1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Üsküdar Üniversitesi’nden milli ilaç üretimine destek

Üsküdar Üniversitesi’nden milli ilaç üretimine destek

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Üsküdar Üniversitesi Transgenik Hücre Teknolojileri ve Epigenetik Uygulama ve Araştırma Merkezi (TRGENMER), Türkiye’nin epigenetik tabanlı milli ilaç geliştirme çabalarına katkı sağlayacak. Türkiye’deki tıbbi araştırmalara destek verecek merkez, milli ürünler geliştirerek, dışa bağımlığı azaltmayı amaçlıyor.

Ülke ekonomisine katkı sağlayacak

TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre eczacılık ürünleri kalemi ithalatına ayrılan bütçe her yıl artmakta olup bu kalemin ithalatı 2017 yılında yaklaşık 4,5 milyar dolar civarında seyretmiştir. Bu nedenle, Türkiye’de ithalatı yapılabilecek biyoteknolojik ürünleri gelecekte ülke sınırları dâhilinde üreterek, ülke ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla, Türkiye’deki tıbbi araştırmalara destek vererek milli ürünler geliştirecek olan ve bu noktada dışa bağımlığı azaltmayı amaçlayan merkez Üsküdar Üniversitesi bünyesinde açıldı.

“Dışa bağımlılığı azaltmayı amaçlıyoruz”

TRGENMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Kaan Yılancıoğlu, merkez hakkında değerlendirmelerde bulundu. Ülkemizde transgenik hücre teknolojileri ve epigenetiğin gelişmekte olan yeni alanlar olduğuna dikkat çeken Yılancıoğlu,bu alanların dünyadaki öneminin gittikçe arttığını ifade etti.

Yılancıoğlu, “Merkezimizde transgenik hücre teknolojileri ve epigenetik mekanizmalar araştırılarak, yeni transgenik hücre hatları oluşturulacak, kök hücre araştırmaları yapılacak, rekombinant protein üretimi gerçekleştirilecek, yeni tanı kitleri geliştirilecek, peptit ve peptidomimetik tabanlı ilaç adayı moleküller tasarlanacaktır. Böylece biyoteknolojide dışa bağımlılığın azaltılması amaçlanmaktadır” şeklinde konuştu.

Çalışmalar takip edilerek, yol haritası belirlenecek

Transgenik Hücre Teknolojileri ve Epigenetik Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından bölgede kimya ve ilaç sektöründe hizmet veren firmaların belirlenip ziyaret edileceğini belirten Yılancıoğlu, “KOSGEB, TOBB ve benzeri resmi kurumlardan ve veri tabanları incelenecektir. Ürettikleri ürünler ve üretim aşamasında kullandıkları ilişkili biyolojik makromoleküller hakkında veriler toplanacaktır. Firmalarla görüşmeler doğrultusunda bu konuda beraber yapılabilecek faaliyet ve projeler belirlenecektir” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Üsküdar Üniversitesi’nden milli ilaç üretimine destek
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!