Özdağ, “çözüm yok olmadı askıya alındı”
Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Ümit Özdağ, açılım sürecinin yok olmadığını sadece buzdolabına kaldırılarak askıya alındığını söyledi.
Basın açıklamasında, “Haziran 2015 seçimleri öncesinde Güneydoğu Anadolu’da halk üzerinde çok ağır bir baskı kuran HDP/PKK’yi gerileterek, Sonbahar 2015’de yapılacak erken genel seçimlerde AKP’nin Güneydoğu Anadolu’da daha fazla oy almasının zeminini oluşturmaktır. Erdoğan Açılım Sürecinin buzdolabına konulduğunu söyleyerek, sürecin yok olmadığını sadece askıya alındığını ifade etmektedir” ifadelerine yer veren Özdağ, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hedefinin askeri operasyonlar ile Güney Doğu Anadolu’da PKK’yı geriletip, HDP’ye giden oyları geri almak olduğunu belirtti.
Gaziantep MHP Milletvekili Prof. Dr. Ümit Özdağ yaptığı basın açıklamasında, TBMM’de temsil edilen dört siyasi partinin liderleri ve milletvekillerinin tamamına yakını erken bir genel seçimi istememesine rağmen erken seçim kararı alındığını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Davutoğlu üzerinde büyük bir baskı kurarak, önce AKP-CHP ve sonra AKP-MHP koalisyonlarını imkansız hale getirdiğini söyledi.
“Seçimler, Ağustos 2015 itibarı ile büyük bir güvenlik krizinden geçen ülkemizin iç ve dış tehditlere karşı daha duyarlı hale getirecektir. Ülkemize yönelik tehditlerin dış tehdit boyutunu orta vadede Irak ve Suriye’de yaşanan jeopolitik çöküşün ortaya çıkardığı tehditler oluşturmaktadır. Türkiye, Suriye ve Irak’ı parçalayan PKK ve IŞİD ile bir savaş içerisine girmiştir” sözleriyle konuşmasına devam eden Özdağ konu hakkında çarpıcı tespitlerde bulundu.
“TÜRKİYE’YE SALDIRACAKLARDIR”
Bu savaşların coğrafyası, PKK ile Kandil’den Edirne’ye, IŞİD ile Edirne’den Rakka’ya kadar uzanmaktadır. Her iki terör örgütü de bir yandan birbirleri ile savaşırken, değişik tarzlarda Suriye ve Irak’tan hareket ederek Türkiye’ye saldıracaklardır. Türkiye PKK’nın ağır saldırıları altında iken, ABD ile IŞİD’e karşı askeri operasyonlar gerçekleştirmek için İncirlik Mutabakatını oluşturan AKP Hükümeti, İncirlik üssünün PKK’nın Suriye koluna yardımlar için kullanılmasını Mutabakat metnine yazdıramadığı gibi Güvenlikli Bölge diye adlandırdığı bölgeye PKK/PYD’nin girmesinin yasaklanmasını da yazılı olarak metne koyduramamıştır. Washington, AKP Hükümet yetkililerinin defaatle “ABD ile bu konuda anlaştık” şeklindeki açıklamalarını yalanlamıştır. Halen Suriye’nin kuzeyinde Lübnan’dan büyük bir bölgeyi kontrol eden PKK, IŞİD’in Rakka’dan çıkarılmasından sonra güneyde Rakka’ya inmeyi, Batıda ise Bayır-Bucak Türkmen bölgesi üzerinden Akdeniz’e çıkmayı hedeflemektedir. ABD PKK’nın bu politikasına karşı Türkiye’ye destek verdiğini yazılı olarak vermeyi reddetmektedir. Özetle, çatışmanın Türkiye dışındaki boyutu da Türkiye’nin güvenliği için ağır riskler oluşturmaktadır.
Şu hususun altı büyük bir önemle çizilmelidir: Erdoğan’ın PKK’ya karşı askeri operasyonlara başlamasının öncelikli nedeni Türkiye’nin milli güvenliğinin tesis edilmesi değildir. Öncelikli neden Erdoğan’ın kişisel iktidarının tekrar tesis edilmesidir.
“SAVUNMA NİTELİKLİ OPERASYONLARDIR”
Savunma nitelikli operasyon anlayışının en somut örneği Bingöl Genç’te PKK’lılar ilçe merkezini işgal etmesine rağmen Jandarmaya PKK’lılar ateş etmeden ateş edilmeyecek emrinin verilmesidir. Eğer, Jandarmanın ateşine PKK ateş ile karşılık vermez ise savcılara jandarmanın mermi kovanlarını toplayarak haklarında soruşturma açma görevi verilmiştir. Savunma nitelikli operasyonlarda inisiyatif PKK’da olduğu için jandarma ve polisin şehit sayısı artmaktadır.
Bütün bunlar olurken, Kara Kuvvetleri birlikleri ve özellikle profesyonel komando birlikleri Erdoğan tarafından çatışmalara sokulmamaktadır.
Ayrıca eylemlerin coğrafi yoğunlaşmasını baktığımız zaman Güney Doğu Anadolu ve Doğu Anadolu’da yoğunlaştığı görülmektedir.
“ERDOĞAN’IN ÖNÜNDE İKİ SEÇENEK VARDIR”
Sonuç olarak önümüzdeki seçimlere kadar Erdoğan’ın önünde iki seçenek vardır. Bunlardan birincisi, Ağustos 2015 itibarı ile Türkiye bir erken genel seçime giderken, “PKK ile denetimi PKK’nın kontrolünde olacak” bir çatışma sürecinin devam etmesi ihtimalidir. İkinci ihtimal ise Erdoğan’ın seçimlerden önce PKK ile anlaşması ve “çatışmasızlık” durumuna geri dönülmesidir. Bu iki şekilde yapılabilir. Birinci ihtimal, Öcalan’ın devreye girmesi ve PKK’ya çağrı yapmasıdır. İkinci ihtimal ise AKP’nin PKK/PYD’nin kurulması hedeflenen güvenlikli bölgeye girmesine gösterdiği muhalefeti kaldırması ile PKK Türkiye içindeki terör eylemlerine son verebilir.