Sokak Hayvanları Gaziantep’te mutlu!
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, sokaklardan toplanan hayvanlar için Burç Tabiat Parkı’nda 100 dönümlük doğal yaşam alanı oluşturuldu.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin sokak hayvanları yaşasın, mutlu olsun, şehirde çocuklar rahat oynasın ailelerin içi rahat etsin diye sokak hayvanları için göreve geldiği günden bu yana projeler üretmeye devam ediyor.
Son olarak hizmete giren Sokak Hayvanları Doğal Yaşam Merkezi’nde bakımları yapılan köpekler, sahiplendirilmek üzere sosyal medya hesapları üzerinden paylaşılıyor. Lokantalardan artan yemekler, uzmanların elinde mamaya dönüştürülüyor ve bu mamalarla binlerce sokak hayvanı besleniyor. Böylece geri dönüşüm yapılarak gıdalar çöpe gitmiyor.
Türkiye’de ilk olma özelliğindeki alana getirilen sokak köpekleri, tedavi ve bakımları yapılıyor. Şuanda 250’den fazla köpeğin bulunduğu merkezde Sokak Hayvanları mutlu mesut yaşıyor, kimseye saldırmıyor.
Ayrıca Gaziantep’te 44 noktada güneş panelli “suluk”lar bulunuyor. Böylece sokak hayvanları susuz kalmıyor. Başkan Şahin bu panellerin sayılarını çoğaltacaklarını belirterek, “Sokak hayvanlarımız dağda, tepede, ovada susuz kalmıyor. Güneş Panellerini çoğaltarak bu sorunu da kökten çözeceğiz” dedi.
Tüm Türkiye’de Başıboş sokak köpeklerine dair tartışmalar devam ederken, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin sokak hayvanlarına dair sürdürdüğü çalışmalar adeta tüm Türkiye’ye örnek oluyor.
Fatma Şahin, “Gaziantep’te köpekler 2-3 yıl yaşam ömürleri olan sokaklarda değil, geniş bir ormanlık alanda, özgürce yaşıyor. Gaziantep’te lokantalardan artan gıda çöp olmuyor, mama fabrikamızda köpek maması oluyor. Gaziantep’te insanlar da köpekler de güvende. Meclise gelen yasa belediyelere, yani bize anahtar bir rol, görev yüklüyor. Biz bu görevi aynen ve tarif edildiği gibi 5 yıldır zaten uyguluyoruz. 1 köpeğin tüyüne zarar gelmedi, sokaklarımız güvenli! Gerekli bilimsel, fiziksel yatırımları yapıp görevini yerine getirmek yerine, kamuoyunu manüple edenler olduğunu görüyorum. Sokak hayvanı sorununu ideolojik bir zemine çekmek, siyasi çatışmaya çevirmek hayvanlara yapılacak en büyük kötülüktür.
SOKAKTA YAŞAYAN KÖPEKLERİN ORTALAMA ÖMRÜ 2-3 YIL
3 aşamalı sistemde yüzbinlerce köpek sokağa tekrar bırakılıyor. Çünkü % 100 sahiplendirme pratikte asla mümkün değil! Kısırlaştırdığımız ama sahiplenilmeyen hayvanlar için, sağlıklı biçimde yaşayacakları doğal bir yaşam alanı, tabiat parkı kurmak gerekiyor. Gaziantep’te 100 dönüm orman alanını sadece bu işleve ayırdık ve alana uzmanların uygun gördüğü biçimde fiziksel yatırım yaptık. Sorunu çok büyük oranda çözdük. Bu konuda şöyle de bir istatistiki veri var ki; sokakta yaşayan hayvanların ortalama yaşam ömrü 2-3 yıl :( Yani hayvanları sokağa bırakarak aslında onlara iyilik yapmış olmuyoruz. Bilakis sokağa geri dönen her hayvan, erken ölümü için gün saymaya da başlıyor. (Kaza, hastalık vs) Uygun doğal bir alan içinde, veterinerler gözetiminde özgür yaşam alanları kurmak sadece sokakları güvenli yapmıyor, sokak hayvanlarına da sağlıklı ve çok daha uzun bir ömür sağlıyor” ifadeleriyle çalışmaları özetledi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi sokak hayvanlarına sahip çıkarak onların tedavilerini üstleniyor, sağlıklı bir yaşam sürmelerine imkan sağlıyor.
Doğada yaşayan bütün canlıların yaşam hakkına saygılı bir çalışma yürüten Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma Daire Başkanlığı, başta sokak hayvanları olmak üzere bütün canlıların yaşamına dokunan faaliyetleri sürdürüyor.
MODERN AMELİYATLAR YAPILAN MERKEZ
Büyükşehir Belediyesi olarak mevcut barınağın çalışmasını sürdürerek Burç Yazıbağ’da 15 bin metrekare alan üzerine, içerisinde modern ameliyathaneler, mama üretim merkezi, alttan ısıtmalı barınakların bulunduğu yeni barınakta kurdu. Bu Tabiat Parkı’nda sokak hayvanları için rehabilitasyon alanı olarak 60 bin metrekareye kurulan doğal yaşam alanının sürekli çalışıyor. Burada kent yaşamına ayak uyduramayan ve diğer hayvanlar tarafından zarar görme ihtimali yüksek köpekler bulunuyor.
250 BESLEME NOKTASINA KONULAN MAMALARI GAİZANTEP BÜYÜKŞEHİR ÜRETİYOR
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi şehir merkezinde farklı 250 noktada atık borulardan kurduğu besleme noktalarına konulan mamaları da kendisi üretiyor. Sıfır Atık çalışması kapsamında başlatılan projede şehir hastanesi, üniversiteler, fabrikalar ve lokantalardan gelen yemek artıklarını ayrıştırarak komposto makinalarında yüksek protein değerine sahip mamaya dönüştüren ekipler, kurutarak besleme noktalarına ve hayvan severlere dağıtıyor. Bu çalışmayla da gastronomi şehrinin atıkları değerlendiriliyor.
BİNLERCE SOKAK HAYVANI TEDAVİ GÖRÜYOR
Sokak hayvanının tedavisini üstlenen Büyükşehir Belediyesi, tedavi sürecinin ardından sokak hayvanlarını aldığı yere bırakıyor. 7/24 çalışan ekipler, Gazi şehrin 9 ilçesi 780 mahallesinde hizmet vermeyi sürdürüyor.