Sağlık Çalışanları, Öğretmenler ve Polisler İçin Erken Emeklilik!
Kronik Rahatsızlıkları Olan Kişilere Emeklilik Hakkı
Prim gün sayısını ve hizmet yılını tamamlayıp yaşı bekleyen çalışanlar için Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya’dan müjdeli haber geldi.
“Kronik hastalığı olan binlerce öğretmen risk grubunda olduğu için öğrencileriyle temas etmemek adına emekli olmayı bekliyor. İktidar, bu konudaki yanlış tutumu nedeniyle kronik rahatsızlığı olan insanların sağlığıyla ve geleceğiyle oynamaktadır.”
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik yapılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına kanun teklifi veren Yılmazkaya, önergenin gerekçesinde “Milyonlarca vatandaş hem prim gün sayısını hem de hizmet yılını doldurmasına rağmen yaş şartını sağlayamadığı için emekli olamamakta, zorunlu bir şekilde çalışma hayatına devam etmektedir.” ifadelerini kullandı.
İlk Etapta Kronik Rahatsızlığı Olan Çalışanlar
Yılmazkaya, “Emeklilikte yaşa takılanlar arasından ilk etapta kronik rahatsızlığı olan çalışanlar için Covit-19 süreci de göz önünde bulundurularak emeklilik hakkı tanınması gereklilik arz etmektedir. Bağışıklık sistemi zayıf kişilerin ve kronik rahatsızlığa sahip insanların, koronavirüs salgını gibi durumlarda çok daha büyük risk altında olduğu bilimsel olarak da ortaya konmuş bir gerçektir. Bu gerçeklerden ötürü kronik hastalığı olan insanların salgın hastalıklara yakalanmamak için çok daha dikkatli olması gerekiyor” dedi.
Özellikle sağlık çalışanları, öğretmenler ve polislerin pandemi sürecinde riskli meslekler içerisinde olduğu, yaptıkları işlerin birçok kişiyle teması gerektirdiği ortadayken, pandemi sürecinde bulaş riskinin fazla olduğu mesleklerde çalışan, kronik rahatsızlıkları olan kişileri göz ardı etmek bu insanlara karşı büyük bir haksızlık olacaktır.
Yılmazkaya Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdiği kanun teklifin gerekçesinde şu ayrıntılara yer verdi;
“Günümüz iş yaşamında insanlar, emekli olabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında sigortalı bir şekilde çalışmakta ve kanunda belirtilen prim gün sayısı ile hizmet yılının yanında yaş şartını da yerine getirme zorunluluğundadır.
Milyonlarca vatandaş hem prim gün sayısını hem de hizmet yılını doldurmasına rağmen yaş şartını sağlayamadığı için emekli olamamakta, zorunlu bir şekilde çalışma hayatına devam etmektedir.”
Milyonlarca İnsan Mağdur
İnsanların sağlık sorunlarından ötürü tedirgin olduğunu ifade eden Yılmazkaya, “Yaşları ilerleyen ama emeklilik yaşına ulaşamayan vatandaşlar; “Artık işverenlerin yaşı ilerlemiş insan çalıştırmak istemediğini” söylüyor. Bu sorunlarla karşılan veya kronik hastalığı olan milyonlarca insan mağdur olmamak için bir an önce emekli olmak istiyor.
Pandemi süreciyle birlikte yeni koşulların oluştu dünyada ve ülkemizde insanların yaşam kaygıları ve sağlık sebeplerinden ötürü tedirgin oldukları görülmektedir.
Prim gün sayısını ve hizmet yılını tamamlayıp yaşı bekleyen birçok vatandaşın bu hakkını elinden alan İktidar, bu konudaki yanlış tutumu nedeniyle kronik rahatsızlığı olan insanların sağlığıyla ve geleceğiyle oynamaktadır.
Emeklilikte yaşa takılanlar arasından ilk etapta kronik rahatsızlığı olan çalışanlar için Covit-19 süreci de göz önünde bulundurularak emeklilik hakkı tanınması gereklilik arz etmektedir. Bağışıklık sistemi zayıf kişilerin ve kronik rahatsızlığa sahip insanların, koronavirüs salgını gibi durumlarda çok daha büyük risk altında olduğu bilimsel olarak da ortaya konmuş bir gerçektir. Bu gerçeklerden ötürü kronik hastalığı olan insanların salgın hastalıklara yakalanmamak için çok daha dikkatli olması gerekiyor” dedi.
Boşalan Kadroların Yerine Atanmayı Bekleyen Binlerce Genç Öğretmenimiz Atanabilir
Bu teklif yasalaşırsa beklentileri karşılayacak bir adım atılacağını ifade eden Yılmazkaya, “Özellikle sağlık çalışanları, öğretmenler ve polislerin pandemi sürecinde riskli meslekler içerisinde olduğu, yaptıkları işlerin birçok kişiyle teması gerektirdiği ortadayken, pandemi sürecinde bulaş riskinin fazla olduğu mesleklerde çalışan, kronik rahatsızlıkları olan kişileri göz ardı etmek bu insanlara karşı büyük bir haksızlık olacaktır.
Kronik hastalığı olan binlerce öğretmen risk grubunda olduğu için öğrencileriyle temas etmemek adına emekli olmayı bekliyor. Böylelikle boşalan kadroların yerine atanmayı bekleyen binlerce genç öğretmenimiz atanabilir. Bu birçok meslek grubunda çalışan kronik rahatsızlığı olan insan için geçerlidir. Bu şekilde sağlığından dolayı emekli olmak isteyen insanların önü açılacak, boşalan kadrolar için bekleyen on binlerce insanın önü açılacaktır.
Bu yapılacak yasal düzenlemeyle; kronik rahatsızlığı olup ta pirim ve gün sayısını doldurmuş olan insanların emeklilerinin önündeki engelin kaldırılmasıyla doğru ve beklentileri karşılayacak bir adım atılacaktır.
Yasa koyucu olan TBMM tarafından bu yönde atılacak bir adım, kronik rahatsızlığı olan çalışanların beklentilerini karşılayacak doğru bir yaklaşım olacaktır” dedi.