1. Haberler
  2. Son Dakika
  3. Özkıyım Psikolojisi ve Medyanın etkisi: İntihar Önlenebilir mi? 

Özkıyım Psikolojisi ve Medyanın etkisi: İntihar Önlenebilir mi? 

featured
Özkıyım Psikolojisi ve Medyanın etkisi: İntihar Önlenebilir mi? 
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Özkıyım Psikolojisi ve Medyanın etkisi: İntihar Önlenebilir mi?

Gaziantep’te son günlerde artan intihar vakalarıyla ilgili olarak Gaziantep Valisi Kemal Çeber başkanlığında “İntihar ve Medya” başlıklı bir sunum gerçekleştirildi.

Gaziantep Valisi Kemal Çeber; intihar vakaları ile ilgili yaklaşık bir yıldır bilimsel çalışmalar yaptıklarını bütün vakaların tek tek incelendiğini belirterek, vakaların ancak doğru veriler ışığında iş birliği ile önlenebileceğine vurgu yaptı.

UZMANLARIN SÖYLEDİKLERİ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Çeber; “ Gaziantep genelinde gerçekleşen intihar vakalarıyla ilgili olarak yaklaşık bir yıldır bir takım bilimsel çalışmalar yapıyoruz. Bu konuda bilim ne diyor, bilim insanları ne diyor, bu konuyu çalışan uzmanlar ne diyor? Bütün intihar vakalarıyla ilgili ailelerin tamamı tek tek analiz edildi. Sorular soruldu, ziyaret edildi, anlaşıldı. Ancak onların izni olmadan malum bu bilgilerin paylaşılması söz konusu olamaz. Bütün bu vakaların bizde detayları mevcut. Bu bilgiler ışığında biz profesyonel bir şekilde çalışmalar yaparak ne yapmamız gerektiğini, ne tür tedbirler almamız gerektiğini detaylandırmak adına siz kıymetli basın mensuplarının da fikirlerini ve önerilerini almak istedik. Bu tür vakaları ancak el birliği ve iş birliği ile birlikte mücadele edersek önleyebiliriz. Bize doğruları yaptıracak olan doğru veriler doğru analizlerdir. Elimizdeki verilere göre bilimin ve uzmanların söyledikleri bizim için çok önemli” dedi.

Gaziantep Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Ömer Turan, İntihar ve Medya konulu bir sunum ile Medyanın İntihar girişimleri üzerindeki etkisini anlattı.

Gaziantep Valiliği tarafından düzenlenen “İntihar ve Medya” başlıklı sunum Uzman Psikolog Nurullah Kanlı tarafından yapıldı. Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğünde görevli Psikolog Nurullah Kanlı; intihar konusunun ciddi bir mesele olduğunu, çok kapsamlı ve katılımlı bir konu olduğunu belirterek medyanın bu anlamda önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

İNTİHAR ÖNLENEBİLİR Mİ?

Uzman Psikolog Nurullah Kanlı; “ intihar, temelde ikiye ayrılır. Bir tanesi tamamlanmış intihar diğeri ise intihar girişimi. İntihar eylemi kişinin kasti bir şekilde kendisine zarar verme eylemleri olarak tanımlanır ve bu önemli bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkar. Önlenebilir mi? Kesinlikle önlenebilir. Sayıyı azaltmak elimizde ve bu yüzden kapsamlı bir çalışma yapmaktayız. Şunu unutmamak lazım, intihar eden kişi sadece kendisi etkilenmez, yakın çevresinde bulunan 8 kişi intihar eyleminden doğrudan veya dolaylı olarak etkilenir. Bu etki kimi zaman bulaşıcı intihar adını verdiğimiz tekrarlayıcı intihar eylemine dönüşebilir. O yüzden bir intihar girişimi olduğunda sadece intihar eden kişi değil yakınlarının da bu eksende ele alınması gerekir. Bir intihar konusunda yapılan çalışmanın en temelinde farkındalık ve bilinçlendirme çalışması yatar. Bu çalışmalar kapsamında medya ve basına büyük rol düşmektedir. Bu yüzden medya ve basına önem veriyoruz.

40 SANİYEDE 1 KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR

Verilere bakacak olursan Dünya Sağlık Örgütü tarafından paylaşılan verilerde yılda yaklaşık 700 bin kişinin intihardan dolayı hayatını kaybettiği ifade ediliyor. Bu da yaklaşık 40 saniyede birinin hayatına son verdiği anlamına geliyor. Girişimler bunun 20 katı şeklinde yer bulurken bu da her 3 saniyede birinin intihar girişiminde bulunduğu anlamına geliyor. Tüm dünya genelinde intihar vakalarında bir artış var. Verilere baktığımızda 45 yıl içinde yüzde 60 oranında bir artış var. Yine nispeten Türkiye ve Gaziantep olarak dünya ile kıyasladığımızda olumlu durumdayız diyebiliriz. Sorunun kaynağı olarak kişiler neden intihar eder diye baktığımızda ise onlarca hatta yüzlerce neden sayabiliriz. Temel nedene baktığımızda en sık nedene baktığımızda hastalıkları görüyoruz. Bunlar kronik hastalıklar olabilir ruhsal bozukluklar olabilir akabinde aile geçimsizliği, geçim zorluğu, ticari başarısızlık, öğrenim başarısızlığı gibi çok fazla neden olabiliyor. İntihar çok yönlü bir konu o yüzdende vakalara ulaşmak vakalara temas etmek ve önlemek gerçekten de zor olabiliyor. Bu yüzden tüm kamu kurumlarına olduğu gibi siz değerli basın mensuplarına da çok iş düşüyor. Çünkü etki gücünüz çok yüksek, insanlara ulaşabiliyorsunuz haberlerinizle. Bu mesele sadece kamu kurumlarının meselesi değil tüm dünyada yaşayanların meselesi.

GAZİANTEP, TÜRKİYE ORTALAMASININ ALTINDA

Yaklaşık 35 kurumun katılımıyla bir intihar eylem planı hazırladık. Dünya genelinde kaba intihar hız oranı 9,1 civarında. Biz kaba intihar oranını nüfus nedeniyle yüz bine endeksleyerek yapıyoruz. Dünya genelinde bu rakam 9,1 gibi bir rakam iken Türkiye’de ise 4,21 oranında. Yine 2023 yılında nüfusumuza baktığımızda 2.164.134 kişinin yaşadığını görüyoruz ve oranların Türkiye ile paralel gittiğini görüyoruz. Türkiye’de intihar oranı arttığında Gaziantep’te de bir artış oluyor, azaldığında Gaziantep’te de azalıyor. Yıllar boyunu incelediğimizde Gaziantep’in Türkiye ortalamasını geçmediğini görüyoruz. Geçen yıl için intihar kaba hız oranımız 3,98. Geçen sene 86 olan intihar hızımız bu yılın ilk 9 ayında 73 olarak karşımıza çıkıyor. Bununla ilgili çalışmalara başladık. Sayın valimiz sadece intihar eden kişiler değil teşebbüste bulunan yaklaşık 700 kişinin de ziyaretlerini sağlayarak hem psikolojik hem de sosyolojik anlamda kamu kurumları olarak ne yapabileceğimiz şeklinde çalışmalarımızı yürüteceğiz. 2024 yılının ilk 9 aylık intihar girişimlerine baktığımızda geçen yılı halen yakalamadığımızı görüyoruz.

VAKA İNCELEME KOMİSYONU KURUYORUZ

Genel olarak baktığımızda intiharların yüzde 80’lik kısmının daha çok merkez bölgesinde yüzde 20’lik kısmın ise kırsal bölgede meydana geldiğini görüyoruz. İntihar eden 86 kişi sağlıklı verilerin toplanması açısından tek tek ziyaret ediliyor, tüm kurumlar tarafından gerekli incelemeler yapılıyor. 86 kişiden 11’inin tekrarlı bir intihar vakası olduğu görülüyor. Bu bizim için elzem bir veri. Eylem planımızda da bu tekrarlı intiharlar için özel bir çalışmamız var. Vaka inceleme komisyonu kuruyoruz. Bu komisyon kapsamında ziyaretlerimize başladık. Teşebbüsleri de bu yüzden incelemeyi kıymetli buluyoruz. Çünkü yüzde on beşlik bir kısmın geçen seneye baktığımızda tekrarlı intihar olduğunu görüyoruz. Bu yüzden on beşlik kısımlı tekrarlı intiharları bu yıl bile önlesek bizim için büyük bir başarıdır. Bu 86 vakanın 28 tanesine psikiyatrik tanı konduğunu ve tedavi aldığını, 8 kişinin bağımlılıkla mücadele ettiğini ve 7 tanesinin ise depremden doğrudan etkilendiğini görüyoruz. Bu veriler bize yol haritasında dikkat edeceğimiz haritayı gösteriyor.

Medya bu anlamda çok kıymetli bir iş yapıyor. Medya, halkın bilinçlendirilmesi konusunda önemli işler yapıyor. Sizden beklentilerimiz öncelikle intihar konusunda iş birliği içerisinde olmak. Hem kamunun çalışmaları hem de halkın iyi anlamda bilinçlendirilmesi, haber örnekleri ile intihar konusunda vatandaşın kendisini koruması anlamında destek mekanizması olarak hizmet görebileceğinize inanıyoruz.”

Gaziantep Haberler Gaziantep Sağlık Son Dakika News
Gaziantep Haberler
Son Dakika, Gaziantep haberleri, Gaziantep ile ilgili son haberler, Gaziantep gündem haberleri, Gaziantep son gelişmeler bu sitede…

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Özkıyım Psikolojisi ve Medyanın etkisi: İntihar Önlenebilir mi? 
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!