SANKO Holding’den, Karkamış Antik Kenti’ne Koruyucu Çatı
ARKAMIŞ ANTİK KENTİ’NE ARKEOLOJİ ALANINDA DÜNYANIN EN ÖZGÜN KORUYUCU ÇATI ESERİNİ KURDU
Karkamış Antik Kenti’nin 2015 yılından beri kazı sponsorluğunu üstlenen SANKO Holding tarafından Karkamış Arkeoparkı Aşağı Saray Alanına yaptırılan, arkeoloji alanında dünyanın en özgün koruyucu çatısı tamamlanarak ziyarete açıldı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Karkamış Kazısı Türk-İtalyan Ortak Ekibi iş birliği ve SANKO Holding sponsorluğunda yapılan Karkamış Arkeoparkı Aşağı Saray Alanı koruyucu çatısı tamamlandı. Arkeoloji alanında dünyanın sayılı büyüklükteki ve en özgün koruyucu çatısı olma özelliği taşıyan eserin açılışı Karkamış Antik Kent’te gerçekleşti.
Gaziantep Valisi Kemal Çeber, programda yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti’nin dört bir yanının birbirinden güzel olduğunu belirterek, “Tarihi, kültürel, turistik her türlü zenginliğimiz var. Gaziantep bölgesi üzerinde binlerce yıldır insan yaşamının hiç kesilmediği toprakların üzerindeyiz. Burayı hem koruyacağız hem de insanlığın hizmetine sunacağız” dedi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise birlikten kuvvet doğan bir Gaziantep modeli olduğuna dikkat çekerek, “Karkamış bizim dünümüz. Gılgamış destanının yazıldığı yer. Her medeniyet Fırat elinde tutmuş. Karkamış stratejidir. Kültürün başkenti olma noktasındayız. Karkamış’ın önünde muhteşem bir gelecek var. Emek veren herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan ise Antik Kent’in Karkamışlılara emanet olduğunu belirterek, “Karkamış’ı bir cazibe merkezi haline getirmek onlar için büyük bir kazanım. Devamında olacak olan kazılar belki uzun yıllar devam edecek” şeklinde konuştu.
Hem Gaziantep’in hem de Karkamış’ın turistik cazibesini artırmasının önemine vurgu yapan Erdoğan, “Bu tür yerlerin açığa çıkarılması, gençlerimizin de ilgisini çekmesi açısından da önemli. Bütün emeği geçenlere çok teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
AK Parti Grup Başkanvekili ve Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül, Gaziantep Milletvekili ve TBMM Meclis İdare Amiri Sermet Atay, Gaziantep Milletvekili Mesut Bozatlı, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar ve Karkamış Belediye Başkanı Mustafa Güzel de konuşmalarında projeye katkı sunanlara teşekkür ettiler.
KÜLTÜREL MİRASIMIZA SAHİP ÇIKMAYI ÖNEMSİYORUZ
SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu ise konuşmasında, Karkamış kazılarına verdikleri desteğin kültürel mirası koruma ve gelecek kuşaklara doğru bir şekilde aktarma amacı taşıdığını belirterek, “SANKO Holding olarak kültürel zenginliklerimizi ortaya çıkaracak projeleri desteklemeyi önemsiyoruz” dedi.
Önceki yıllarda Zeugma Antik Kenti’nde gerçekleştirilen acil kurtarma kazısına da sponsor olduklarını anımsatan Konukoğlu, “Zeugma Antik Kenti kazılarından elde ettiğimiz olumlu sonuçlar bizi memnun etti. 2015’ten beri Karkamış’ta kazı, koruma ve araştırma çalışmalarını desteklemekten de onur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.
“Saygın kurumlar ve kendini işine adamış araştırmacılarla olan ortaklığımız sayesinde, arkeolojik bilgi alanında kayda değer keşiflere ve ilerlemelere tanık oluyoruz” diyen Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yürütülen kazılarla bölgeye, uluslararası kabul görmeye başlayan, yeni bir önemli potansiyel daha kazandırılmıştır. Karkamış Arkeoparkı, Gaziantep bölgesi için çok yüksek bir değer taşımaktadır.
Bundan sonraki dönemde Karkamış’ın daha fazla kişi tarafından duyulacağına ve dünyanın birçok yerinden misafirlerini ağırlayacağına yürekten inanıyorum. Güzel bir geleceğe ulaşmanın yolu, memleketimizin ortak geçmişine sahip çıkmaktan geçiyor. “
Arkeo parkın korunmasının önemine vurgu yapan Konukoğlu, mimari kalıntılar ve yapıların, yenilikçi çatı örtüsü projesinin, SANKO Holding şirketi Poligon İnşaat tarafından tamamlandığını söyledi.
Konukoğlu, “Prof. Dr. Nicolò Marchetti Başkanlığında, Prof. Dr. Hasan Peker Koordinatör Başkanlığında yürütülen çalışmalar hepimizi oldukça heyecanlandırıyor. Üstün çaba ve emekleri için kendilerini ve ekiplerini tebrik ediyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığı’mız, Gaziantep Valiliği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi ve Bolonya Üniversitesi ile bu özel çalışmada iş birliği içinde olmaktan mutluluk duyuyoruz. Açılışımız hayırlı uğurlu olmasını diliyor, şehrimiz ve ülkemiz için büyük önem taşıyan bu anlamlı çalışmaya emek verip katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
SANKO ÖRNEK TEŞKİL EDİYOR
Bologna Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Karkamış Höyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Nicolo Marchetti de konuşmasında, Karkamış Arkeopark’ın Gaziantep için büyük önem taşıdığını belirterek, projeyle ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Bu dünya mirası için turistler gelecek. Bu Karkamış ve Gaziantep’in hazinesi. Koruma amacıyla projeyi hayata geçirdik. Bu çatı ayaksız olması bakımından önemli. En önemli keşiflerimizin kümelendiği Aşağı Şehir Saray Alanını örtmek, genişliği ve belirlediğimiz sınırlama nedeniyle, yani bölgedeki önemli stratigrafi nedeniyle araziye hiçbir temelin gömülememesi nedeniyle bir mühendislik zorluğunu temsil ediyordu. Mimar Ceren Uğurluer ile birlikte, ilk olarak 1990’larda Getty Conservation Institute tarafından tasarlanan bir konsept (“hexashelter”) geliştirdik; bu konsepti genişlettik ve ekstra ağır beton tabanlar, çelik özel bağlantılar, güneşe karşı özel bir ultra dirençli kaplama membranı gibi sofistike teknolojilerle donattık.
Çatı genişletilebilir özellikli ve hava sirkülasyonuna izin veriyor. Yeni tasarım konseptleri getiriyor. Fırat vadisi ve demiryolu köprüsü manzarasını değiştirmedik. Çatı aynı zamanda kalıntıların sürükleyici bir şekilde ziyaret edilmesine ve gelecekte turistlerin yakın mesafeden görebileceği açık bir laboratuvar olacak mikro kazılara olanak sağlayacak. SANKO’nun bu projeyi gerçekleştirmeyi kabul etmesi, bu şirketin ve liderliğinin Gaziantep’e yatırım yapma konusunda ne kadar da kararlı olduğunu gösteriyor. SANKO, Gaziantep’teki mirası koruma ve kültür turizmini geliştirme konusunda gerçekten çok istekli, bu iş dünyasında oldukça sıra dışı ve sivil toplum için çok önemli. SANKO’nun açıklık ve katılımcılık konusunda yüksek bir örnek teşkil ettiğini düşünüyoruz.”
Program, protokol tarafından kurdele kesimi ve Prof. Nicolo Marchetti’nin anlatımıyla kazı alanının gezilmesiyle sona erdi.
ARKEOLOJİ DÜNYASININ EN ÖZGÜN KORUYUCU ÇATI ESERLERİ ARASINDA
Aşağı Şehir Saray Alanı’nda geniş mühendislik çözümleri içeren çatı sistemi, stratigrafiye zarar vermeden inşa edildi. Yaklaşık 2 bin metrekare alanı kapsayan çelik çatının yapımı, eserlerin korunması amacıyla dışarıda tamamlandı ve çatı, parçalar halinde antik kente getirilerek monte edildi. Kazık çakılmadan yapılan çatının, arkeoloji alanında dünyada sayılı büyüklükteki özgün koruyucu çalışmalardan biri olduğu ifade ediliyor. Bu çatı, ziyaretçilere kalıntıları daha yakından görebilecekleri bir deneyim sunmayı amaçlıyor. Projenin çatı tasarımı, diğer arkeolojik alanlarda da uygulanabilir bir model sunuyor. Antik alandaki koruyucu çatının tasarımı koruma ve zarif mimariyi bir araya getiren bir yaklaşım sergiliyor.
SANKO, İNSANLIĞIN ORTAK KÜLTÜREL DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKIYOR
SANKO Holding, 120 yıllık köklü geçmişinden aldığı ilhamla insana, topluma ve ekonomiye değer yaratmaya odaklanıyor. “Geçmişine sahip çıkmayanın geleceği olmaz” anlayışıyla geçmişle gelecek arasında köprü kuran SANKO Holding, insanlığın ortak kültürel değerlerine sahip çıkıyor. Büyük çaplı ve Türkiye için önemli ilkleri yansıtan kültürel miras projelerine destek veriyor.
Yakın geçmişte Zeugma Antik Kenti’ndeki eşsiz mozaiklerin su altında kalmaması için başlatılan kurtarma kazılarına sponsor olarak, eşsiz mozaiklerin kurtarılması çalışmalarına katkı sağladı.
2015 yılından bu yana, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın himayelerinde, Gaziantep Valiliği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi ve Bolonya Üniversitesi iş birliğinde; bir arkeolojik hazine olan Karkamış Antik Kenti’nde, Türk-İtalyan Komitesi tarafından gerçekleştirilen arkeolojik kazı çalışmalarına; SANKO Holding, koruma ve restorasyon çerçevesinde destek veriyor. Bolonya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nicolo Marchetti Başkanlığında, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hasan Peker Koordinatör Başkanlığında, devam eden kazılarda çok sayıda bulguya ulaşılan Karkamış Antik Kenti ile Gaziantep’in turizm değerlerine yeni bir halka daha eklendi.
Antik kent alanı içinde yer alan arkeoparkın yıllar boyu donanımını sağlayan SANKO Holding, antik yapıların koruma süreçlerine entegre edilen teknolojileri kullanıyor. Peyzajı değiştiren müdahaleler yapmak yerine arkeolojik ve çevresel mirasın orijinal haliyle muhafaza edilmesi anlayışına bağlı kalan SANKO Holding, restorasyon çalışmalarında düşük profilli, az görünür, yerin ruhuna saygılı çözümler sağlıyor. Bu kapsamda araziye hiçbir temelin gömülememesi nedeniyle en önemli keşiflerin kümelendiği Aşağı Şehir Saray Alanını örtmek noktasındaki mühendislik zorluğu özel bir projeyle giderildi. Mevcut tarihi eserlerin yerleri ve dokusuna dokunulmadan, hassas bir çalışmayla antik kentin koruma altına alındığı özel çatı örtüsü, SANKO Holding şirketlerinden Poligon İnşaat tarafından tamamlandı.
KATILIMCILAR
Karkamış Antik Kenti’nde gerçekleştirilen törene, Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Karataş, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, Gaziantep İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Halil Şen, Gaziantep İl Emniyet Müdürü Celal Özcan, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Nizip Belediye Başkanı Ali Doğan, İslahiye Belediye Başkanı Kemal Vural, Gaziantep OSB Başkanı Cengiz Şimşek, Karkamış Höyük Koordinatör Kazı Başkanı Prof. Dr. Hasan Peker, SANKO Holding Mali Koordinatörü Tekin Alpay, SANKO Üniversitesi Genel Sekreteri Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, Poligon İnşaat Genel Müdürü Ahmet Sayın, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.