Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23. Dünya Enerji Kongresi için İstanbul’da bulunan Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Mabeyn Köşkünde bir araya geldi.
Görüşme sonrası Rusya doğal gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak olan ‘Türk Akımı Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’ için hükümetler arası anlaşma imzalandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Federasyonu Başkanı Putin, gerçekleştirdikleri heyetler arası ve baş başa görüşmelerin ardından ortak bir basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu.
TÜRK AKIMI ANLAŞMASI
Açıklama öncesinde Rusya doğal gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak olan ‘Türk Akımı Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’ için hükûmetler arası anlaşma imzalandı. Anlaşmanın imzaları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Federasyonu Başkanı Putin’in huzurunda atıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantıda yaptığı açıklamada, bugün açılış oturumu gerçekleştirilen 23. Dünya Enerji Kongresinin 2 gün daha süreceğini, bakanlar ve uzmanlar arasında yapılacak olan görüşmelerle kongrenin çok daha farklı bir zenginliğe kavuşacağını belirtti.
Kongrenin açılış oturumunda Rusya Federasyonu Başkanı Putin ile birlikte olduklarını, sonrasında ikili görüşmelerini gerçekleştirdiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilgili bakanların ve uzmanların görüşmeleri devam ettireceklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde iki ülke arasında enerji ile ilgili münasebetleri ilgilendiren konuların, ekonomik ve ticari ilişkilerin, savunma, turizm ve kültürel alana ilişkin konuların yer aldığını açıkladı.
“TÜRKİYE-RUSYA ARASINDAKİ NORMALLEŞME SÜRECİ HIZLA DEVAM EDİYOR”
“Türkiye-Rusya arasındaki ilişkiler noktasında bugün gerçekten Sayın Başkanla dolu dolu bir gün geçirdiklerini” ve görüşmelerde imzalanan Türk Akımı projesinin imzaya hazır hâle getirildiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Türkiye-Rusya arasındaki normalleşme sürecinin hızla devam edeceğine olan inancım tamdır. Tabii birçok alanda, savunma sanayiyle ilgili olsun, siyasi alanda olsun, ekonomik, ticari, turizm, kültür, bütün bu alanları kapsayan bu ilişkilerimizi bundan sonraki süreçte çok daha farklı bir şekilde geliştireceğiz. Üst Düzey İstişari Konsey Toplantımızla ilgili olarak dışişleri bakanlarımıza talimatlarımızı verdik, yılsonu veya önümüzdeki yılbaşı itibarıyla bu toplantımızı da gerçekleştireceğiz. Bu arada Karma Ekonomik Komisyon Toplantısının da aciliyet kesp ettiğini ifadeyle burada da ilgili bakanlarımız bu çalışmayı gerçekleştirecekler. Ülkemizde yapılacak olan bu toplantı da önem arz ediyor.”
SURİYE’DEKİ GELİŞMELER VE FIRAT KALKANI OPERASYONU
Görüşmelerinde yer alan hassas bir konunun da bölgedeki mevcut gelişmeler olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye konusunu etraflıca ele almak imkânımız oldu. Fırat Kalkanı Operasyonunu kendileriyle görüştük ve bu konuda ne gibi iş birliği yapabiliriz, bunların değerlendirmesini yaptık. Özellikle Halep’teki gelişmelerde insani yardım konusunda ne gibi bir strateji uygulayalım ki oradaki insanlar bir an önce barışa, huzura kavuşsunlar? Bu konuda karşılıklı olarak görevlendirmelerimizi yaptık. Dışişleri bakanlarımız, genelkurmay başkanlarımız ve millî istihbarat teşkilatı müsteşarlarımızın da katılacakları toplantılarla bir araya gelip bu konudaki çalışmayla bir noktaya varılacaktır” açıklamalarında bulundu.
Türk Akımı konusunu da aralarında değerlendirdiklerini dile getiren ve proje ile ilgili olarak sürecin hızlandırılması konusunda atılan imzalara işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tabi bir diğer yine çok önemli husus, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali. Akkuyu Nükleer Enerji Santraliyle ilgili olarak da yine burada bundan sonraki sürecin hızla devamında mutabakatımız net. Zaman kaybının önümüzdeki süreçte telafi edileceği inancındayım” diye konuştu.
RUSYA LİDERİ PUTİN: “TÜRKİYE’DEN İHRAÇ EDİLEN VE KISITLAMA OLAN BAZI KALEMLERİN TEKRAR RUSYA’YA İTHALATI AÇILDI”
Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin de yaptıkları görüşmeler kapsamında iki ülke için son derece güncel olan çok sayıda konu üzerinde görüş alışverişinde bulunduklarını aktardı.
İkili ilişkilerin tam olarak normalleşme sürecini tamamlaması için ilave çaba gösterecekleri konusunda daha önce mutabık kaldıklarını hatırlatan Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin, Rusya hükûmetinin bir karar alarak, Türkiye’den ihraç edilen ve kısıtlama olan bazı kalemleri tekrar Rusya’ya ithalatını açtıklarını açıkladı. Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin, “Bu karşılıklı yarara dayalı bir karar sonuçta. Çünkü Rusya’daki tarım sektörü bu tür tarım ürünleri üretmiyor. Türkiye’den bu kalemleri Rusya’ya ithal edildikten sonra bizdeki fiyatlar düşecektir. Türk ortaklar için de yine Rusya piyasasının açılışı anlamına gelmektedir. Özellikle şuna dikkatinizi çekmek isterim ki; bahsettiğim kalemlerin 2015 yılındaki Türkiye’den ihracatın hacmi 500 milyon dolar civarındaydı. Dolayısıyla önemli karar alındı” diye ekledi.
İki ülke arasındaki ilişkilerin tam olarak normalleşmesi sürecini, önümüzdeki günlerde Karma Ekonomik Komisyonunun takip edeceğini ve Rusya’nın bu konuya ilgi duyduğunu kaydeden Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Özellikle enerji alanındaki iş birliğimizi ele aldık. Bu noktada Akkuyu Nükleer Güç Santrali olan büyük projedeki çalışmalara devam edilmesinden bahsediyoruz. Şuna dikkatinizi çekmek isterim: Bu Türkiye açısından sadece yeni nükleer güç santrali ya da ilk nükleer güç santrali anlamına gelmiyor, aynı zamanda Türkiye’de yeni sanayi branşı da ortaya çıkmaktadır. Bu çalışma, bu proje personel yetiştirme ve teknoloji devrini de kapsıyor. Rusya’da hâlihazırda 200’ü aşkın genç Türk öğrenci ve önümüzdeki günlerde, dönemlerde nükleer güç uzmanı olacak gençler ilgili kurumlarda eğitim görmektedir.”
“Türkiye Cumhurbaşkanının Türkiye’nin bir enerji habı haline getirilmesi planlarını yerine getirmek üzere bu adımlarla ilerliyoruz” diyen Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin, görüşmede uzay çalışmaları alanında iş birliğinin geliştirilmesi konularının da ele alındığını bildirdi.
RUSYA LİDERİ PUTİN: “RUSYA VE TÜRKİYE OLARAK, SURİYE’DE AKAN KANIN DURDURULMASINDAN YANAYIZ”
Türkiye’nin her iki ülkede karşılıklı olarak kültür ve turizm yıllarının yapılması yönündeki teklifi desteklediklerini ve ilgili bakanlıklar nezdinde gerekli çalışmaları yapacaklarını söyleyen Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin, görüşmede ele aldıkları Suriye konusu ile ilgili olarak şunları aktardı: “Biz hem Rusya, hem Türkiye olarak Suriye’de akan kanın durdurulması en hızlı bir şekilde bunun gerçekleşmesinden yanayız. Biz de Rusya olarak Suriye’deki siyasi çözümün en hızlı bir şekilde hayata geçmesini istiyoruz. Düşünüyoruz ki Suriye’deki barışı isteyen herkes bunu desteklemeli. Halep’e insani yardımların götürülmesi için her türlü çaba göstereceğimiz noktasında görüşümüz aynıdır. Sadece tek konu var, bu insani yardımın ulaştırılmasının güvenliğinin sağlanmasıdır.”
Halep’e insani yardımın ulaştırılması için ana güzergâh olan Kastillo Yolundan Suriye ordularının ve muhalif gruplarının uzaklaştırılması konusunda ABD’ye önerilerinin olduğunu ve bu öneri ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bilgi verdiğini aktaran Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin, “İnsani konvoylara ateş açılmasın diye ve bir tür provokasyon ortaya çıkmasın diye böyle bir önerimiz oldu Amerikan tarafına. Ama Amerikan tarafı fiilen bunu yapmak istemiyor ya da yapamıyor ya da yapmak istemiyor. Ve ümit ediyorum ki Cumartesi günü İsviçre’de yapılan görüşmelerin en önemli konularından biri bahsettiğim konu olacaktır. Halep’te akan kanın durdurulması için Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Sayın Mistura’nın önerdiği bu bölgeden silahı bırakmak istemeyen grupları oradan uzaklaştırılması teklifini Sayın Erdoğan’la birlikte buna çaba göstereceğiz ve bunda mutabık kalmıştık” şeklinde konuştu.
Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin, savunma sanayi alanındaki iş birliğinin sürdürülmesine hazır olduklarını ve bu alandaki iş birliğinin somut ve önemli projelerle dolu olmasını ümit ettiklerini kaydetti.
www.tccb.gov.tr