Seçmen kütüğüne kayıt için son tarih 10 Eylül 2015 Perşembe saat 17.00
1 Kasım 2015 Pazar günü yapılacak 26. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde oy kullanabilmek için vatandaşlarımızın seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadıklarını kontrol etmeleri ve kayıtlı değillerse 10 Eylül 2015 Perşembe günü Türkiye saati ile saat 17.00′ a kadar kayıt olmak veya bilgilerini güncellemek için yurt içinde nüfus müdürlüklerine, yurt dışında temsilciliklere müracaat etmeleri gerekmektedir. Yurt içinde yaşayan seçmenler askı süresi içinde başvurularını, herhangi bir yer nüfus müdürlüğüne de yapabileceklerdir.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, vatandaşların askıya çıkarılan yurtiçi ve yurtdışı seçmen listelerine yazılmak veya bilgilerinde düzeltme yapmak için 10 Eylül’e kadar başvuruda bulunabileceklerini bildirdi.
Güven, yaptığı yazılı açıklamada, 1 Kasım 2015 Pazar günü yapılacak 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde, seçmenlerin kütüğe kayıt olmaları için son tarihin 31 Ağustos 2015 olduğu yönünde açıklamalar yapıldığını, vatandaşların yanlış bilgilendirildiğini belirtti.
Yurtiçi seçmen listelerinin muhtarlıklarda 2 Eylül 2015 Çarşamba günü saat 08.00’de askıya çıkarılacağını, 10 Eylül 2015 Perşembe günü saat 17.00’de askıdan indirileceğini hatırlatan Güven, vatandaşların, YSK’nın internet sayfasından seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadıklarını sorgulayabileceğini kaydetti.
“Vatandaşlarımızın askıya çıkarılan yurtiçi seçmen listelerine yazılmak veya bilgilerinde düzeltme yapmak için 10 Eylül 2015 tarihine kadar; ikamet adreslerinin bağlı olduğu nüfus müdürlüğüne elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, noterden tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden birisi ile bizzat başvurup adres beyan formu doldurmaları ve nüfus müdürlüğünce tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim etmeleri gerekmektedir. Seçmenler askı süresi içinde başvurularını, yukarıda sayılan belgelerle birlikte herhangi bir yer nüfus müdürlüğüne de yapabileceklerdir.”
Güven ayrıca, Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 50. maddesinin üçüncü fıkrası gereği özel vekâletname ile başvuranların sadece vekâlet veren adına adres beyanında bulunabileceklerini belirtti.
YSK Başkanı Güven, öğrenim gördükleri yerde oylarını kullanmak isteyen seçmen niteliğine sahip öğrencilerin okudukları yerde oy verebilmeleri için, okuldan veya kaldıkları yurt müdürlüğünden alacakları belgelerle yurdun bağlı bulunduğu ilgili nüfus müdürlüklerine bizzat başvurmaları, tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim etmeleri gerektiğini de anlattı.