1. Haberler
  2. Editörün Seçtikleri
  3. “Türk Dünyası Müziklerinin Arşivlenmesi”

“Türk Dünyası Müziklerinin Arşivlenmesi”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

"Türk Dünyası Müziklerinin Arşivlenmesi"Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğu tarafından akademik, idari personel ve öğrencilere yönelik “Türk Dünyası Müziklerinin Arşivlenmesi” konulu konferans düzenlendi.

Mühendislik Fakültesi Dekanlığı Konferans Salonunda düzenlenen konferansa, Macar Türkolog Janoss Sipos ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitü Müdürü Prof. Dr. Kemal Üçüncü konuşmacı olarak katıldı.

“Türk Dünyası Müziklerinin Arşivlenmesi” konulu konferansın açılışında konuşan Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğu Akademik Danışmanı Doç. Dr. Hilmi Bayraktar, Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğu olarak temel amaçlarının Türk dünyasını bir araya getirecek siyasal, kültürel ve kültürel zemini oluşturmak ve Türk kitlelerini birbirlerine yaklaştırmak olduğunu ifade etti.

Türk milliyetçiliği ile ilgili ilk çalışmaların Macaristan’dan kaynaklandığını açıklayan Doç. Dr. Bayraktar, Türkoloji Enstitüsünün de ilk defa Macaristan’da kurulduğunu belirtti. Bayraktar, “19. Yüzyıl Macar ilişkilerine baktığımızda 2. Abdülhamit’in yazışma literatüründe tek bir defa hemcinsim ibaresini kullandığı tek topluluk da Macarlardır. Macarlar din olarak farklı dinden olmasına rağmen 2. Abdülhamit tarafından son derece saygılı ve hürmetkar bir şekilde karşılanmıştır” dedi.

Dünyada 1 milyondan az kitabı olan kütüphanelere küçük kütüphane dendiğini ifade eden Karadeniz Teknik Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitü Müdürü Prof. Dr. Kemal Üçüncü, Türkiye’de bütün üniversiteler dikkate alındığında toplam kitap sayısının 12 milyon olduğunu söyledi.

"Türk Dünyası Müziklerinin Arşivlenmesi"Prof. Dr. Üçüncü, “UNESCO’nun verilerine göre Türkçeyi lehçeleri ile beraber dünya dilleri içerisinde sınıflandırıldığında yaklaşık olarak altıncı sırada dünyanın en çok konuşanı olan bir dil ve kültür ile karşı karşıyayız. Türkler tarihte medeniyet kurmuş bir millettir. Çin, Hint, Mezopotamya, Kafkasya, Anadolu gibi bütün bu coğrafyadaki müzikler, kültürler ile karışmışız. Sentezledik ve yeni bir medeniyet oluşturduk” şeklinde konuştu.

Türkiye’de bölgelere ve türlere göre değişikliklerin görüldüğünü belirten Macar Türkolog Janoss Sipos, “Toros Dağlarında yaşayan Tahtacıların halk müziği bir tek ana forma dayanırken; dini repertuarlarında çok değişik müzik formu bulunabilir. Yine de Anadolu halk müziğinin genel bakışı umutsuz değil” diyerek, Anadolu ağıdı, Azeri oyun havası Türkmen havası, Kırgız çoban ezgisinden örnekler sunarak Türk halk müziğinin karşılaştırmalı analizinin önemini vurguladı.

Sipos, “Uzun tarihleri sırasında Türklerin kültürü ve dili sayısız halklara kendini okutturuyor ve bu halklar onları kültürlerine ve halklarına benimsettiriyor. Aynı zamanda bu halklar Türklerin kültürünü zenginleştirerek eski kültürlerinin bazı unsurlarını korumuşlardır. Bu eski ve çağdaş Türklerin de büyük bir zaferidir” dedi.

Konferansın sonunda Macar Türkolog Janoss Sipos ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitü Müdürü Prof. Dr. Kemal Üçüncü’ye hediye takdim eden GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cahit Bağcı konferansa katılmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
“Türk Dünyası Müziklerinin Arşivlenmesi”
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!