1. Haberler
  2. Sabit Manşet
  3.  “ŞAP HASTALIĞI SÜREKLİ TİP DEĞİŞTİRİYOR”

 “ŞAP HASTALIĞI SÜREKLİ TİP DEĞİŞTİRİYOR”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gaziantep Veteriner Hekimleri Odası Şap Hastalığı salgını nedeniyle ülkemiz hayvancılığı zor durumda, ‘’ Şap Hastalığını tam bitirdik derken, hastalık yeni bir suşla karşımıza çıktı’’ bu virüs sürekli tip değiştiriyor açıklamasını yaptı.

Açıklamada; hastalığın insan sağlığı açısından risk oluşturmadığı, bu nedenle, et ve pastörize edilmiş (72 derecede 20 saniye) sütün tüketiminde herhangi bir sakınca bulunmadığının söylenmesi, Vatandaşın kafasındaki tüketilebilir mi sorusunun cevabı olmuş oldu.

Gaziantep Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ayhan DEVAMLI, Hayvancılıkla uğraşan bir çok vatandaşın telaşlanmasına neden olan ve dönem dönem yaygınlaşan Şap Hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu; Gaziantep’te yayılan bir hastalığın olmadığını ancak hayvan üreticilerinin Şap Hastalığına karşı hayvanlarını aşılarını yaptırmaları ve tedbir almaları gerektiğini belirtti.

İlk olarak 27 Eylülde Van’da görülen ve daha önce rastlanmayan hastalığın komşu ülkelerden, Suriye sınırından kaçak giren hayvanlarla ülkeye girdiği ve hızla yayıldığı tahmin ediliyor. 27 Eylül’den bugüne kadar (hastalığın tespit edildiği) mihrak sayısı 217’ye ulaştı. Bu mihrak sayısının 117’si söndürüldü, 100 mihrak şu anda aktif durumda.

“Şap salgını nedeniyle, hayvancılığımız risk altında, yetiştiricimiz de darboğazdadır. Hastalık çok önemli verim kayıplarına neden olurken, genç ve ithal hayvanlarda ölümlere neden olmaktadır. Hastalık çok hızlı yayılma özelliğine sahiptir. Verim kayıpları da dikkate alındığında, ülkemizdeki en önemli salgın hastalıkların başında gelmektedir. Şap, bir kaç senede bir, değişik virüs tipleri ile ülkemizde bu tür salgınlara neden olmaktadır.

Hastalık nedeniyle, ağız ve ayaklarda oluşan (aft) yaralar, yem yemeyi engellediği için hayvanlarda yüzde 50’ye varan verim kayıpları oluşmakta, genç hayvanlarda da virüs doğrudan kalbi etkileyerek ölümlere neden olmaktadır.

Bununla birlikte, hastalık insan sağlığı açısından risk oluşturmamaktadır. Bu nedenle, et ve sütün tüketilmesinde de herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

Verim kayıpları ve hayvan ölümleri nedeniyle yaşanan önemli miktardaki ekonomik kayıplar ve hastalık nedeniyle, tüm tarımsal ürünlerin ihracatına getirilen yasaklar, yaşanan ekonomik kayıpları önemli boyutlara ulaştırmaktadır.

Gaziantep’te durumlar nasıl?

GTHB İl Müdürlüğü riskli bölgelerdeki hayvanlar için geniş çaplı sağlık önlemleri aldı. Serbest klinisyenler ve kamuda çalışan Veteriner Hekim meslektaşlarımız Hastalığın bulaşma riskinden dolayı riskli ilan edilen bölgelerde karantina, pazarın kapatılması, aşılama, dezenfeksiyon gibi önlemler aldırdılar, başlayan Şap Hastalığı görülen tiplerin dışında olan ( A Serotipinin alt suşu olan Nepal-84) bir suş olup Şap Enstitüsü müdürlüğümüzde bu suşa yönelik aşı üretimine yeni başlamış ve illere yaklaşık 1 aydır aşı göndermeye başlamıştır. Serbest Veteriner Hekimlerimizde şu anda bulunmayan bu aşımızı sadece kamuda çalışan meslektaşlarımız uygulamaktadır. Şu ana kadar hastalık çıkan bölgelerde hastalık söndürülmüş olup, yakın bölgelere bulaşmaması için gerekli önlemler alınmış ve bilgilendirmeler yapılmıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
 “ŞAP HASTALIĞI SÜREKLİ TİP DEĞİŞTİRİYOR”
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!