünülmektedir. “
“Otizmde farkındalık ve eğitim çok önemli”
Otizmin, farklı şiddet ve bulguları olan birçok klinik tabloyu içerdiğine dikkat çeken Uzman Psikolog Özdemir,” Çocuğunuz adını söylediğinizde bakmıyor, konuşamıyor ya da bir dönem konuşmaya başladıktan sonra konuşmayı unuttuysa, göz kontağı kuramıyor, bazı takıntılı hareketlerde bulunuyorsa, kendisiyle konuşulduğunda sanki ona söylenenleri duymuyormuş gibi görünüyorsa otizm şüphesi duyulabilir” dedi. Konuşabilen otizmli bireylerde tekrarlı konuşmaların da olabildiğini ifade eden Uzman Psikolog Zeynep Pelin Özdemir, bu belirtileri çocuklarında fark eden ailelerin zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmalarının, yapmaları gereken ilk şey olduğunu söyledi.
Otizmde farkındalığın ve eğitimin çok önemli olduğunu belirten Özel Gaziantep Anka Hastanesi Uzman Psikoloğu Zeynep Pelin Özdemir, “Otizmin ilerlemesinin ya da ağır düzey bir otizmin hafifletilebilmesi için eğitim, alınabilecek en doğru önlemdir. Ayrıca otizmli bireylerin sosyal çevreyle kaynaştırılması, spor faaliyetlerinde bulunmasının sağlanması, dil-konuşma alanında yapılacak çalışmalara önem verilmesi temel önlemlerin başında gelir. Burada amaç, çoğunlukla ebeveynine muhtaç olan otizmli bireyin kendi yaşamını devam ettirebilir ve sosyal anlamda iletişim kurabilir hale gelmesini sağlamaktır “diye konuştu.